Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Es presenten 25 projectes a la Convocatòria FSXXVII

La vint-i-setena Convocatòria del Fons de Solidaritat de la UAB, adreçada a membres del PAS i PDI per al finançament de projectes en l’àmbit de la cooperació universitària per al desenvolupament, es va tancar el divendres 13 de novembre. Es van rebre un total de 25 sol·licituds d’ajut, tres per a la realització d’accions de sensibilització a la UAB i 22 per a dur a terme projectes de cooperació a països com Nicaragua, Guatemala, Equador, Perú, Colòmbia, Senegal o Moçambic, entre d’altres. Les propostes presentades seran avaluades per un Comitè format per experts en cooperació de la Universitat i segons l’àmbit de coneixement de cada projecte. La resolució es publicarà a la web de la FAS el 21 de desembre.

Foto: Gonzalo Gamboa
Aperitiu sostenible per a la prevenció de residus

El Grup de Voluntaris/àries de Cooperació i Medi Ambient de la FAS, acompanyat per l'Oficina de Medi Ambient de la UAB, s’ha sumat a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, en el marc de la qual hi haurà accions descentralitzades a tot Europa amb l’objectiu de difondre la prevenció de residus i sensibilitzar la ciutadania entorn del seu impacte en el medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic. El dijous 26 de novembre, a partir de les 12:00h, acosta’t a la Plaça Cívica: jocs de consum crític i aperitiu alternatiu per a tothom! D’aquesta manera es vol fer evident la gran quantitat de residus que generem en els petits actes quotidians i compartir idees des del consum responsable.

Seminari de Comunicació per al Desenvolupament

Els dies 3 i 4 de desembre el Col·legi de Periodistes acollirà el I Seminari Internacional sobre “Comunicació, desenvolupament i drets humans al Mediterrani. Nous reptes en l’agenda internacional”, organitzat per l’Observatori Mediterrani de la Comunicació de la UAB. S’han programat cinc meses per a treballar diferents qüestions vinculades a la comunicació com a eina de desenvolupament per a la regió mediterrània. Es comptarà amb experts/es en cooperació internacional i periodistes, representats del PNUD i de diferents agències de cooperació, entre d’altres. Aquest seminari forma part d’un projecte de sensibilització finançat per l’ACCD en la Convocatòria d’Universitats de 2008.

Homenatge de la FAREM a Joan Franch

La UAB ha consolidat una llarga trajectòria de col·laboració amb la Facultad Regional Multidisciplinària d’Estelí (FAREM), de la UNAN de Nicaragua. El passat 4 de novembre la FAREM va retre homenatge a Joan Franch, professor del Departament de Biologia Animal (BAVE), durant l’acte central de celebració del seu trentè aniversari. Franch va ser nomenat professor emèrit, títol honorífic amb el qual es reconeix la seva implicació en la promoció i desenvolupament de la facultat. En el marc d’aquesta tasca, cal destacar l’impuls del Mestratge en Medi Ambient i Recursos Naturals, que va posar en marxa l’any 2005 i ha coordinat fins a l’actualitat, amb el recolzament del Fons de Solidaritat de la UAB.

Foto: FAREM
Pràctiques d'Educació a la Patagònia xilena

Quatre estudiants de la Facultat de Ciències de l’Educació han iniciat una estada de sis mesos a Coyhaique (Xile) per a dur a terme unes pràctiques docents a les escoles de la municipalitat. Es tracta que els estudiants puguin conèixer una realitat educativa d’interès social, alhora que participen en l’aplicació de programes de col·laboració per a la comunitat educativa del municipi. Aquesta iniciativa s’emmarca en un acord de treball conjunt entre el Dept. de Pedagogia Aplicada de la UAB i la Municipalitat de Coyhaique fruit del qual es va engegar el “Projecte de suport i reforçament educatiu en gestió directiva i competències professionals docents”, coordinat pel catedràtic Joaquin Gairín i finançat per l’AECID.

Foto: Lourdes Molina
L'aigua, una problemàtica local i global

L’Assemblea de Cooperació per la Pau organitza la taula rodona “L’aigua al segon mil·lenni, el cas de Catalunya i els Territoris Palestins”, per a debatre al voltant d’un recurs cada cop més escàs i vital com l’aigua, la seva gestió, sostenibilitat i accés des d’una perspectiva local cap al canvi global. Hi participaran experts en la temàtica, entre els quals hi ha David Saurí, professor de Ciències Ambientals de la UAB, i es presentarà el documental “L’aigua al Segon Mil·lenni”, realitzat per un grup d’universitaris/àries de Barcelona en el marc d’un projecte de sensibilització sobre els Objectius del Mil·lenni. L’activitat es farà el dijous 26 de novembre, a les 17:30h, a la Sala d’Actes de la Facultat de Polítiques.


Altres informacions

Més de 100 persones a les II Jornades de Creativitat i Conflicte: Les jornades organitzades per l’Escola de Cultura de Pau es van inaugurar el 3 de novembre amb una ponència a càrrec de Roberta Bacic, que va descobrir als assistents el món de les “arpilleres”. Durant dos dies, es van fer taules rodones i tallers sobre diferents disciplines artístiques (música, dansa, teatre, plàstica i jocs cooperatius), es va presentar el documental “La guerra dibuixada”, basat en els dibuixos dels infants espanyols durant la Guerra Civil, i es van oferir espectacles de contacontes per la pau i de clownconclusions.

Menys consum energètic, més drets humans: La Campanya “Practica l’Off”, impulsada per Enginyeria Sense Fronteres, Medicus Mundi, Entrepobles i el Centre d’Estudis Africans, serà present a l’estació dels FGC de la UAB fins el 29 de novembre. La campanya vol donar a conèixer la relació entre el consum d’energia al Nord i les violacions dels drets humans i els conflictes al Sud, i proposa alternatives sostenibles de mobilitat que han de reduir la pressió que com a consumidors/es exercim en la sobreexplotació dels recursos naturals dels països empobrits. I tu, ja practiques l’Off?

Concurs "El teu punt de vista pot canviar el món": L’ONG Mans Unides ha posat en marxa la segona edició d'aquest concurs de clipmetratges enfocat a dos dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) de les Nacions Unides: eradicar la pobresa extrema i la fam, per una banda, i la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, per l’altra. Pots participar-hi de manera individual o col·lectiva, amb l’opció de presentar més d’un treball. T’animes a fer el teu clipmetratge? Informa’t dels terminis i descarrega’t les bases a la web del concurs.

Anima't a fer teatre social a la Universitat: La Fundació Autònoma Solidària i el grup TRANSformas ofereixen un taller de teatre social que es realitzarà els dies 28 i 29 de novembre, de forma intensiva, a la Vila Universitària. Es vol conformar un grup autònom que tingui una presència activa al campus i treballi diferents problemàtiques vinculades als àmbits de la salut, la cooperació i el medi ambient des del teatre social, entès com a una eina de sensibilització amb molt de potencial. Per a consultar el programa i fer la teva inscripció, entra a la web de la FAS. Les places són limitades.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".