Núm. 43 - 24 de maig de 2011
 
 
 
TEMPS DE RESPONSABILITAT
 

L'objectiu de reducció del dèficit públic del govern de Catalunya, determinat pel govern espanyol, i aquest obligat per les condicions que imposa Europa a fi d'evitar una intervenció que seria dramàtica per al futur de l'economia del país i de l'Estat del Benestar tal com ara el coneixem, obliga també la nostra universitat a fer els deures corresponents. I, a diferència d'altres casos, l'equip rector de la nostra universitat té el ferm propòsit de no deixar a mans externes la presa de decisions. Aquí es vol governar amb criteris racionals aquesta reducció pressupostària, proposant una reorganització més eficient que redueixi la despesa sense perjudicar la qualitat del servei públic -cosa que és perfectament assolible- i reequilibrant situacions injustes de desigualtat interna entre departaments i entre centres. En aquest sentit, els esforços de transparència d'aquest equip rector són coneguts, valents i ja han començat a ser utilitzats a l'hora de prendre les primeres mesures correctores. I tot plegat, es traduirà en un Pla de Sostenibilitat en el qual s'està treballant acceleradament i que serà sotmès a debat i aprovació molt aviat.

La nostra Facultat, quan arribi el moment, haurà de contribuir lleialment a aquest exercici de racionalització i estalvi de la despesa per una simple raó de responsabilitat social. Quan tota la societat es veu obligada a fer un gran esforç, i si generalment ja som vistos públicament com un espai privilegiat, ningú no entendria que ens volguéssim escapar d'un ajustament que afecta tothom. Val a dir, però, que pel curs 2011-2012, les actuals propostes de Pla Docent -que serà sotmès a aprovació de la Junta de Facultat del 6 de juny- només busquen ajustar la càrrega docent del professorat a la disponibilitat de recursos actuals. Això sí, desprogramant alguns grups per tal de poder aplicar els compromisos del Pla d'Estudis de millora de qualitat docent amb desdoblament en grups de pràctiques i seminaris. És cert que el marc d'incerteses actuals sobre el possible número de noves matriculacions, o els efectes de les noves normatives de permanència en els cursos posteriors, no fan fàcil la presa de decisions. Sigui com sigui, però, aquest equip es veu capaç d'implantar les exigències de qualitat del Pla d'Estudis i alhora reajustar l'organització docent per fer-la més eficient i evitar malbarataments de recursos docents. Aquest és ara mateix el nostre compromís i l'objectiu del nostre treball.

Salvador Cardús, degà.

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  CLASSE MAGISTRAL D'ARCADI OLIVERES ALS CINEMES VERDI
 

 

El pròxim dia 24 a les 22h en la Sala 1 dels Cinemes Verdi tindrà lloc un passi gratuït del notable documental Vamos a hacer dinero (Let's Make Money) d'Erwin Wagenhofer, on el director segueix la pista dels nostres diners en el seu viatge pel sistema financer global.

La projecció comptarà amb l'assistència d'Arcadi Oliveres, el qual compartirà una interessant xerrada sobre l'actual crisi mundial amb tots els assistents, un cop finalitzat el visionat del documental. Qui estigui interessat en assistir ja pot recollir la seva invitació a la taquilla dels Verdi.

   
  CREACIÓ DEL NOU LABORATORI DE SIMULACIÓ SOCIAL A LA UAB
 

El passat 30 de març, la Comissió d'Investigació de la UAB, va decidir nomenar Francesc Miguel Quesada com a responsable de la nova estructura científico-tècnica de prestació de serveis de la UAB "Laboratori de Simulació de Dinàmiques Socio-històriques (LSDS)".

Aquest servei LPS oferirà assessoria, formació i construcció a mida de simulacions socials (repliques computeritzades d'entorns socials com a laboratoris virtuals per realitzar investigació) i neix amb l'objectiu de donar servei i transferir coneixement tant a la comunitat universitària com a entitats i empreses. Properament s'informarà de l'acte de presentació oficial i dels canals de comunicació del LSDS, la seva oferta, tarifes i calendari d'activitats.

En virtut d'un acord amb la nostra Facultat, la seu del Laboratori de Simulació LSDS estarà ubicada a la sala annexa al LIAM de la nostra Facultat a partir del moment que acabin les obres de condicionament previstes en aquest espai.

   
  BEQUES COMERÇ I CIUTAT
 

L'Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona impulsa la realització d'estudis de recerca universitària sobre el comerç urbà amb la setena edició de les "Beques Comerç i Ciutat". L'objectiu d'aquestes beques és aprofundir en el coneixement en l'àmbit del comerç i així millorar les nostres eines de treball en el món municipal. Les sol·licituds per accedir-hi es poden presentar fins el 4 de novembre d'enguany. Informa't en aquest web.

   
  AJUTS A LA RECERCA "RECERCAIXA 2011"
 

Està oberta la segona convocatòria d'ajuts a la recerca del programa Recercaixa per finançar projectes de recerca desenvolupats per investigadors i investigadores de les universitats i centres de recerca de Catalunya. La convocatòria persegueix principalment dos objectius: impulsar la recerca científica d'excel·lència al nostre país i apropar la ciència a la societat, fent-la partícip dels avenços de científics i dels beneficis humans i socials. Les sol·licituds es faran a través del web de RecerCaixa fins al dia 9 de juny.

   
  UNIVERSITAT D'ESTIU UAB 2011
 

La Universitat d'Estiu de l'Autònoma, en el marc de la Xarxa Vives, torna com cada any posant a la teva disposició un conjunt d'activitats dissenyades com a complement de la teva formació universitària i per les quals es poden obtenir crèdits de lliure elecció. Les activitats comencen el 4 de juliol però ja t'hi pots inscriure en aquest web.

   
  AJUTS DE SUPORT A LA RECERCA: CONGRESSOS I SIMPOSIS
 

Queda oberta la convocatòria d'Ajuts per a l'organització de congressos, simposis, cicles de conferències i seminaris d'especial rellevància científica, social, humanística i tecnològica que s'organitzin a Catalunya i que fomentin la projecció internacional (ARCS-DGR 2011). La data límit per a presentar les sol·licituds (on-line) a l´Entitat organitzadora, és el dia 14 de juny. Més informació en aquest web.

   
  II CONFERÈNCIA ECONÒMICA DE LA MEDITERRÀNIA NORD-OCCIDENTAL
 

La Fundació Congrés de Cultura Catalana, conjuntament amb l'Institut Universitari d'Estudis Europeus de la UAB, organitzarà, 25 anys després, un Segon Congrés Econòmic de la ribera Nord Occidental de la Mediterrània. El gran tema central de l'encontre serà la Cooperació Territorial a la Mediterrània Occidental. La Conferència es durà a terme a Barcelona, al Centre de Cultura Contemporània, els propers dies 6 i 7 de juny. Més informació aquí.
   
  NEIX UAB INNOVA
 

La UAB i el Parc de Recerca UAB posen en funcionament una nova iniciativa, la revista electrònica UAB Innova, per fer arribar tota l'actualitat relacionada amb la innovació i la transferència de coneixement al personal de la Universitat i del seu entorn.

UAB Innova inclou notícies, articles sobre projectes innovadors, entrevistes a investigadors i emprenedors i reportatges d'empreses sorgides arran de la recerca universitària. Comprèn també una secció d'agenda i una altra de vídeos amb reportatges i entrevistes. Informa't al seu web.

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
24/05/11, 11:30 h, Seminari D
Seminari del grup de recerca Democràcia, Eleccions i Ciutadania "Can knowledge inequalities be reduced? The contextual determinants of Political Knowledge in Europe" amb Marta Fraile (IUE / CSIC).
 
24/05/11, 22:00 h, Cinemes Verdi de Barcelona
Classe magistral d'Arcadi Oliveres sobre l'actual crisi mundial després del visionat del documental "Vamos a hacer dinero (Let's Make Money)".
 
26/05/11, 12:00h, Sala de Graus
Lectura de la tesi doctoral d'Òscar Rebollo Izquierdo "La opinión del hijo del vecino". La participación ciudadana desde la perspectiva del fortalecimiento político", dirigida pel Dr. Joan Subirats i Humet.
 

31/05/11, 12:00h, Sala de Juntes
Visita de Magaly Sánchez, "Office of Population Research, Princeton University" (USA) amb "Identidad Latina en el contexto Anti-Inmigrante de Estados Unidos", seminari organitzat pel GEDIME.

EL PERFIL

 
El Sergi Benedicto es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2000 i en Sociologia en la promoció de l'any 2005
Ha treballat com a Sociòleg en el Consell Comarcal del Vallès Occidental i a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. Actualment treballa com a tècnic en el Servei de Planificació i Avaluació de l'Àrea d'Acció Social i Drets Civils de l'Ajuntament de Terrassa.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Formo part d'un equip multidisciplinar que s'encarrega del disseny, planificació i avaluació dels serveis de l'Àrea. En ell realitzo tasques de diagnosi social, previsió de demanda futura i de proposta d'accions dins dels plans i serveis.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Molt positivament, tant pel desenvolupament de la meva experiència professional com a nivell personal. Òbviament, un cop es comença el desenvolupament professional t'adones d'algunes mancances, especialment de determinats continguts, però des d'un punt de vista de les habilitats i les eines analítiques, penso que la formació és bona.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Malgrat crec que en part és positiu, en la pràctica professional m'he trobat amb certa desconnexió amb l'après a la Facultat. Penso que hi ha assignatures pensades més per alumnes que es dedicaran a la recerca i la docència però en canvi n'hi ha poques pensades per a alumnes que treballaran a l'administració pública, en empreses de consultoria, etc, si més no quan jo vaig llicenciar-me. Dit de forma planera, la meva experiència m'ha requerit de més coneixements de bases de dades que de SPSS, més de procediment administratiu que de Dret Administratiu, o més d'elaboració de projectes que d'Anàlisi de Polítiques Públiques. Òbviament, tots aquests coneixements són necessaris, però en manquen d'altres més operatius.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que no s'especialitzin en algun àmbit temàtic molt específic. Penso que l'especialitat es configura amb el pas del temps i del bracet de l'experiència professional i que, quan es comença, és millor treballar en diferents àmbits. És una opinió personal, però de cara a la pràctica professional, a mi m'han estat molt més útils la capacitat de síntesi, la lectura crítica, el coneixement dels processos, és a dir, els coms, que els coneixements específics.

Si voleu contactar amb el Sergi ho podeu fer a sergibene@gmail.com
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Catalan Journal of Communication & Cultural Studies (CJCS) és una revista científica que t'interessarà! La revista presta especial atenció a la recerca d'estudis originals relacionats amb el sistema cultural català i mitjans de comunicació o qualsevol qüestió més àmplia en aquest àmbit d'interès específic des del punt de vista català. El seu objectiu és difondre la investigació i estimular l'interès acadèmic a Catalunya com una societat complexa amb un perfil internacional cada vegada més gran.

T'invitem a participar-hi!

Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona