Núm. 11 - dilluns 16 de novembre de 2009
 
 

UNIVERSITAT INSOSTENIBLE

 

Estem preparant la propera Junta de Facultat en la que s’han d’aprovar els pressupostos de l’any que ara acaba. És una situació realment poc presentable, però que no hem pogut ni sabut encarar adequadament. En aquesta Junta també esperem aprovar, si més no, unes línies generals pressupostàries pel 2010 que ens serveixin de guia.

Sigui com sigui, el que sabem de totes totes és que el nostre model d’universitat és econòmicament insostenible. A la crisi econòmica general cal afegir-hi els greus incompliments dels compromisos del govern. Però, més enllà d’aquesta situació transitòria, hi ha problemes estructurals greus que caldrà encarar amb molta intel·ligència. A la Junta en parlarem, i després us n’informarem a tots de manera extensa.

Dr. Salvador Cardús i Ros

 
   
  ÉS NOTÍCIA
   
  REACCIONS DESPRÉS DE LA FESTA MAJOR DE LA UAB
 
 
 

Després de la celebració de les dues Festes Majors de la UAB hi va haver reaccions i valoracions per a tots els gustos. La comissió de la festa en la que participava l’Assemblea va fer un comunicat. Per altra banda, EPA properament al seu web també en farà alguna valoració. L’equip de rectorat de la UAB n’ha informat institucionalment a través del web. L’Edifici d’Estudiants també se n’ha fet ressò. A més, PEF (i) EPA han acordat que un representant d’estudiants Guillem Carbó serà qui representarà l’opinió estudiantil a les comissions del Rectorat per replantejar la festa. Per la seva banda, el degà va publicar un article sobre aquesta festa a La Vanguardia de dimecres 11 de novembre.

  TREBALL EN LES COMISSIONS DE LA JUNTA DE FACULTAT: ECONOMIA I SERVEIS, I CONSELL D’ESTUDIANTS
   

La Junta de facultat és l'òrgan col·legiat de govern de la Facultat. En aquesta hi són representats els tres sectors de la comunitat facultativa: el Personal d'Administració i Serveis (PAS), el Personal Docent i Investigador (PAS) i els estudiants. Per part, dels estudiants, hi ha 15 representants, tots ells de la coalició electoral PEF (i) EPA que va guanyar les eleccions el curs passat. Des de la constitució de la nova Junta el juny del curs passat, la feina institucional s'ha desenvolupat amb agilitat a través de les comissions temàtiques en les quals s'agilitzen els acords abans de cada Junta.

Precisament, i arran del canvi del nou reglament del Consell d'Estudiants, s'ha engegat una comissió sobre aquest tema. El 4 de novembre els representants d'estudiants van poder veure la proposta del Deganat i reclamar-ne alguns canvis. El dia 25 de novembre, es reuniran totes les associacions d'estudiants de la facultat (REPOSOC, UNANIMUN, Assemblea, PEF, EPA, PAE) per tal de consensuar el reglament del Consell. A més, EPA es va reunir amb el Degà per exposar-li que estaven contents amb les seves polítiques estratègiques però que denunciaven la reducció del pressupost de la facultat. Per aquesta raó, el Degà es va comprometre a fer transparent els pressupostos i desglossar-los, tot i que ja ha exposat que degut a un superàvit anterior no es reduirà cap partida. Els pressupostos de la facultat es presentaran en la Comissió d'Economia i Serveis, el dia 17 d'aquest mes. Tant els pressupostos com el reglament s'aprovaran en la pròxima Junta, en la qual EPA vol constituir una nova comissió contra discriminacions (de gènere i per discapacitats).

 

   
LA CONNEXIÓ DE LA FACULTAT AMB EL DEBAT SOBRE LA LLEI ELECTORAL
 
 
 

Arran del debat sobre la primera llei electoral pròpia per a Catalunya, considerem oportú informar sobre els professors que han treballat en aquest projecte. La proposta de llei electoral encarregada el 2007 pel Departament de Governació i després arraconada, va estar redactada per 6 experts en aquesta temàtica, entre els quals es troben els professors de la facultat Agustí Bosch i Joan Botella. També hi havia Josep Maria Colomer, antic professor de la facultat, i Josep Saugret, llicenciat en Ciències Polítiques per la nostra facultat. Joan Botella, a més, va ser entrevistat en el marc d’aquest debat al programa els Matins de TV3. Altres professors també estan opinant a través dels mitjans de comunicació sobre les conseqüències que tindria un nou model electoral.

 
    CONVOCATÒRIA DE 17 BEQUES PREDOCTORALS D’INVESTIGACIÓ
 

La UAB ha obert la convocatòria de 17 beques predoctorals d’investigació de personal en formació. Les dates de sol·licitud són del 13 de novembre al 3 de desembre.

    DISCURS DE RECEPCIÓ DE SALVADOR CARDÚS A l’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS
 
 

El passat 12 de novembre, el professor Salvador Cardús, degà de la Facultat, va llegir el discurs de recepció com a membre numerari a l'Institut d'Estudis Catalans (Secció de Filosofia i Ciències Socials), en el decurs d'una cerimònia a la qual van assistir el conseller Ernest Maragall, la vicerectora de relacions institucionals M. José Recoder, diversos degans, nombrosos docents i estudiants de la UAB. Properament es podrà seguir en vídeo a la www.videoteca.iec.cat
    ÚLTIMES PUBLICACIONS DELS PROFESSORS DE LA FACULTAT
 
  • Els professors de Relacions Internacionals Esther Barbé, Oriol Costa i Michal Natorski i la investigadora de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals Anna Herranz han publicat un article sobre les relacions entre la UE i els estats veïns a Journal of European Public Policy (16(6), 834-882).
  • La professora de Ciència Política Ana Mar Fernández ha publicat a l'Annuaire Français de Relations Internationales l'article 'Les Etats membres et la représentation extérieure de l'Union Européenne'. AFRI, Vol. X, 2009, 583-594. Aquest volum ha rebut el premi de l'Académie des Sciences Morales et Politiques (Fondation Edouard Bonnefous 2008).
  • El professor Ferran Izquierdo ha editat el llibre Poder y regímenes en el mundo árabe contemporáneo, Centre d’Estudis Internacionals de Barcelona (CIDOB).
   
 

Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts

Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat

Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat

   
 
AGENDA

18/11/09-25/11/2009
Activitats del III Cicle "Qüestió de Gènere? Parlem-ne!", organitzat per l'Edifici d'Estudiants

 

19/11/09 11:00 h Seminari A
Seminari "Organizations and Political Participation in the Age of Digital Media" a càrrec de Bruce Bimber, Professor of Political Science University of California, Santa Barbara, que serà professor visitant en el Departament de Ciència Política i Dret Públic del 16 al 23 de novembre. També col·labora amb l'equip del projecte PolNet.

 

23/11/09 16:30 h ICPS
Conferència a càrrec de Carlos Huneeus, professor de l'Instituto de Estudios Internacionales de la Universidad de Chile: "El debilitamiento de los partidos de la concertación en Chile"

 

EL PERFIL

La Nuri Cayuelas i Mateu es llicencià en Sociologia en la promoció del curs 2005-2006.

Ha fet un curs internacional en Treball Social en el Col·legi de Treball Social de Copenhaguen. També ha treballat com a ajudant de recerca en projectes Europeus a la ONG danesa FIC en col·laboració amb la consultoria CRIA, S.L. de Barcelona. Actualment treballa com a investigadora al Centre Nacional Danès per a la Recerca Social.

 

En què consisteix la teva feina?
Consisteix, per una banda, en estudis de recerca encarregats pel Ministeri d’Afers Socials Danès, on l’anàlisi de les polítiques de benestar socials n’és el principal interès. Per l’altra, en recerca i col·laboració en projectes europeus de caire comparatiu.

Com vas accedir-hi?
Vaig assabentar-me de la plaça a través d’un contacte intern i vaig accedir-hi a través d’una entrevista.

Com valores la formació rebuda a la Facultat en la teva tasca professional?
Valoro positivament el contingut de les matèries/assignatures i l’estructuració d’aquestes en la llicenciatura. Però valoro especialment la passió i dedicació transmesa per part d’alguns i algunes docents. Aquesta és, per mi, la millor formació rebuda i la que tinc present en la meva tasca professional.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Crec que es podrien fer més seminaris, amb grups reduïts d’alumnes, on pogués haver-hi lloc per a la discussió, crítica constructiva i intercanvi de idees. Així mateix, es podrien combinar els exàmens amb treballs, on l’alumne presentés els coneixements adquirits en el curs a través de l’aplicació d’aquests en un cas o temàtica concreta del seu interès.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Recomanaria especialment poder fer una estada d’intercanvi en una altre facultat així com fer ús de les pràctiques professionals que ofereix la llicenciatura.

 

Si voleu contactar amb la Nuri Cayuelas podeu fer-ho a: ncm@sfi.dk
  ENLLAÇOS
   
  EL WEB D’INTERÈS DEL BUTLLETÍ Recomanem l’enllaç que informa sobre el Grup de Recerca sobre Elits i Partits (GREP) de la UAB en el qual treballen molts professors de la nostra facultat inclosa la seva directora, Montserrat Baras.
   
  www.uab.cat/politiques-sociologia
  Blog de l'equip de Deganat
  Directori de graduats
  Butlletins anteriors - Dipòsit Digital de Documents de la UAB
   
   
       
2009 Universitat Autònoma de Barcelona