Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Jornada de PDI que fan cooperació al desenvolupament a la UAB

Durant el matí del 16 de juny, la Fundació Autònoma Solidària va organitzar a la Sala de Juntes del Rectorat la segona Trobada del Personal Docent i Investigador (PDI) de la UAB que està vinculat d'alguna manera a la cooperació universitària per al desenvolupament (CUD). Des de l'equip de govern es va saludar amb satisfacció la iniciativa de la trobada i es va voler animar els 40 PDI assistents a utilitzar els instruments de la cooperació universitària, amb el suport tècnic del personal de recerca i relacions internacionals de la UAB i també de la FAS. A les jornades es va parlar de les eines o instruments de CUD a través de les experiències de projectes que han rebut suport tant de l’àmbit català, espanyol i/o europeu.

Trobada PDI
La UAB estreny els llaços de col·laboració amb la universitat UJES d'Angola

Del dia 20 al 23 de juny, una delegació de la universitat Jose Eduardo Dos Santos de Huambo, ha visitat la UAB per aprofundir en el treball conjunt de cooperació en el sector agroalimentari d'Angola. La delegació estava liderada pel rector, Sr. Cristavao Simoes, i composada pels dos responsables del projecte de cooperació que tenen amb la UAB. Durant aquests dies, la delegació va ser rebuda per la rectora i els vicerectors de Cooperació i de Relacions Internacionals. Van visitar diferents facultats i van acabar fent una reunió UJES i UAB amb representants de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per mostrar el projecte com a bona pràctica de la cooperació univeritària al desenvolupament.

Rector Angola a la UAB

Grup de recerca TUDISTAR col·labora amb UET d’Equador

El projecte finançat per la FAS d’enfortiment de les microempreses productives turístiques desen-volupades per dones i joves de les comunitats kichwas del Cantón Loreto, segueix a molt bon ritme. Un cop realitzats els primers viatges a la zona, s’ha pogut fer la diagnosi i avaluació de partida. Això ha permès dur a terme les primeres formacions en l’àmbit turístic i tècnic, per capacitar personal perquè s’encarregui de gestionar, per exemple, les cases d’allotjament familiar. També està en marxa l’apartat de difusió via web, on ja està clar el disseny que tindrà i que permetrà arribar a molta gent. Finalment, destacar que ja s’han establert formalment els vincles amb la Universidad de Especialidades Turísticas (UET).

Equador

Inaguració de l'exposició sobre patrimoni de l'oest algerià

El dimecres dia 15 de juny es va inagurar l’exposició El Patrimoni Històric de Tlemcén al passadís del rectorat. A l’acte de presentació hi van assistir el membres del projecte Oriol Vicente i Miquel Molist, la vicerectora de Relacions Internacionals, Mercedes Unzeta, la directora de la FAS, Begoña Navarreta i Anna Mata, de la Xarxa Vives d’Universitats, entre d’altres. Aquest projecte pretén despertar la curiositat tot mostrant l’important patrimoni històric de què disposa Algèria, concretament Tlemcén, que aquest 2011 és la capital de la cultura islàmica mundial. A partir del 30 de juny, l’exposició serà itinerant arreu de diferents universitats que conformen la xarxa vives d’universitats.

Exposició Tlemcèn

Un any del final de la Campanya Cafè de Comerç Just a la universitat

El dijous dia 29 de juny, fa un any de la reunió dels voluntaris de cooperació i medi ambient amb el gerent de la UAB i el vicerector de Transferència Social i Cultural per traslladar-los la petició de tenir cafè de comerç just a les cafeteries de la UAB. Aquesta demanda estudiantil, es va canalitzar a través de la campanya “Desperta amb cafè just a la UAB” i manifestava la voluntat de tenir exclusivament cafè de comerç just a tots els serveis de restauració del campus. Durant aquest any, s’ha anat treballant per fer realitat aquesta demanda des del servei de Restauració i amb el seguiment de la FAS. A més, el grup de voluntaris van presentar aquesta experiència amb la presentació d'un pòster en el Congrés de Cooperació Universitària de Cadis.

Cafè just a la UAB
La reconstrucció d’Haití en procés

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de la Fundació Autònoma Solidària, col·labora amb Haití a través d’un projecte de reconstrucció del Centre de Recherches et d’Interventions Psychosociologiques (CRIPS) de la Universitat d’Estat d’Haití (UEH). L'aportació que ha realitzat la FAS ha estat de 18.000 euros recollits a la UAB, a través de les aportacions de persones, col·lectius i de la mateixa universitat. Aquest projecte es desenvoluparà en paral·lel al Programa d’enfortiment de les administracions públiques locals i les universitats d’Haití, liderat per. l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, que respon a la voluntat de reconstrucció de les universitats catalanes respecte les universitats haitianes a causa de la situació d’emergència que es va produir el gener del 2010.

Haití

Altres informacions

Convocatòria del Fons d’Estudiants: Les convocatòries d’estudiants del Fons de Solidaritat de la UAB que es van tancar els passats mesos de març en primera convocatòria i al maig, en segona, s’han resolt per un import total de 7.888,61 €. S’han aprovat un total de 7 propostes que permetran la participació de 12 estudiants en projectes de cooperació per al desenvolupament en els següents països: Guatemala, Guinea Bissau, Cadis, Colòmbia, Mèxic i Perú. Aquesta convocatòria d’ajuts, adreçada a estudiants de segon cicle i de postgrau, té per objectiu facilitar una experiència en l’àmbit de la cooperació a través de projectes vinculats als seu estudis que contribueixin al seu futur professional.

Curs d’Estiu Universitat Internacional de la Pau: Aquest estiu, del 14 i al 20 de juliol de 2011, arriba la XXVI edició el curs de la Universitat Internacional de la Pau que aquest any té per títol: Alternatives per a un món més just. Enguany, comptaran amb la presència de destacats ponents, professors i experts sobre els temes a tractar. Aquests cursos sempre han destacat per la implicació tant del ponent com dels assistents, ja que la participació és una de les claus del bon funcionament d’aquest curs d’estiu. Aquest any el curs s’ha dividit en blocs que busquen proporcionar alternatives de la ciutadania en la política; al poder dels mercats; a un món d’escasos recursos, a les solucions militars i finalment, al poder dels mitjans.

Presentats PCI i CAP: Durant els mesos de maig i juny, s'han tancat dues de les convocatòries de l'AECID que permeten treballar en la cooperació universitària per al desenvolupament. Es tracta de la Convocatòria Oberta i Permanent (CAP) i del Programa de Cooperació Interuniversitària, a les quals la UAB ha presentat més de 35 propostes i de les quals se sabrà el resultat a partir del mes d'octubre. En la seva major part es tracta de projectes preparatoris i, per tant, relativament petits. Hi ha però, projectes de més envergadura amb altres universitats o en xarxes. Pel que fa als països, hi ha una forta presència de països iberoamericans, alguns de Magreb i d'Africa subsahariana, mentre que d'Asia, només s'han presentat projectes en cooperació amb Filipines. Finalment, cal destacar que els projectes es desenvolupen en àrees de coneixements diverses com poden ser la pedagogia, l'enginyeria de sistemes, la sociologia, la producció i tecnologia d'aliments o les ciències ambientals.

L'Escola Cultura de Pau premiada: El projecte Educació per el conflicte, un camí per a la convivència ha estat el projecte presentat per l'Escola Cultura de Pau que ha guanyat el primer Premi Evens d'Educació per la Pau 2011. Han optat al premi una trentena de projectes europeus. El jurat, que està format per reconeguts experts europeus independents, ha destacat la senzilla adaptabilitat del projecte a les diferents realitats dels centres educatius on s'ha de desenvolupar, ja que a més de tenir una part avaluativa, la pedagogia participativa i activa és un dels pilars de la metodologia utilitzada en aquest projecte. El dia 20 de setembre es durà a terme a Barcelona la ceremònia de lliurament del premi a l'Escola Cultura de Pau.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".