Núm. 72 - 25 de febrer de 2013
 
 
 
 
DEMOCRÀCIA, CORRUPCIÓ I VIDEOS: ON ÉS L'ÈTICA?
 

Si algú segueix el nostre entorn polític més immediat, les notícies que pot trobar en els mitjans de comunicació en els últims mesos no són de les que pugen la moral: apareixen indicis d'aprofitaments econòmics personals a ajuntaments, consells comarcals, diputacions provincials, administracions sanitàries, cúpules de partits, adjudicacions de serveis públics o a la pròpia casa reial.

I si mirem ara al panorama social, el que sabem es diu atur, desnonaments, extensió de la pobresa, reducció de serveis públics, tancament d'empreses i empobriment del teixit productiu.

I acabem-ho d'adobar: ni en un àmbit ni en l'altre es veuen senyals de millora: des del "és l'única política possible" dels responsables de les polítiques econòmiques fins a la constatació que, si calen mesures de regeneració política, qui les haurien de conduir són els amics i companys dels imputats …

Segurament l'extensió d'aquesta problemàtica, i la creixent reacció social de preocupació i de mobilització ciutadana, és el que està a la base de l'augment de l'interès per la nostra Facultat que hem constatat entre els alumnes de secundària en els últims anys, i que tornem a trobar en els diversos actes de promoció d'aquestes setmanes.

Hauríem de llegir això com una demanda específica que se'ns fa. Darrera de tots aquests processos, el que hi ha són falles en la moral social, en la forma com molts actors polítics, econòmics o institucionals aborden la gestió del conjunt social. A més de la formació teòrica i metodològica que impartim, se'ns demanarà una creixent aportació de reflexió i de referència ètica en la nostra activitat docent. Al cap i a la fi, els que van dur les banques a la ruïna o els que estan liquidant tants serveis socials no han estat analfabets, sinó persones amb les més altes qualificacions acadèmiques.

Per tant, com es va dir a Itàlia ja fa anys, ha sorgit amb força una "qüestió ètica", que tindrem entre nosaltres per molts anys. I ull: l'ètica no s'ensenya; o més ben dit: no es transmet només ensenyant-la, sinó practicant-la.

Joan Botella Corral, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  ACTE D'INVESTIDURA DE JORDI PORTA I RIBALTA COM A HONORIS CAUSA
   


El passat 20 de febrer, com havíem anunciat a l'anterior butlletí, va tenir lloc l'acte d'investidura de Jordi Porta com a nou Doctor Honoris Causa de la UAB, a proposta de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. L'acte va començar amb l'intervenció del catedràtic en ciència política Josep Maria Vallès, que va ser el pardrí del doctorand. Vallès va destacar tres arguments per al nomenament "el seu paper com a promotor del coneixement científic, la seva trajectòria com a ciutadà compromès socialment i la seva col·laboració amb la nostra universitat".

Un cop investit pel rector, la lliçó magistral de Jordi Porta va girar en torn a dues grans temàtiques: la formació acadèmica i la implicació social. Per tancar el seu discurs va defensar la inversió en coneixement per sortir de la crisi actual: "la gent que ens va abocar a la crisi era gent, en general, professionalment ben preparada. El que li mancava és probablement exigència moral i compromís amb la societat en conjunt. També caldria, per tant, treballar a la universitat els valors ètics que permeten la convivència responsable". L'acte va finalitzar amb unes paraules del rector que va parlar sobre la seva trajectòria com a ciutadà compromès i com a persona molt vinculada a la Universitat que se suma al suport a la recerca i la docència.

Poder veure el video de l'acte des de la pàgina de la Facultat.

  FACEBOOK DE LA FACULTAT
   


La Facultat ja té pàgina a Facebook ! Aquesta pàgina es un pas en ferm de la Facultat en l'aposta per l'adaptació de la Facultat als temps que corren i pretén ser un nou canal de comunicació de la Facultat i sobre tot un lloc on els alumnes actuals, ex-alumnes, personal docent, administratiu i en general tota la comunitat vinculada a la Facultat pugui expressar opinions, crear debats i crear xarxa. Fes córrer la veu i...ens veiem al Facebook!

  MATRÍCULA OBERTA PER ALS CURSOS DEL SERVEI D'ESTADÍSTICA APLICADA
   


El Servei d'Estadística Aplicada té la preinscripció oberta als nous cursos que s'impartiran aquest segon semestre:

- Curs d'Introducció a l'Estadística Bàsica amb Deducer, que es realitzarà els dies 4, 5, 6 i 7 de març, de 10 a 14.

- Curs de Modelització Estadística Bàsica amb Deducer, que es realitzarà els dies 19, 20 i 21 de març, de 10 a 14.

La preinscripció la podeu fer des del seu web

  CURS D'ANÀLISI D'ELECCIONS I OPINIÓ PÚBLICA DE L'ICPS
   

Oberta la inscripció al "Curs d'anàlisi d'eleccions i opinió pública: Qui vota i per què?" que organitza l'Institut de Ciències Polítiques i Socials.

Aquest curs té com a objectiu, donar a conèixer l'evolució del mapa polític català i alguns aspectes de l'opinió pública de la ciutadania. Va destinat a estudiants i a un públic interessat en la matèria. No es requereixen coneixements previs. El lloc de realització serà a la seu de l'ICPS.

  CONFERÈNCIA SOBRE INMIGRACIÓ ORGANITZADA PEL QUIT
   

El proper 7 de març, el Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball, de la UAB, organitza al Caixa Forum Barcelona , Centre Social i Cultural de l'Obra Social "la Caixa", una sèrie de conferències entorn al tema: "Inmigració en un nou mercat de treball: Polítiques i estratègies. Trobareu el programa en aquest enllaç.

  COMENÇA LA CAMPANYA "TRIA BANCA ÈTICA"
   


Amb l'objectiu de fomentar la reflexió entorn a preguntes sobre què fan realment els bancs amb els nostres diners i donar a conèixer les alternatives que existeixen des de la finances ètiques, el grup de voluntaris i voluntàries de cooperació de la FAS ha posat en marxa la campanya Triem Banca Ètica, que duran a terme a través de xerrades, cinefòrums i accions teatrals, entre d'altres, i que està lligada a la campanya Demana Banca Ètica impulsada per Setem, FETS i Justícia i Pau a les universitats catalanes. Teniu més informació sobre què és i com participar en aquest enllaç.

  MICHAEL BURAWOY A LA UAB
   


Michael Burawoy, professor del Departament de Sociologia de la Universitat de Berkeley i actual President de la International Sociological Association (ISA), conegut a nivell internacional per obrir el debat sobre el paper actual i necessari de la Sociologia Pública i amb una gran repercussió global des de que va ser President de l'American Sociological Association el 2004. estarà a la UB el proper 7 de març a les 16h, a l'Aula Magna de la Facultat d'Economia i Empresa, de la Universitat de Barcelona, en una conferencia sobre "New social theory for new social movements".

    PREMI ASPÀSIA EN DEFENSA DE L'EQUITAT DE GÈNERE
     


La xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social (DDiPAS, impulsada per ECAS) i l'Observatori del Tercer Sector convoquen la primera edició del Premi ASPÀSIA en defensa de l'equitat de gènere. El període de presentació de candidatures finalitza el dia 28 de febrer (inclòs) i el premi es concedirà en el marc de la 1a Jornada DDiPAS, que se celebrarà al mes de març d'aquest any.

  4 PLACES PER A ESTADES DE PRÀCTIQUES A LA DELEGACIÓ PERMANENT D'ESPANYA A L'OCDE
   

4 Llicenciats recents tindran l'oportunitat d'anar a realitzar una estància de pràctiques voluntàries a la Delegació Permanent d'Espanya a l'OCDE. Les persones que hi estiguin interessades han d'enviar un e-mail a: rep.paris@maec.es amb el Currículum vitae i una carta de motivació. Hi ha diferents places, podeu demanar-los més informació.

  CURS ANÀLISI DE DADES ESTADÍSTIQUES AMB SPSS
   


L'àmplia varietat de procediments disponibles amb el programari, el requeriment d'un coneixement dels conceptes d'estadístics fonamentals que hi ha darrera de cada tècnica o procediment i el temps disponible, motiva que haguem de triar alguns d'ells i plantejar un tractament introductori que doni les bases per a que l'alumnat desenvolupi i ampliï de forma autònoma la seva utilització. L'objectiu d'aquest curs és conèixer els procediments del programari SPSS que permetin el tractament tant bivariable com multivariable de dades estadístiques. Aquest curs s'impartirà del 4 al 18 de març, i us podreu matricular fins avui, 25 de febrer. Podeu consultar aquí tota la informació.

  NOVA PUBLICACIÓ D'INVESTIGADORS DEL GRET I DEL QUIT
   


Sandra Fachelli, Néstor López, Pedro López-Roldán, i Florencia Sourrouille han publicat "Desigualdad y diversidad en América Latina: hacia un análisis tipológico comparado". Buenos Aires: SITEAL, Instituto Internacional de Planeamiento de la Educación (UNESCO-OEI), 2012. Libros digitales, Nº2.

  CLIPS. CONTES I DESCOMPTES, DE JAUME TERRADES
   


Avui, 25 de febrer, a les 19 h, tindrà lloc la presentació del llibre "Clips. Contes i descomptes", del catedràtic emèrit d'ecologia de la UAB Jaume Terradas, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison (c. Sant Pere més Baix, 7) de Barcelona. L'acte està organitzat per l'Associació d'Amics de la UAB.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

20/02/2013- 15/03/2013, Sala d'Exposicions de la UAB (Hemeroteca Plaça Cívica)

Exposició: "La llum i la paraula" de Guillermo Cervera i Plàcid Garcia-Planas.

 
25/02/2013, 12 h, Seminari D
"Anàlisi clúster sobre la transició de vot entre eleccions" seminari a càrrec de Josep Ginebra i Xavier Puig (UPC) i dirigit per el grup de recerca Democràcia, Eleccions i Ciutadania.
 
28/02/2013, 15 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
"Contra la humiliació: del victimisme a la dignitat", sessió de treball del grup de recerca ISOR a càrrec del professor Salvador Cardús. Tercera sessió dins del marc del cicle monogràfic "De com allò impossible esdevé probable: reflexions sociològiques sobre l'auge de l'independentisme a Catalunya".
 
01/03/2013, 13 h, Aula 12
Reunió informativa per als estudiants que vulguin cursar les pràctiques el curs 2013/14 en qualsevol modalitat.
 
13/03/2013, 17 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
Presentació de la tesi doctoral del GEPS, ponent: Pau Serracant sota el títol: "Canvis i continuïtats en les trajectòries de transició de la joventut catalana".
 

EL PERFIL

 

L'Ainhoa Ruiz Caballero es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2011.

També ha treballat com a becària a la Fundació Maria Aurèlia Capmany. Actualment està buscant feina.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Trabajé en la Fundación Maria Aurelia Capmany. Mi Trabajo consistia en la creación del Observatorio sobre la Conciliación de la vida Laboral y personal de la mujer a través del análisis de los convenios colectivos publicados en el DOCG. Paralelamente, realizabamos una tabla estadística para valorar, en general, la situación de la mujer en el mercado laboral.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La formación recibida fue suficiente para realizar este tipo de trabajo, no obstante dichas tareas podría realizarlas de manera quizás más efectiva un sociólogo que un politólogo puesto que en su licenciatura existen (o existían, pues no sé cuánto han cambiado los planes de estudio con el grado) asignaturas orientadas a este tipo de empleos.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Es posible que la facultad ofrezca algunas posibilidades de salidas laborales pero la orientación laboral podria ser mayor. A pesar de todo, creo que los politólogos somos conscientes de que no tenemos un campo de trabajo específico, sino que cada uno tiene que buscar un trabajo que pueda realizar dados sus estudios y que también se adapte a las preferencias individuales.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Les diría que pueden seguir estudiando y formarse de alguna especialidad que ellos prefieran (si pueden costearse los estudios) y al mismo tiempo, que piensen que son polivalentes y que en un momento dado pueden trabajar o van a tener que trabajar en puestos muy diferentes y probablemente no encuentren desde un primer momento el trabajo adecuado para con sus estudios pero algún día trabajarán de aquello que desean, si no desisten nunca y están dispuestos a seguir intentándolo.

 
 
ENLLAÇOS
 

Us proposem que doneu un cop d'ull al Web de la Fundació Jaume Bofill, que pretén afavorir el coneixement crític de la nostra societat per contribuir a la seva transformació fins assolir una societat més justa on les desigualtats hagin estat eradicades. Molt interessant per les publicacions, debats, recomanacions, etc!

http://www.fbofill.cat/

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona