Núm. 19 - 12 d'abril de 2010
 
 
MASSA FUM, ENCARA
 

Tothom està d’acord amb el fet que enguany hem reduït molt la mala pràctica de fumar dins de l’edifici de la Facultat. Però encara hi ha alguns individus que no respecten el dret de la resta de companyes i companys a la salut i a respirar un aire net de fum. Darrerament, he rebut algunes queixes de persones amb malalties respiratòries o, simplement, que no volen respirar fum. I hem de fer un darrer esforç per erradicar de manera total i definitiva aquesta pràctica incívica.

Tenim tres opcions. Una, és instal·lar un sistema de detectors de fum que en detectar una cigarreta encesa posin en marxa les alarmes de seguretat. Ho hem pressupostat i ens costaria prop de 7.000 euros. La segona, és demanar als serveis jurídics l’obertura d’un expedient als qui trobem fumant, opció per a la qual també s’ha sol·licitat l’informe pertinent. La tercera és, simplement, que es deixi de fumar voluntàriament i que, qui no hi faci, sigui cordialment amonestat per les companyes i companys que vegin vulnerat el seu dret a la salut.

Naturalment, la tercera és la bona. Però a partir de les properes setmanes, començarem a aplicar la segona mesura –obrir expedients- i, si ni aquesta mesura es mostrés eficaç, passaríem a la inversió en detectors de fum. Recordeu que la prohibició de fumar en centres d’ensenyament és de 1988, i la Llei del Tabac que prohibeix fer-ho en espais de treball tancats és de 2005. Cinc anys després, ja és hora que respectem sense excepció la salut de tots els membres de la nostra Facultat.

Salvador Cardús i Ros, Degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  ELECCIONS A DELEGATS I DELEGADES DE CURS
 
El proper dia 19 d'abril tots els estudiants de la Facultat estan convocats a escollir els seus delegats de curs, d'acord amb les Normes del Consell d'Estudiants aprovades per la Junta de Facultat el 4 de març de 2010. S'han de triar 12 representants dels diferents cursos i torns, que formaran d'aquest nou òrgan consultiu que té, entre d'altres funcions, la de formular, recollir i transmetre propostes sobre el funcionament de la docència, participar en el sistema de garantia de la qualitat acadèmica, doncar suport a les activitats de les associacions d'estudiants reconegudes per la Facultat, i gestionar el local i les cartelleres assignades als estudiants.
Aquesta primera elecció ha de servir per fer el rodatge del Consell, a l’espera de les eleccions que celebrarem a l’inici del proper curs i que representarà la seva consolidació definitiva. No cal dir que és fonamental que hi participeu de manera massiva per tal de donar-li tota la força democràtica que hauria de tenir per esdevenir el principal òrgan consultiu de l’alumnat.
   
  COMENÇA L'ETCENARI
 

 

 
 

Un any més arriba el Festival amb les actuacions en matèria de dansa, música i teatre de la UAB, l'ETCENARI, una sèrie d'espectacles desenvolupats al llarg de tot l'any per estudiants, personal d'administració i serveis, personal docent i investigador de la Universitat, en el marc dels diferents Tallers de creació i Grups Estables de la UAB. Com a tret de sortida el 14 i 15 d'abril podreu gaudir de la representació de l'obra: Cel·la 44 (Cinc anys en la vida i l'obra d'Ernst Toller), de Feliu Formosa.

  EL GOVERN PROPOSA INCLOURE EXPERTS EN RELACIONS INTERNACIONALS EN EL SEU PRIMER PLA D'ACCIÓ EXTERIOR
 

El proppassat mes de març la Generalitat de Catalunya va aprovar el Pla d'acció exterior del Govern de Catalunya, és el primer document de planificació de què es dota l'executiu per orientar la seva acció exterior, i que s'estendrà pel període 2010-2015. El document inclou la formació de funcionaris experts en relacions internacionals.

   
 
ELS PROGRAMES DE LES ASSIGNATURES ARA DIGITALITZATS
 
En un anterior butlletí ja ens vam fer ressò de la renovació del web del Servei de Biblioteques, però ara volem fer émfasi en l'avenç que suposa la digitalització dels programes de totes les assignatures de la Facultat, així com dels exàmens que hagi facilitat el professorat.

Tot aquest material en format pdf està disponible al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) en la col·lecció Materials de curs. Els diferents documents es poden localitzar per paraula clau, codi d'assignatura, títol d'assignatura o professor.

 
  PRESENTACIÓ DE LA GUIA PER A L'ÚS NO SEXISTA DEL LLENGUATGE A LA UAB
 

El Servei de Llengües, per encàrrec de l'Observatori per la Igualtat, ha elaborat una Guia per a l'ús no sexista del llenguatge a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta guia és un instrument per evitar la discriminació de les dones en el llenguatge, per l'ús excessiu del masculí plural genèric, per exemple. Es presenten problemàtiques i solucions per a tres llengües: català, castellà i anglès.

   
  CONVOCATÒRIES ADREÇADES ALS ALUMNES
 

Es convoca el Premi Ángel Rozas 2010, a la recerca en ciències socials per a investigadors/es novells sobre el món del treball.

Les persones encarregades de l'organització del IV Congrés de Joves Sociòlegs i Sociòlogues, busquen estudiants/es, així com llicenciats/des en sociologia per col·laborar en qualitat de “voluntaris” amb ells. Si us interessa la proposta podeu contactar amb l'organització mitjançant la següent adreça electrònica: IVsociologiajove@gmail.com

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya convoca 24 beques de col·laboració per a persones de menys de 30 anys que estiguin estudiant, així com diplomats, llicenciats recents, estudiants de màsters, doctorands...

L'European Cultural Foundation a travès del programa de mobilitat STEP Beyond ofereix beques de mobilitat per a investigadors culturals en el camp dels Drets Humans. Consulteu els terminis i els països de destinació, que inclouen entre d'altres Geòrgia, Armènia, Azerbaidjan...

Si esteu pensant en realitzar algun dels cursos d'estiu que ofereix la Universidad del País Vasco – Euskal Herriko Unibertsitatea (no donen dret a l'obtenció de CLE), recordeu que aquesta institució ofereix beques per la matrícula i l'allotjament, i que el termini per a la seva sol·licitud finalitza el proper 23 d'abril.

   
  LA NOSTRA ENHORABONA ALS ESTUDIANTS DE LA FACULTAT QUE HAN OBTINGUT UNA BECA "la Caixa"
 

 

 
   

 

Fem arribar les nostres felicitacions a l'Elisenda Antón i en Pau Surís, estudiants de la Facultat que gaudiran de la beca que atorga la Fundació “La Caixa”, que els permetrà cursar estudis de postgrau a l'estranger.


   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
AGENDA

13/04/10, 16 h, Sala de Graus
Conferència "Why use multiple methods? Designing for complexity", a càrrec de la professora Joanna Marie Moran-Ellis, University of Surrey. Organitzat pel QUIT.

 
14/04/10, 19 h, Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Presentació dels anuaris de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB "Alerta 2010! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau" i "Anuari 2010 de processos de pau".
 
15/04/10, 12 h, Sala de Graus
Conferència sobre el Tartan Army (seguidors de la selecció escocesa de futbol) a la premsa europea, a càrrec del professor Hugh O'Donnell, Caledonian University of Glasgow. La conferència serà en català.
 
19/04/10, 11-13 h i 15:30-17:30 h
Elecció de delegats i delegades de curs per al Consell d'Estudiants.
 
20/04/10, 16 h, Sala de Graus
Conferència "Using multiple methods: A case study of researching everyday vulnerabilities", a càrrec de la professora Joanna Marie Moran-Ellis, University of Surrey. Organitzat pel QUIT.
 

EL PERFIL

L'Anna Barberà Areste es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració, amb una menció en Filosofia, en la promoció de l'any 2006.
Ha fet estudis de postgrau a Sciencies Po Paris i a la London School of Economics. Continua estudiant Història de l'Art a l'Ecole du Louvre i una especialització en gestió de projectes de desenvolupament a la UOC. Actualment treballa com a responsable d'afers europeus al Conseil de coopération economique.
 

En què consisteix la teva feina?
Organitzo reunions entre els Presidents de grans empreses i els agents polítics (Comissió europea, BCE, Consell europeu, governs...) abans d’una presa de decisió important sobre temes econòmics. L’objectiu és que les empreses assessorin tècnicament al sector públic, i promoure, a nivell europeu, una “veu del sud” amb problemàtiques i necessitats específiques.

Com hi vas accedir?
Hi vaig accedir a través de la xarxa d’empreses de Sciences Po. La universitat té accés exclusiu a molts i variats anuncis de treball de qualitat, també organitza fòrums d’empresa on representants de diferents sectors presenten als estudiants les seves activitats i on es faciliten entrevistes de treball in situ.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Vaig tenir la immensa sort de tenir grans professors a qui sempre estaré agraïda per a la seva dedicació i nivell d’exigència, però la resta, força mediocre: la metodologia és inexistent, no hi ha ensenyaments bilingües, ni programes de doble titulació amb altres universitats. En una dinàmica en la qual les universitats tradicionals desapareixen per convertir-se en “universitats-xarxa”, la Facultat necessita urgentment una selecció d’estudiants, més intercanvis, més voluntat de visibilitat, més professorat internacional...

Com valores la Facultat des de la pràctica professional?
Tot està per fer. No veig voluntat d’aproximar-se al món laboral, no hi ha diàleg amb les institucions polítiques, no hi ha vincles de contacte amb els nombrosos antics alumnes que ocupen càrrecs importants, no hi ha conferències amb personalitats de primer nivell que permetin als estudiants projectar-se en grans coses, no hi ha assessorament. Tot sembla bloquejat per un immobilisme anacrònic amb el risc de què els diplomes és desvaloritzin.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Aprofitar les nombroses beques per a estudiar a l’estranger, fer-hi pràctiques, conèixer gent i crear amb ells un network de confiança i d’amistat. En definitiva, que aprofitin al màxim les experiències multiculturals de manera que quan tornin, puguin realment aportar un valor afegit a la societat i a ells mateixos. No hi ha excuses, que m’escriguin si pensen que no és possible!

Si voleu contactar amb l'Anna Barberà podeu fer-ho a: ana.barberaareste@gmail.com
 
ENLLAÇOS
 
EL WEB RECOMANAT

En aquesta ocasió us volem recordar la Campanya A la Universitat en català, a la seva web trobareu els continguts de la campanya, així com el full d'adhesió a la mateixa per si voleu fer-la extensiva a altres persones

 
   
       
2010 Universitat Autònoma de Barcelona