Núm. 10 - dilluns 2 de novembre de 2009
 
 

UNA ALTRA FESTA MAJOR ÉS POSSIBLE

 
   

Els darrers anys, el que en el moment de la seva creació havia estat concebut com una festa major popular, havia anat degenerant en un pretext per a una concentració de gent sense control que deteriorava greument la imatge de la nostra universitat i que contaminava les legítimes aspiracions de festa de la resta de comunitat universitària. Les dades de l'informe que es van estudiar al Consell de Govern que, de manera democràtica, va decidir suspendre-la, són contundents. L'any 2008, en un sol dia, es van consumir 12.000 litres de cervesa i 6.000 més d'alcohol. Es van haver de recollir 7.700 kg. de residus i es van haver de fer 120 assistències mèdiques, 36 de les quals foren per intoxicacions etíliques greus. El cost total per a la UAB va ser de 300.000€. És per tot això que es va decidir canviar el model de festa i constituir una comissió per a estudiar una alternativa que es podria celebrar per Sant Jordi. Per tant, tal com ja s'havia anunciat, el dia 5 de novembre és lectiu a tots els efectes.

Tanmateix, tenim notícies que violentant la decisió democràtica i legítima de la universitat, hi ha qui vol celebrar una festa "alternativa", convertint l'espai públic en el seu pati privat. Segons s'informa en algunes fonts, la "festa" organitzada des de fora de la UAB, durarà de les 9 del matí del dia 5 a les 7 del matí del dia 6, i es garanteix que hi haurà "barres amb molt d’alcohol". Estic segur que la immensa majoria del professorat i de l'alumnat no participen d'aquesta manera d'entendre la festa, ni pensen que la universitat sigui l'espai adequat per a les borratxeres ni, sobretot, creuen que es pot justificar que el ciutadà els hagi de pagar 300.000€ per fer aquesta mena de festa. És per això que no tinc cap mena de dubte que dijous dia 5 la majoria de membres de la nostra Facultat sabran decidir amb tota responsabilitat quin és el model d'universitat a la que volen que se'ls vinculi quan vagin a buscar feina, sabran quin és el model de festa que defineix millor el món pel qual volen treballar i amb quins ulls volen que la societat els miri en saber què haurà costat al ciutadà l'haver de pagar el caprici dels qui hauran triat la Universitat Autònoma de Barcelona com a la seva sala de festes privada.

Gràcies per la vostra col·laboració activa i responsable.

Dr. Salvador Cardús i Ros

PD: Al web de la UAB ja podeu consultar el vídeo de l’acte de graduació. No us el perdeu.

 
   
  ÉS NOTÍCIA
   
  INAUGURACIÓ DEL CURS 2009-2010 A LA NOSTRA FACULTAT
 
Dilluns 9 de novembre a les 12:15h, a la Sala d’actes, l’Equip de deganat ha organitzat una inauguració del curs per a la nostra facultat dedicat al vintè aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. A càrrec del professor de la Universitat de Hèlsinki, Dr. Peter A. Kraus, el qual durà a terme una lliçó inaugural amb el títol “Vint anys de la caiguda del Mur De la il·lusió transeuropea a la desorientació democràtica”.
 
  S'ORGANITZEN DUES FESTES MAJORS NO AUTORITZADES PER LA UAB
 
 
 
 

Aquest curs des del butlletí ja varem informar de la cancel·lació de la FMUAB 2009. Alguns col·lectius d’estudiants, però, n’han organitzat dues de forma no autoritzada per l’Equip de Govern de la UAB pel mateix dia 5; que recordem, serà dia lectiu.

A la Facultat, la Plataforma d’Estudiants de la Facultat (PEF) i Estudiants per a una Política Activa (EPA) s’han adherit a una festa major organitzada per diversos col·lectius. Per altra banda, des de l’Assemblea d’estudiants de la Facultat s’organitza una altra festa major liderada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora d’Assemblees de la Facultat (CAF). Per saber les raons, el model de festa i més informació podeu llegir el manifest al qual s’ha adherit l’Assemblea, o un manifest en el qual EPA parla del seu posicionament davant aquest i d’altres temes universitaris.

  LA NOSTRA CONNEXIÓ AMB LA PREMI NOBEL E.OSTROM
   
 
 

Tenim el goig de fer saber a tota la nostra comunitat que Elinor Ostrom ha estat cotutora de la tesi de la doctora Meritxell Costejà que va se llegida el dia 1 de juliol passat a la nostra Facultat, amb el títol "Adaptabilitat institucional. Dinàmiques en l'evolució social dels sistemes geoecològics d'ús de l'aigua a Espanya".
Volem traslladar també la felicitació per aquest premi a la nostra doctora.

   
VINTÈ ANIVERSARI DE LA CONVENCIÓ DELS DRETS DELS INFANTS DE NACIONS UNIDES
 
 
 

Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de l’aprovació de la Convenció dels Drets dels Infants de Nacions Unides, el Síndic de Greuges organitza el 16 de novembre una jornada de reflexió i debat sobre els drets dels infants a Catalunya, l’aplicació del Conveni i la feina del Síndic en aquesta temàtica. Hem d’esmentar la contribució de Xavier Bonal (professor del Departament de Sociologia) com a adjunt pels drets dels infants i joves del Síndic

    ACTIVITATS FORMATIVES COMPLEMENTÀRIES
 

Aquest curs a la Facultat hi haurà un seguit d’activitats formatives a les quals us podeu apuntar. S’imparteix l’assignatura “Sociologia audiovisual” reconeguda amb 1,5 crèdits de lliure elecció, a càrrec de dos professors vinculats a grups de recerca del Departament de Sociologia: Leonardo Cavalcanti i Laetitia Franquet. Per altra banda, també us podeu inscriure a la II Jornada de Sociologia Analítica i disseny institucional organitzada pel Departament de Sociologia. També l’ICPS ha organitzat diverses activitats per aquest mes. Pel 13 de novembre ha organitzat un seminari sobre “Polítiques de gènere i participació ciutadana en el món local”, d'inscripció gratuïta. I el 4 de novembre es durà a terme una Sessió de treball sobre “La Eslovàquia de la UE després de les últimes eleccions legislatives”. Les places són limitades i la inscripció també és gratuïta. A més, el mateix ICPS inaugurarà el curs el 11 de novembre, amb una xerrada de Rosa Virós, catedràtica emèrita de Ciència Política de la UPF.

    AJUTS A LA REDACCIÓ DE TESIS DOCTORALS EN CATALÀ
  Amb l'objectiu de fomentar la redacció de tesis doctorals en lelngua catalana, la Comissió de Política Lingüística de la UAB ha obert una convocatòria d'ajuts per a la correcció de les tesis doctorals en català.
   
 

Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts

Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat

Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat

   
 
AGENDA
04/11/09 12 h Aula 7
Conferència del Dr. Josep Picó: "L'escola de Chicago i el naixement de la microsociologia"
 

05/11/09 Dia lectiu

 

09/11/09 12:15 h Sala d'Actes
Inauguració oficial del curs 2009-2010 de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

 
11/11/09 18:30 h Pati Manning
Inauguració del curs de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials - ICPS
 
13/11/09 Gestió acadèmica
Data límit de sol·liciutd d'anul·lació de matrícula de Grau, Llicenciatura i Màster
 

19/11/09 11:00 h Seminari A
Seminari "Organizations and Political Participation in the Age of Digital Media" a càrrec de Bruce Bimber, Professor of Political Science University of California, Santa Barbara, que serà professor visitant en el Departament de Ciència Política i Dret Públic del 16 al 23 de novembre. També col·labora amb l'equip del projecte PolNet.

 
  EL DEGANAT
 
  Consulteu les actes de les reunions al bloc de l'equip de deganat.
 

EL PERFIL

En Joan Sagrera Bauçà s'ha llicenciat en Sociologia en la promoció del curs 2008-2009.

Ha fet estades a la Universitat Complutense, a la Universitat de Califòrnia Santa Bàrbara i al centre de la Universitat de Califòrnia a Washington DC. També ha fet pràctiques a la Fundació Gadeso, al World Affairs Council i a l’Ambaixada d’Espanya als Estats Units. Actualment treballa com a conseller adjunt a la delegació d’Espanya a la seu de les Nacions Unides a Nova York.

 

En què consisteix la teva feina?
M’encarrego de donar suport al personal diplomàtic en el seguiment de les reunions de l’Assemblea General de Nacions Unides. Treballo principalment en desarmament i no proliferació, i en assumptes socials i humanitaris, així com en l’Aliança de Civilitzacions i en les reunions de coordinació de la Unió Europea.

Com hi vas accedir?
Vaig accedir-hi per a realitzar unes pràctiques i, un cop a dins, se’m va oferir un contracte per fer-hi feina amb motiu de la presidència espanyola de la Unió Europea.

Què en penses de la formació rebuda a la Facultat?
Els coneixements adquirits em semblen molt útils per l’enriquiment personal i com a base conceptual, procedimental i actitudinal des de la qual poder iniciar una gran varietat de trajectòries professionals.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional?
A més d’ampliar notablement les perspectives professionals, em sembla que la carrera et permet desenvolupar una sèrie de competències transversals molt valorades en el món laboral; com són les capacitats de comunicació i de treball en equip, l’amplitud de mires, l’autonomia, l’esperit crític i analític i la capacitat d’adaptació als canvis. Per altra banda, em sembla important que se segueixin promovent els contactes entre antics estudiants i es reforci la imatge institucional de la Facultat per tal de fomentar un major sentiment de comunitat.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Els animo a que participin en els programes d’intercanvi i aprofitin les pràctiques professionals, ja que els poden obrir les portes a noves oportunitats.


Si voleu contactar amb el Joan Sagrera podeu fer-ho a: sagrerajoan@hotmail.com
  ENLLAÇOS
   
  www.uab.cat/politiques-sociologia
  Blog de l'equip de Deganat
  Directori de graduats
  Butlletins anteriors - Dipòsit Digital de Documents de la UAB
   
   
       
2009 Universitat Autònoma de Barcelona