Núm. 29 - 25 d'octubre de 2010
 
 
 
ELS PRIMERS RESULTATS DE L'APLICACIÓ DE L'EEES
 

Pendent encara de xifres definitives, les primeres dades sobre els resultats dels estudiants del primer curs de Grau són veritablement esperançadores. En contra de les previsions malestrugues, la implantació definitiva d'una nova metodologia docent basada en l'elaboració de les guies docents i l'avaluació continuada ha donat molt bons resultats. Del total de matrícules a assignatures de primer i en les que el 2008-2009 havíem tingut fins a un 48 per cent de no presentats i un 45 per cent que les superaven, hem passat el 2009-2010 a un 20 per cent de no presentats i un 63 per cent de superades (entre els estudiants de Grau).

Certament, en aquest canvi de tendència hi poden haver contribuït favorablement factors contextuals com l'enduriment actual de les expectatives laborals o la manca d'ofertes de treball temporal que podien ser atractives pels nostres estudiants. Però no explicarien un canvi tan radical. D'altra banda, la nova metodologia posa més en evidència les mancances de la nostra tasca docent i ens permet actuar-hi de manera més eficaç i ràpida. Ara ens caldrà estar atents a l'evolució del segon curs i a si es mantenen les bones xifres pels propers anys.

De tots els objectius d'aquest equip de deganat, el més important era la millora de la qualitat docent i dels seus resultats. Tot fa pensar que anem pel bon camí.

Salvador Cardús i Ros, Degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  VOT ANTICIPAT A LES ELECCIONS PER A LA REPRESENTACIÓ D'ESTUDIANTS A LA JUNTA DE FACULTAT I AL CONSELL D'ESTUDIANTS
 

El proper 4 de novembre tindran lloc les eleccions per escollir els membres de la Junta de Facultat i Delegats de curs, però des del 21 d'octubre i fins el 2 de novembre, es pot exercir el dret de vot anticipat. La documentació necessària per a fer-ho la trobareu a la Secretaria de la Gestió Acadèmica. Més informació al web de la Facultat.
   
  EL GRUP DE RECERCA GSADI OBTÉ UN CONSOLIDER - INGENIO 2010
 

El grup GSADI del Departament de Sociologia de la Facultat participa en un dels projectes als quals el Ministerio de Ciencia e Innovación ha atorgat una de les ajudes del programa CONSOLIDER-INGENIO 2010.

El títol del projecte és "SimulPast: simulating the past to understand human behaviour". Des del Butlletí la nostra enhorabona.

   
  PROGRAMA TÀNDEM PER APRENDRE IDIOMES
 

Ja pots inscriure't al Programa Tàndem, que a més d'afavorir l'intercanvi lingüístic busca que puguis conèixer gent i fer amics. Podràs guanyar fluïdesa practicant l'idioma que vulguis i compartir la teva realitat cultural.
 
  CONVOCATÒRIA DE PROJECTES DE COOPERACIÓ
 

El Fons de Solidaritat de la UAB, obre una nova convocatòria, destinada a PAS i PDI, per a dur a terme projectes de cooperació per al desenvolupament i activitats de sensibilització. El termini màxim de presentació de projectes finalitza el dia 12 de novembre.
 
  SEMINARI SOBRE DONES MIGRADES TREBALLADORES
 

 

 

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials, dedica el seu IXè Seminari Ciutats i Persones a l'anàlisi de la situació de les dones migrades treballadores als pobles i ciutats de Catalunya. L'acte central tindrà lloc el divendres 12 de novembre. La inscripció és gratuïta.

  VII SIMPOSI: LLENGUA, EDUCACIÓ I IMMIGRACIÓ
 

 


Els propers 18 i 19 de novembre, la Universitat de Girona acollirà el VIIè Simposi sobre Llengua, educació i immigració on es debatrà, entre d'altres coses, la utilitat o no dels Plans de Convivència, en l'actual societat complexa i plural.
 
  CONGRESO EUROPEO DE PROXIMIDAD, PARTICIPACIÓN Y CIUDADANÍA
 
 


La Fundació Kaleidos.red organitza del 24 al 26 de novembre, a Vitoria-Gasteiz, el Primer Congrés Europeu de Proximitat, Participació i Ciutadania, que vol orientar les polítiques de proximitat ciutadana mitjançant l'impuls d'una xarxa intermunicipal que s'encarregui de programes concrets relacionats amb aquest tema. Hi participen els professors de la Facultat Òscar Rebollo i Quim Brugué.
 
  VOLS TREBALLAR AL QUÉBEC?
 

El Govern del Québec contracta catalans qualificats entre 18 i 40 anys, proporcionant noves oportunitats de carrera, i per aquest motiu, convoca el dia 26 i 27 unes sessions informatives on s'explicaran els requisits d'admissió i els passos a seguir.
   
  ALUMNI DE LA FACULTAT
 

L'associació Alumni de la Facultat busca dues persones, entre els alumni, per a realitzar la pàgina web i el disseny del logo de l'associació. Si tens interès en donar-los un cop de mà envia'ls un correu electrònic.

   
  BEQUES DE LA CAIXA
 

L'Àrea de beques i Estudis Socials de "La Caixa" ha atorgat una de les seves beques per cursar estudis de postgrau en el Regne Unit a la Marta Ballester Santiago, llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració de la nostra Facultat. Des del butlletí les nostres felicitacions.

   
  OFERTA LABORAL A LA UOC
 

La Universitat Oberta de Catalunya ha obert un procés de selecció per cobrir una plaça de professor propi. Es valorarà tenir una llicenciatura en criminologia, dret o sociologia, així com l'experiència docent a nivell universitari. Pots presentar la teva candidatura fins el 10 de novembre.

   
  PUBLICACIONS
 
 


La revista Isegoría de l'Institut de Filosofia del CSIC, indexada a ISI-A&HCI i a SCOPUS ha publicat el núm. 42 amb el títol Sociología y crisis. Inclou un article del professor de la Facultat José Antonio Noguera, que porta per títol: El mito de la sociología como "ciencia multiparadigmática".

Recentment s'ha publicat el libre "Construint municipi des dels moviments socials. Candidatures alternatives i populars i barris en lluita", a l'editorial Icària, i que està coeditat per la professora de Ciència Política Gemma Ubasart

És un recull de les ponències de les jornades organitzades amb motiu del 30è aniversari dels ajuntaments democràtics. El pròleg és de Joan Subirats, i entre els autors hi ha persones vinculades a la Facultat, com ara l'investigador de l'IGOP Jordi Bonet, els exalumnes Gerard Nogués, Quim Arrufat o Ivan Miró, o la membre del PAS Virginia Domínguez.

 
   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
AGENDA

28/10/10, 17:30 h, Sala de Graus
"Una aproximación analítica al feminismo de género", lectura de tesi d'Ana León Mejía, dirigida per Jose A. Noguera i Eduardo Moyano.

 
28/10/10, 13 h i 15 h, Sala d'Actes
Debat amb motiu de la celebració de les eleccions d'estudiants.
 
3/11/10, 19:30 h, Centre de Música i Escena Xamfrà (Barcelona)
Presentació del Llibre "Ser pobre en la escuela", de Xavier Bonal, Aina Tarabini, Montserrat Constants, Florencia Kilickowski i Óscar Valiente. Presentació a càrrec de Juan Carlos Tedesco. Organitza Seminari d'Anàlisi de Polítiques Socials - SAPS.
 
4/11/10
Elecció d'Estudiants representants a Junta de Facultat i Delegats de Curs per al Consell d'Estudiants
 

EL PERFIL

La Cristina Sanchís Ferrer es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció del curs 2004-2005.
Ha fet estudis de postgrau al College of Europe (Bruges, Bèlgica). També ha treballat com a tècnica al Comissionat d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya i a la Secretaria de Política Europea i Cooperació Internacional de la UGT. Actualment treballa com a tècnica superior al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
 

En què consisteix la teva feina?
Treballo a l'Àrea de Relacions Internacionals del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Vaig guanyar la plaça en aprovar les oposicions d'accés al cos superior de la Generalitat de Catalunya. Des d'aquesta Àrea coordinem i donem suport a l'activitat internacional del Departament. Es tracta d'una feina molt diversa, tant des el punt de vista temàtic com geogràfic. Per exemple, preparem informes per als viatges i les visites institucionals del Conseller, assessorem les entitats culturals catalanes que volen participar en projectes europeus i fem el seguiment de les polítiques culturals de la UE i la UNESCO.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Crec que la Facultat t'ofereix una visió general força sòlida de totes les branques de la Ciència Política. Personalment, valoro molt positivament l'existència d'itineraris com el de Relacions Internacionals, ja que et permeten començar a centrar-te en un àmbit concret i veure quins temes t'interessen realment. Ara bé, cal admetre que la llicenciatura és força genèrica i que per tal d'encaminar la teva carrera professional és convenient realitzar una especialització posterior.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Allò que vaig trobar més a faltar va ser una major orientació en el moment d'inserir-se al mercat laboral. En una professió com la nostra, amb uns límits molt difusos, és important que algú t'expliqui el ventall de possibilitats professionals que tens un cop acabes la carrera. També seria interessant que s'informés els alumnes de les diferents beques que ofereixen entitats públiques i privades per a continuar els estudis a l'estranger.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Primer de tot, que intentin especialitzar-se en una disciplina concreta a través d'un postgrau o màster, per tal de compensar el caràcter generalista de la llicenciatura. Un segon consell és que aprenguin tots els idiomes que puguin i que passin alguna temporada estudiant o treballant a l'estranger, ja que l'experiència internacional està molt ben valorada al mercat laboral i els pot obrir moltes portes. En tercer lloc, els diria que fossin molt proactius a l'hora de buscar feina, que enviïn candidatures espontànies a totes les entitats del sector d'activitat que els interessi i que intentin establir i conservar una àmplia xarxa de contactes.

Si voleu contactar amb la Cristina Sanchís podeu fer-ho a: cristina.sanchis@gencat.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Formar-se, no és només venir a classe dia rere dia, també implica conèixer i participar en les activitats culturals que s'organitzen al nostre voltant. Si vius a Barcelona o rodalies, segur que les activitats que et pot oferir el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona et semblaran interessants.

 
   
 
   
       
2010 Universitat Autònoma de Barcelona