Núm. 5 - dilluns 15 de juny de 2009
 
 

A PUNT PEL CURS VINENT

 
   

Mentre la Facultat bull amb el final de curs –atenció a les darreres tutories, preparació d'exàmens, discussió de notes…- l'equip de deganat treu fum amb la preparació del curs vinent. La posada en marxa dels graus significa prendre decisions que s'aparten de les rutines que ja s'havien adquirit amb el temps. Hi ha el temor pel risc d'una decisió que pugui ser equivocada, però també l'energia que proporciona saber que les coses es poden fer millor. Sovint, els marges de decisió són estrets. Però és en la resolució dels petits detalls que tota una estructura general es pot fer funcionar correctament o se la pot paralitzar.

Afortunadament, aquest deganat compta amb el suport entusiasta, pacient i professional de l'equip de Gestió Acadèmica. I, val a dir-ho, amb una participació exemplar de les i els estudiants: a la darrera Junta hi van assistir massivament i hi van participar amb els papers estudiats i amb una actitud exigent i responsable que ens obligarà a treballar amb una més gran transparència i diligència. En vam prendre nota. Els representants del professorat –també ho hem de dir- s'hauran d'espavilar si no volen quedar en evidència.

Salvador Cardús, degà
   
  ÉS NOTÍCIA
   
  REUNIÓ DE LA JUNTA DE FACULTAT
   
 
El passat dimecres dia 10 de juny es va reunir l'òrgan col·legiat de la Facultat del qual es van renovar els representants de l'estudiantat, després de celebrar-se les eleccions dels representants d'estudiants.
 
La incorporació va permetre, també, renovar els representants a les comissions delegades. El reglament de la Facultat estableix els criteris de composició, funcionament i competències. En aquesta reunió també es van aprovar el Pla Docent i el Calendari per al curs 2009-2010, que incorporen novetats significatives en relació a l'inici dels nous graus.
  EL COST DE LES OCUPACIONS
 
 
 

Segons les estimacions de la UAB, el cost per despeses de reparació i neteja dels béns malmesos en ocasió de les protestes i les ocupacions anti-Bolonya entre març de 2008 i febrer de 2009 van pujar a 193.398€. Pel que fa al cost de la suspensió de l'activitat lectiva, del total per la UAB de 4.808.601€, a la nostra Facultat va representar un malbaratament de 347.784€. És important que tinguem constància de totes les conseqüències de les nostres decisions.

 
  EL PROFESSOR BACARIA COLOM NOU DIRECTOR DE LA REVISTA FAL
   
 
 
El profesor d'Economia Política, Jordi Bacaria Colom, i membre del Departament de d'Economia Aplicada, ha estat nomenat director de la revista Foreign Affaires Latinoamérica (FAL), creada conjuntament entre el Council on Foreign Relations (CFR) -editora de la prestigiosa revista nord-americana sobre relacions internacionals, Foreign Affairs - i l'Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM).
   
LA SOCIOLOGIA ANALÍTICA A DEBAT A LA RIS
 
 
 


La Revista Internacional de Sociología, al seu darrer número (vol.67) publica una secció de debat sobre l'article "Por un giro analítico en Sociología", de Fernando Aguiar, Andrés de Francisco i el professor de la Facultat, José Antonio Noguera. El debat inclou nou rèpliques de coneguts sociòlegs i sociòlogues espanyols i catalans



    MANUEL CASTELLS, I PREMI CATALUNYA DE SOCIOLOGIA
 
 
 
 
El premi de caràcter biennal i atorgat per primera vegada per  l'Associació Catalana de Sociologia -filial de l'IEC - en el decurs de la «Nit de la sociologia» del dia 2 de juny, va recaure al Dr. Manuel Castells, entre d'altres, director de l'Institut Interdisciplinari d'Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La Facultat hi va ser representada pel degà i una bona presència de professorat del Departament de Sociologia.


   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
   
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
AGENDA

15/06/09 16:00 h Seminari B
Sessió informativa del màster “Pensar i governar les societats complexes”

16/06/09 12:30 h Sala de Graus
Tesi Doctoral de Pilar Carrasquer: "La doble presencia: el trabajo y el empleo femenino en las sociedades contemporáneas”
19/06/09 12:00 Sala de Graus
Tesi Doctoral de Gerard Coll: "La voluntad y el deseo. Construcciones discursivas del género y la sexualidad: el caso de trans, gays y lesbianas”
 
EL DEGANAT
  Consulteu les actes de les reunions al bloc de l'equip de deganat.
 

EL PERFIL

El G. Gabriel Soler es llicencià en Ciències Polítiques en la promoció de l'any 2003.

Actualment és monjo benedictí a l'Abadia de Montserrat, on segueix estudiant teologia i humanitats i treballa, bàsicament, en l'àmbit de la cultura.

En què consisteix la teva vida?
Breument, es podria dir que la vida monàstica és la forma cristiana de la vida filosòfica. Quan professem ens comprometem a tres coses: compromís amb una comunitat, compromís amb l'abat i compromís amb un mateix per millorar la pròpia vida. Aquests tres compromisos són molt definitoris de la vida del monjo, i es concreten diferentment en cada monestir i en cada persona.

Com vas arribar-hi?
De sempre he sentit una certa seducció per la vida monàstica, molt en general (tant la cristiana com la budista, per dir-ho d'alguna manera). Més o menys a mitjan carrera vaig demanar de ser monjo i va començar un procés que encara dura, perquè en això saps quan comences, però mai quan acabes.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Els estudis de ciències polítiques encara són prou amplis de continguts com per no crear persones massa unidireccionals, alhora que duen inevitablement a una preocupació pel món, molt saludable per a una vida plenament humana.

Quines coses creus que es podrien canviar de la Facultat?
En l'àmbit del pla d'estudis trobaria a faltar més assignatures de filosofia política, de pensament polític, des dels autors antics fins als actuals. Les ciències polítiques no tenen el mateix corpus teòric que el dret o l'economia, però en tenen, i valdria la pena estudiar-lo més a fons.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Els diria que estudiïn pel gust d'estudiar, que llegeixin pel gust de llegir i que pensin en allò que estudien. Que es preocupin més d'estudiar enlloc de què faran quan acabin, perquè calen pensadors polítics, calen persones que pensin la política i l'estat. La despreocupació per l'estudi i la reflexió està duent la política a una gran pobresa, que només s'arregla pensant i estudiant.

Si voleu contactar amb el Gabriel podeu fer-ho a: gabriel.monjo@gmail.com
ENLLAÇOS
  www.uab.cat/politiques-sociologia
  blogs.uab.cat/deganatcps/
 
   
       
2009 Universitat Autònoma de Barcelona