ORCID: identificador únic que facilita la visibilitat de la recerca

La identificació correcta i fiable de la producció científica dels investigadors que publiquen en diferents editorials i es referencien en bases de dades científiques no ha estat mai una tasca fàcil. Entre les diferents iniciatives que s’han generat al llarg del temps, sembla que n’hi ha una que s’ha consolidat amb consens general com a norma: ORCID.

Què es ORCID ?

ORCID, acrònim d’Open Research Identifier, es una clau única que permet als investigadors crear un codi únic, que facilita utilitzar les seves dades de forma fiable, per poder compartir la producció científica publicada en diferents espais de la recerca documental.

Aquesta identificació, de caràcter internacional, permet als agents que gestionen la recerca: editors, patrocinadors, institucions acadèmiques i de recerca, i organismes finançadors com l’AQU (requisit en algunes convocatòries), trobar i identificar un determinat treball i distingir-lo d’altres documents que s’hagin creat per investigadors amb noms similars, de forma ràpida, directa i sense cap cost.

Perquè necessitem ORCID ?

Els editors mes rellevants de totes les àrees científiques i humanístiques estan utilitzant ORCID com a element clau per gestionar les publicacions dels autors als que donen cobertura . Un cop creem el nostre ID-ORCID, podrem vincular-hi les publicacions directament, configurar actualitzacions automàtiques, o fins i tot delegar la gestió del nostre compte a una altra persona.

Amb aquest identificador, els autors poden gestionar la seva producció científica entre diferents portals de recerca com: CrossRef, Europe PubMed Central, Web of Science o Scopus, sense haver de fer cap actuació manual.

Que fa la UAB en relació a ORCID ?

L’Àrea de Gestió de la Recerca de la UAB ha desenvolupat una web informativa on s’explica la necessitat d’utilitzar ORCID entre tot el seu personal investigador, de manera que es pugui arribar a que tots els autors que tinguin alguna publicació puguin ser identificats correctament dins el portal de Gestió de la Recerca EINA, i promoure una adequada filiació institucional.

La incorporació d’ORCID per part dels investigadors, permetrà alhora la sincronització de dades al Portal de Recerca de les Universitats de Catalunya que es la plataforma que ha de permetre donar una major visibilitat a tota l’activitat investigadora que es duu a terme a Catalunya de forma conjunta, donant-li una projecció internacional i facilitant l’accés obert a la producció científica, alhora que es permet fer un seguiment de l’activitat de Grups i Departaments en un mateix portal i amb un format unificat d’explotació de les dades.

La identificació amb ORCID, ja esta present al Dipòsit Digital de Documents, el repositori institucional de la UAB que gestionem des del Servei de Biblioteques de la UAB, entre aquells autors que n’han informat correctament al portal de gestió de la recerca.

Davant qualsevol qüestió sobre ORCID, les diferents biblioteques UAB poden ajudar a aclarir els dubtes que puguin plantejar. Si encara no us heu identificat, es molt fàcil i, com veieu, dona molts avantatges per la vostra visibilitat investigadora. Amb aquesta guia, segur que us en sortiu …

Vicenç Allué
Biblioteca de Veterinària

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.