Núm. 9 - dilluns 19 d'octubre de 2009
 
 

UN ACTE DE RECONEIXEMENT

 

Dissabte passat varem celebrar l'acte de graduació dels estudiants de la promoció 2005-2009. Tornar a posar en marxa aquesta tradició tan estesa en el món acadèmic després de força anys d'haver-la abandonat, no era fàcil. Molts estudiants ens ho reclamaven, però també és cert que el curs passat va ser especialment dur en la convivència acadèmica. Tanmateix, aquesta dificultat justificava l'esforç de començar precisament ara, per plantar cara a l'adversitat. El brillant i lúcid parlament de Meritxell Ramírez, en nom de tots els graduats, va expressar a la perfecció totes aquestes circumstàncies.

Estem segurs que aquesta primera experiència ha de ser una bona base per a celebracions posteriors. La participació de prop de cent cinquanta persones, amb una trentena de graduats i doctorats al llarg d'aquest curs, és un bon punt de partida. L'enregistrament de l'acte permetrà, en breu, que aquest pugui ser visionat per tots aquells membres de la nostra comunitat que s'han perdut aquesta magnífica ocasió de reforçar el paper institucional de la Facultat a través del reconeixement de l'esforç dels seus alumnes i del seu professorat.

Dr. Salvador Cardús, degà

Els propers dies trobareu la pàgina web de la Facultat l'enllaç per poder veure una gravació en vídeo de la totalitat de l'acte.

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  ES POSA EN FUNCIONAMENT LA WEB DE GRADUATS
    En ocasió de la festa de graduació de la promoció 2005-2009, s'ha posat en marxa la web de graduats de la Facultat (inclosa al web de la facultat) que vol ser una plataforma de projecció dels estudiants que acabin els seus estudis de Ciència Política i de Sociologia a la UAB. La web parteix de la base de dades que ja s'havia elaborat per l'equip anterior, però que ha quedat remodelada per tal que tots els graduats i antic alumnes que ho desitgin hi puguin afegir les seves dades personals i professionals. A més, hi ha un sistema de recerca en funció dels diversos camps que ha de facilitar la feina de les empreses, administracions i organitzacions del tercer sector que busquin professionals ben formats per a les seves institucions. L'Equip de govern de la Facultat està convençut que els seus estudiants són la millor carta de presentació per a donar a conèixer la qualitat del nostre treball.
   
  SERVEI PER CONSULTAR ELS BUTLLETINS ANTERIORS
 
L'equip de deganat ha posat a disposició del Dipòsit Digital de Documents de la UAB els butlletins anteriors.
  CONVOCATÒRIA OBERTA D'AJUTS A LA COOPERACIÓ
 

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) ha obert una convocatòria d'ajuts per a projectes de cooperació al desenvolupament a estats subdesenvolupats. Qualsevol entitat sense lucre, treballador, professor o estudiant de la UAB, pot presentar el seu projecte per rebre aquesta ajuda econòmica dels Fons de solidaritat de la FAS.

 
OFERTES FORMATIVES DEL COL·LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS
 
 

El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (COLPIS) farà una xerrada el 21 d'octubre sobre les oportunitats d'auto ocupació dels sociòlegs i els politòlegs. Cal confirmar assistència. Si tens més interès en la matèria, per matricular-te a un curs del COLPIS sobre auto ocupació, també ho pots fer fins el 21 d'octubre. Cal esmentar pels que esteu finalitzant els estudis que la web del COLPIS també ofereix una borsa de treball.

 
  JA S'HAN ENGEGAT “LES TUTORIES D'ARRELAMENT”
 

Com ja varem comentar en l'anterior butlletí de la facultat, aquest curs s'ha iniciat un nou servei d'atenció als estudiants de primer curs per tal d'ajudar a superar contratemps personals en la seva adaptació a la facultat. Voldríem ara completar la informació donada sobre els dos professors que duen a terme aquest servei, el Miquel Calsina (de Ciències Polítiques) i la Maria del Mar Griera (de Sociologia) amb els horaris i correus d'atenció:

•  Correu electrònic del Miquel Calsina: miquel.calsina@uab.cat
Dimarts de 10h a 11h al despatx B3-139.

•  Correu electrònic de la Maria del Mar: mariadelmar.griera@uab.cat
Dimecres de 10 a 11h o de 15 a 16h al despatx B1-177.

   
  PREMI NOBEL D'ECONOMIA PER ELINOR OMSTROM
 
   

Enguany, el Premi Nobel d'Economia ha estat compartit per a Elinor Omstrom i Oliver E. Williamson. La notícia està en el fet que Omstrom és la primera dona economista que el rep i, particularment, pel fet que també exerceix de politòloga ja que és catedràtica de Ciència Política a la Universitat d'Indiana i Directora del Center for the Study of Institutional Diversity de l'Universitat d'Arizona.

 
  BEQUES PER A INVESTIGADORS
 

Fins el 6 de novembre la Nuffield College de la Universitat d' Oxford ha obert una convocatòria europea per a qualsevol doctorat o titulat que el 2010 hagi acabat el doctorat per obtenir una beca post doctoral (de 3 anys) per fer uns estudis d'investigació d'ampli espectre en les ciències socials en la seva Escola. Per a més informació, es pot consultar la seva pàgina web.

   
   
 

Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts

Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat

Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat

 
AGENDA

21/10/09 12 h Aula 1
Taller debat sobre la Festa Major de la UAB, els nous Graus de Bolonya i la facultat, per part d'Estudiants per una Política Activa (EPA).

 
  EL DEGANAT
 
  Consulteu les actes de les reunions al bloc de l'equip de deganat.
 

EL PERFIL

En Joaquim Tres i Viladomat es llicencià en Ciències Polítiques (Relacions Internacionals) en la promoció del 1990 de la UAB.

Ha fet estudis de Postgrau en Economia del Desenvolupament a l'Institute of Development Studies-Sussex. Ha treballat com a oficial per Assumptes Econòmics a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD-Ginebra), com a cooperant a Perú i com a Coordinador General de la Cooperació Espanyola a Amèrica del Sud. També ha estat Director Executiu de la xarxa universitària GUNI (UNESCO, UNU, UPC) i editor principal de Higher Education in the World. Actualment, treballa com Assessor Principal del Secretari del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID-Washington DC) i ha liderat diversos projectes.

 

En què consisteix la teva feina?
Gestiono les relacions polítiques dels països membres (48 accionistes) representats al Consell d'Administració amb l'Administració del banc (BID) a través dels seus representants o directament amb els Ministres. També preparo la reunió setmanal del Consell i participo en el grup de millora de la governança del banc juntament amb altres companys. En aquesta última tasca he liderat la negociació d'ingrés de la Xina al Banc i ha participat en l'actual Pla d'Acció de Millora de la Governança.

Cal esmentar que les Institucions Financeres Internacionals (IFI) tenen la peculiaritat, a diferència del sector privat, de tenir un Consell d'Administració resident del que formen part els representants del ministres, que aprova les estratègies de país, els préstecs, les donacions i les polítiques per delegació dels governadors del Banc (normalment els Ministres d'Economia), que només es reuneixen un cop l'any.

Com hi vas accedir?
Hi vaig accedir a través d'un concurs públic del banc.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Molt bona com a base per a, posteriorment, fer un Postgrau.

Quines coses creus que es podrien millorar?
Caldria oferir assignatures de major especialització i més èmfasi en les relacions econòmiques internacionals. Així com, també, amb més èmfasi en tècniques ( skills ) i orientació a la resolució de problemes. En detriment de la memorística.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Els recomanaria que estudiïn texts originals, es prenguin la facultat molt seriosament i es preguntin el “com” i el “per què” dels continguts que els ensenyen, que siguin trilingües: català, anglès i castellà (una llengua internacional que parlen 500 milions de persones i que s'ha convertit en la segona llengua als EUA), llegeixin el Financial Times diàriament, que facin pràctiques professionals i que facin un postgrau en un centre d'excel·lència internacional.

Si voleu contactar amb el Joaquim Tres i Viladomat podeu fer-ho a: JTRES@iadb.org
  ENLLAÇOS
   
  www.uab.cat/politiques-sociologia
  blogs.uab.cat/deganatcps/
 
   
   
       
2009 Universitat Autònoma de Barcelona