Núm. 76 - 22 d'abril de 2013 - ESPECIAL SANT JORDI
     
     
  ÉS NOTÍCIA
   
  NOU FULLETÓ DE LA UNITAT DE CIÈNCIA POLÍTICA I GESTIÓ PÚBLICA
   



La Unitat de Ciència Política i Gestió Pública ha editat un fulletó informatiu sobre els seus àmbits de treball, projectes, tesis i publicacions. El podeu consultar al web cpdp.uab.es

  PROJECTE EMPRENEDORIA SOCIAL THINK BIG
   

La fundació Telefònica obre una segona convocatòria d'aquest projecte, dirigida a joves emprenedors (de 15 a 25 anys) que vulguin produir un canvi positiu en la seva comunitat a través d'un projecte d'emprenedoria social. Think Big organitza tallers tant presencials com on line per poder realitzar amb èxit el projecte i on aprendre a potenciar les habilitats socials, la creativitat, la gestió del projecte i com aconseguir finançament. A més, per a qui ho desitgi, Think Big posa a la seva disposició el suport d'un mentor. Vine el 23 d'abril a les 12:00 a l'Auditori de la Facultat de Lletres i Psicologia a una sessió informativa. Bases del concurs

  INSCRIPCIONS ALS CAMPS DE TREBALL 2013
   

La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família continua donant suport a la promoció dels camps de treball com a activitat idònia per als joves de 15 a 29 anys.
Si esteu interessats en participar-hi podeu fer la vostra preinscripció fins al 3 de maig a les 12h del migdia al web. Podeu consultar tota la informació clicant en aquest enllaç.

  CONVOCATÒRIA DE PROJECTES DE RECERCA DE LA FUNDACIÓ ALTERNATIVES
   


La convocatòria està dirigida a joves investigadors que desitgin desenvolupar propostes innovadores o inspirades en models comparats de polítiques públiques europees. Els candidats hauran de complir els següents requisits: a) haver rebut el títol de Doctor o que es trobin en etapa de formació doctoral, o bé posseeixin una titulació oficial de postgrau (Màster o DEA) i duguin a terme una activitat professional primordialment investigadora, i b) no siguin majors de 36 anys l'últim dia de recepció de propostes de la convocatòria semestral a la qual optin.

  XII PREMI D'ASSAIG BREU EN CIÈNCIES SOCIALS FERMIN CABALLERO
   


L'Associació Castellano-Manxega de Sociologia, juntament amb altres entitats, convoca aquest premi en què es reconeix la tasca de l'intel·lectual Fermin Caballero. Els assajos, que hauran d'estar escrits en castellà, hauran de ser inèdits i originals, i les dades utilitzades a l'anàlisi hauran de ser precisament documentades. La presentació d'originals finalitza el dia 15 de maig. La dotació del premi és de 600 euros.


  NOVETATS EDITORIALS SANT JORDI 2013
   
  ÉS LA POLÍTICA IDIOTES!, DE QUIM BRUGUÉ
   


La política viu moments de descrèdit, justament ara, quan més la necessitem. Amb aquesta premissa, l'autor reclama -a contracorrent- que no s'utilitzi aquest descrèdit per destruir-la sinó per reformar-la i dignificar-la. La destrucció de la política, principal força civilitzadora del nostre món, només ens pot conduir a una nova barbàrie. És possible que aquesta situació convingui a alguns sectors, però la majoria de ciutadans -les persones que no formen part d'aquests sectors privilegiats- haurien de coincidir en la defensa de la política; la bona política, és clar, aquella que ens ha permès i ens permetrà conviure i assolir una existència plena. Joaquim Brugué, professor de la Facultat, n'és l'autor. Més informació.


  POLÍTICA PARA APOLÍTICOS, DE JOSEP MARIA VALLÈS I XAVIER BALLART
   


Aquesta obra pretén combatre tòpics contra el sistema parlamentari que cada cop estan més estesos en l'opinió pública i els mitjans de comunicació. L'obra ha estat editada pels catedràtics de Ciències Polítiques i de l'Administració Xavier Ballart i Josep Maria Vallès, amb la participació dels professors Joan Subirats, Joan Botella, Eva Anduiza, Quim Brugué, Alex Casademunt, Ana Mar Fernández, Salvador Martí i Francesc Morata.

  GLOBAL EDUCATION POLICY AND INTERNATIONAL DEVELOPMENT, COORDINAT PER ANTONI VERGER
   


Antoni Verger, professor i investigador 'Ramon y Cajal' de la nostra Facultat, ha coordinat l'edició del llibre Global Education Policy and International Development New Agendas, Issues and Policies publicat per Bloomsbury (Londres, Setembre de 2012).

El llibre analitza els efectes de la globalització en processos de transformació i governança educativa en països del Sud, i posa en relleu els reptes metodològics que plantegen els processos de globalització als estudis de política educativa.

La publicació compta amb la participació d'autors de referència en el camp dels estudis de la globalització i la sociologia política de l'educació com Roger Dale (Universitat de Bristol), Susan Robertson (Universitat de Bristol), Steve Klees (Universitat de Maryland), Elaine Unterhalter (Institute of Education) o Gita Steiner-Khamsi (Universitat de Columbia).

  POLITICAL REGIMES IN THE ARAB WORLD, EDITAT PER FERRAN IZQUIERDO
   


El professor de Relacions Internacionals Ferran Izquierdo, ha editat el llibre "Political Regimes in the Arab World. Society and the Exercise of Power" dins de la sèrie "Routledge Studies in Middle Eastern Politics".

Una de les implicacions de l'Orientalisme és que el món àrab és analitzat com una entitat homogènia, sovint com una anomalia en el sistema internacional. Aquest llibre sosté que, malgrat les seves diferències, les societats de tot el món construeixen la seva pròpia història segons unes dinàmiques i tensions molt similars.

L'enfocament metodològic d'aquest llibre usa diferents països en el món àrab com a models, oferint al lector una anàlisi de les relacions entre les elits i la seva oposició en una varietat d'entorns. Aquest model proporciona una contribució útil a estudiants i estudiosos de les ciències polítiques i relacions internacionals.

Mitjançant el subministrament d'un estudi comparatiu dels règims polítics que operen actualment al món àrab, i les seves elits, la societat civil, els recursos d'energia i la resistència política, aquest llibre posa de manifest que tot i la imatge d'homogeneïtat de vegades retratat pel món àrab, és la multiplicitat de models i l'heterogeneïtat dels règims el que constitueix la realitat.

  DESIGUALDAD Y DIVERSIDAD EN AMÉRICA LATINA, PUBLICACIÓ D'INVESTIGADORS DEL GRET I EL QUIT
   



Sandra Fachelli, Néstor López, Pedro López-Roldán, i Florencia Sourrouille han publicat "Desigualdad y diversidad en América Latina: hacia un análisis tipológico comparado". Buenos Aires: SITEAL, Instituto Internacional de Planeamiento de la Educación (UNESCO-OEI), 2012. Libros digitales, Nº2.

     
  DIBUIXANT EL GÈNERE, DE GERARD COLL-PLANAS
   



L'exalumne de la nostra Facultat Gerard Coll-Planas ha publicat el llibre "Dibuixant el gènere". Es tracta d'un assaig il·lustrat sobre la construcció social del gènere, s'explica el gènere com a construcció social que regula les diferències i desigualtats entre dones i homes i que suposa l'exclusió de les persones transsexuals, gais, lesbianes i bisexuals. El llibre compta, a més, amb el pròleg de Teresa Forcades. Teniu més informació a l'enllaç.

     
  CANDIDATURES ALTERNATIVES I POPULARS A CATALUNYA, DE GEMMA UBASART
   


Gemma Ubasart, doctora en Ciència Política per la UAB i exprofessora de la Facultat, és l'autora de "Candidatures alternatives i populars a Catalunya. Construïnt democràcia", on analitza la presència de candidatures alternatives als partits polítics tradicionals en molts municipis catalans. El llibre fa un breu recorregut històric per les candidatures "estranyes" en el període 1979-2011, dibuixa un mapa de les candidatures alternatives i populars presents en el darrer mandat, i finalment fa una aproximació a la militància d´aquestes experiències polítiques i electorals.

     
  PLURALISME CONFESSIONAL A CATALUNYA, DE MAR GRIERA
   


L'editorial Angle, ha publicat el llibre "Pluralisme confessional a Catalunya" on l'autora analitza les transformacions al camp de la religió i situa les polèmiques més recents en un context històric més ampli, mostrant que la diversitat religiosa no es fruit exclusiu de les últimes migracions i que els debats sobre el rol de la religió a l'esfera pública es remunten a més d'un segle enrere.

     
  EUROPEAN ENERGY POLICY, EDITAT PER FRANCESC MORATA I ISRAEL SANDOVAL
   


Francesc Morata i Israel Sandoval Solorio son els editors de "European Energy Policy. An environmental Approach", una avaluació integral, rica i empírica de la política energética europea, incloent tant els determinants interns i externs. El seu enfoc global i la combinació reflexiva de les diferents perspectives d'anàlisi fa del llibre una contribució molt important i fresca per aquest camp.

     
  MIRADA DE PAU. JOAN BONAM, MEMÒRIES, DE JORDI PUIG
   


Jordi Puig i Martín, sociòleg i exalumne de la facultat, acaba de publicar l'obra "Mirada de pau: Joan Botam, memòries" (Editorial Mediterrània). És un llibre que ens acosta a la figura del caputxí català Joan Botam, una figura imprescindible per a entendre molts dels fenòmens socials i culturals de la Catalunya del segle XX, especialment els lligats a la transformació de l'església catòlica durant el Concili, l'impuls dels moviments pacifistes, el naixement de les iniciatives ecumèniques i interreligioses i la lluita antifranquista. En aquest darrer sentit, un dels capítols està dedicat a "La Caputxinada", l'assemblea d'estudiants i d'intel·lectuals que l'any 1966 reuní a Barcelona bona part del moviment contrari al règim, i que acabà en un dels setges més famosos i amb més conseqüències per a la història de la lluita democràtica al nostre país.

     
  UN ANTÍDOT CONTRA L'EXTREMA DRETA, DE TONI CRUANYES
   


Toni Cruanyes, periosita i politòleg, ha publicat el seu darrer llibre "Un antídot contra l'extrema dreta" que ja ha obtingut el Premi Joan Fuster d'Assaig als Octubre 2012. Cruanyes ens parla en aquest llibre d'immigració massiva, de globalització, de xenofòbia, de religions, de nacionalismes... Tots ells conceptes capitals per entendre l'auge de l'extrema dreta a Europa. Segons l'autor és el fenomen polític més important de l'inici del segle XXI i, encara, no tenim les eines bàsiques per fer-hi front. Aquest llibre pretén ser una crida a parlar clar, una reivindicació dels valors bàsics de la nostra societat i de les nostres arrels europees.

     
  LA POBLACIÓ IMMIGRADA A CATALUNYA
   


Miguel Luken, V. de, Rodríguez-García, Dan, Solana Solana, M., Pascual de Sans, A. (2012) La Població immigrada a Catalunya: consideracions sobre les seves condicions d'assentament i integració a partir de les dades de l'ENI 2007. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. ISBN: 978-84-9965-115-6

     
  URBAN GOBERNANCE IN SOUTHERN EUROPE
   


El concepte de governança s'ha convertit en un dels conceptes més importants, però també polèmica en la política urbana. Mentre que fomenta la cooperació, la participació i la construcció col·lectiva, al mateix temps, ha donat lloc a noves formes de dimissió pública, els règims oligàrquics i la democràcia menys local. Els dilemes que acompanyen aquests canvis són especialment importants quan s'observen les ciutats del sud d'Europa, les particularitats socioculturals molt l'estructura materialitzacions polítics i de polítiques locals. Més informació.

     
     
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
 
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

23/04/13, 12:00 h, Plaça cívica
Celebració de Sant Jordi: Els guanyadors del concurs Autònoma Actua tocaran folk, pop rock i rock alternatiu per commemorar el dia dels llibres

 
Fins el 15/06/13, Sala d'Exposicions de la UAB (Hemeroteca)
Exposició "Falso Movimiento" de Begoña Egurbide.
 
24/04/13, 12:00 h, Aula 9
Presentació dels Màsters de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia
 
13/05/13, 11:00 h, Sala de graus
Lectura de tesi ""Las trayectorias laborales de los inmigrantes rumanos cualificados en Barcelona" a càrrec d'Alisa Georgeta Petroff. Dirigida per la Dra. Carlota Solé i el Dr. Joan Miquel Verd
 

EDITORIAL

 
EN EL LÍMIT

Sense exageracions ni alarmismes, la situació pressupostària de les universitats públiques catalanes està al llindar de fer inviable la seva activitat.

Tot i que la UAB és l'única que té aprovat el seu pressupost 2013, i que va acabar l'exercici 2012 amb un lleu superàvit ( fruit d'un esforç de contenció descomunal), el govern acaba d'anunciar una reducció pressupostària addicional, d'entre un 10 % i un 17 % en relació a l'any anterior. I les informacions sobre la situació financera i pressupostària d'altres universitats no són bones.

Les reduccions salarials, els desmesurats augments de les taxes de matrícula, els retardaments en els pagaments de les beques o la seva reducció (total en el cas de les Séneca, i del 75 % en les Erasmus), o la pèrdua de serveis bàsics, com les suscripcions a paquets sencers de revistes acadèmiques, han arribat ja a fer impossibles algunes de les activitats centrals de la vida d'una universitat. En aquest context, termes com excel.lència, emprenedoria, qualitat o, per què no, Bolonya, comencen a sonar a sarcasme.

I això no és tot. La universitat es fa també ressó del que succeeix fora. Els deganats coneixem massa bé els casos dels alumnes que per l'efecte combinat de la crisi general (amb les seves seqüel.les d'atur, desnonaments, etc.) i dels retardaments en els pagaments de les beques, es veuen en situacions sovint dramàtiques d'haver d'interrompre els estudis, de no poder fer front al pagament de la matrícula o de no poder-se permetre la residència o els desplaçaments a la universitat. En una universitat com la UAB, que serveix un entorn geogràfic fortament afectat per la crisi, i en una Facultat com la nostra, amb un estudiantat procedent molt majoritàriament dels sectors populars, aquests fets es fan sentir d'una manera significativa i dolorosa.

Què fer davant d'això? Fins ara, hem tirat endavant amb estoica paciència i amb un cert esforç de fer bona cara davant del mal temps. Però aquestes actituds tenen un recorregut limitat. I tampoc no valen ni declaracions melíflues ni iniciatives minoritàries de col.lectius reduïts. És la universitat com a tal, com a conjunt de persones i col.lectius implicats en un servei públic de gran transcendència social (i que la societat veu en aquests termes), qui ha de fer passes clares i sonores per posar de manifest que, senzillament, en aquestes condicions aviat no es podrà fer el que s'espera de nosaltres. I això ha de ser una veu àmpliament majoritària, responsable i capaç de tenir impacte social. Si no arribem a aquest nivell clar de presa de paraula, de cohesió interna i de projecció exterior, correm el risc de veure la universitat esqueixada entre la incúria de les autoritats i la desesperació d'un o altre sector. Ara més que mai, caldrà un esforç col·lectiu, amb voluntat d'influir i d'avançar.

Joan Botella Corral, Degà

 
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

En aquesta ocasió, voldríem recomanar el web de l'Associació Internacional de Ciència Política en la qual podreu consultar algunes revistes acadèmiques que publica i us podeu afegir a la llista de distribució del seu butlletí informatiu..

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona