Núm. 82 - 17 de JULIOL de 2013
 
 
 
FINAL DE CURS
 

En el cicle del calendari universitari, el final d'un curs s'encavalca amb l'inici del nou: encara no estan tancades les actes del curs que acaba i ja es matriculen els nous alumnes.

Els més veterans recorden encara époques passades, en què l'estiu era un llarg parèntesi de tres mesos en la vida de la institució. Això ha passat a la història: la major exigència social, la major professionalització de l'acadèmia i les necessitats de la formació dels estudiants han portat a comprimir aquest periode i a aproximar de manera creixent un curs i el següent.

I aquest canvi en el calendari ens porta també a projectar les experiències del curs que es tanca cap a la reflexió sobre el futur. En aquest curs han arribat a finalitzar els seus estudis els i les alumnes que van iniciar els estudis de Grau. Amb quin resultat? Dels 280 alumnes que varen iniciar aquesta promoció l'any 2009, els han completat 50: pocs. D'acord que l'indicador "oficial" sobre l'èxit acadèmic pren aquesta mesura als 6 mesos i als 2 anys d'acabar l'últim curs; d'acord també que un nombre sensible d'estudiants s'han "deixat" algunes matèries per al curs vinent, ja que han estat d'Erasmus durant el curs que ara acaba; de manera que esperem una mica abans d'opinar, però és fàcil preveure-ho: no seran molts més.

Era aquest el resultat buscat? No. A què es deu? No ho sabem encara de manera fefaent. Caldrà estudiar-ho i pensar-hi des de les responsabilitats institucionals, i caldrà posar en marxa mesures que permetin reduir les" pèrdues".


Caldrà també pensar, ja no en la sortida de la Facultat, sinó també en les "entrades": quins són els serveis, els estudis que oferim; com explicar-los socialment i com fer que les persones que ens venen tingui la informació necessària per a una tria fonamentada. Tant en el pla dels Graus com en el dels Masters, haurem d'estar preparats per a canvis substancials. A manca de dades encara completes, la preinscripció per al curs vinent sembla mantenir-se en grans linies, però reorientant-se: alguns estudis poden situar-se per sota dels llindars crítics de nombre d'alumnes, mentre d'altres en rebran més dels previstos (el que també constitueix una font de problemes).
L'apariència, doncs, d'una "roda del temps", en què les coses es repeteixen any rere any, és enganyosa: la realitat canvia, les coses canvien, i davant dels canvis hem de reaccionar, adaptant el que fem a noves exigències, inventant algunes coses noves, i també deixant de fer-ne algunes que veniem fent. Res d'això és fàcil, i per aquesta dificultat tots serem convocats per, al llarg del primer trimestre, procedir a una àmplia revisió del conjunt dels estudis que oferim.

Joan Botella Corral, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  L'ASSOCIACIÓ D'ALUMNI DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES POLÍTIQUES I DE SOCIOLOGIA ES DISSOL.
   


L'Associació es va fundar a finals del 2010 i tenia com a objectiu crear una comunitat cohesionada d'alumnes graduats i amics de la Facultat per tal de facilitar-ne la seva professionalització i generar punts de referència per als alumnes que es troben en procés d'aprenentatge. Durant aquest període, membres de l'Associació van participar en l'acte de graduació i van organitzar una conferència amb antics estudiants de la Facultat que ara ocupen càrrecs com a alcaldables o regidors. El web encara seguirà actiu durant uns mesos.

  PREINSCRIPCIÓ AL MÍNOR ESTUDIS DE GÈNERE
   


Fins al 23 de juliol, us podeu preinscriure al Mínor d'Estudis de Gènere, que té per objectiu proporcionar una formació bàsica, de caràcter transversal i polivalent, en diferents especialitats de les ciències socials i les humanitats que aborden els seus continguts temàtics des de la perspectiva de gènere, fent un èmfasi especial en l'anàlisi de l'impacte de les jerarquies de gènere i les construccions socials i culturals en les quals es fomenten. Més informació aquí.

  AVALUEM LA UAB?
   


Si vols fer arribar la teva opinió sobre els estudis realitzats i sobre la institució, ho pots fer tot responent l'enquesta de satisfacció de titulats que trobaràs a: http://enquestes.uab.cat. Aquesta enquesta forma part del desplegament del Sistema Intern de Qualitat (SIQ) de la UAB i pretén mesurar el grau de satisfacció dels titulats i titulades de la UAB en relació a diversos aspectes del seu pas per la nostra universitat.

Enguany l'enquesta incorpora dues novetats: d'una banda el qüestionari s'ha elaborat entre totes les universitats del sistema català, amb la coordinació d'AQU Catalunya, per tal que els resultats de satisfacció dels egressats de les titulacions de grau es pugui analitzar de manera conjunta; d'altra banda, passa a realitzar-se de manera no presencial mitjançant el campus virtual de la UAB. Hi ha temps fins al 7 d'octubre de 2013.

  REVISTA DE LLENGUA I DRET
   

S'ha publicat el número 59 de la Revista de Llengua i Dret, Journal of Language and Law. En aquest número es tracten temes de plena actualitat com els articles La política lingüística de l'Estat espanyol: una aproximació a la incomprensió del pluralisme cultural, del professor de la nostra Facultat Joan Marcet. De nou, sobre els tribunals i l'ús de les llengües vehiculars a l'escola, de Mercè Corretja, entre d'altres interessants articles. Cal remarcar, que la Revista, que té una trajectòria llarga de gairebé trenta anys ininterromputs, inicia ara un nou format electrònic i, amb ell, se suprimeix l'edició en paper. En aquest cas és el segon número que es publica en el nou portal de format exclusivament electrònic i porta incorporat, a més, el número DOI, un codi alfanumèric que identifica l'article al web de forma única i li permet tenir un vincle permanent i estable per tal que sempre pugui ser localitzat.

Us recordem que podeu subscriure-us a la llista de distribució de la Revista des d'aquí. de manera senzilla per tal de rebre un avís cada cop que se'n publiqui un nou número. Per fer-ho només cal que us hi doneu d'alta i rebreu un correu electrònic amb un enllaç per tal de confirmar la subscripció i començar a rebre els avisos.

  PREMIAT UN PROJECTE DE L'OBSERVATORI PER A LA IGUALTAT
   

L'Observatori per a la Igualtat de la UAB ha estat premiat amb el premi Margherita von Bretano de la Freie Universität de Berlin, per la seva participació al projecte MISEAL. MISEAL és una iniciativa europea que pretén promoure la inclusió social i l'equitat a l'educació superior a Amèrica Llatina. La universitat alemanya atorga el premi pel "constant i ampli compromís amb els estudis de la dona i del gènere, l'ensenyança i la investigació, així com la política d'educació superior i la transferència de coneixement". El lliurament del premi va tenir lloc el 10 de juliol a Berlín a mans del rector de la Freie Universität Berlin, Peter-André Alt, que considera el projecte com un "exemple a seguir" pels "mèrits acadèmics en el foment de l'equitat dins i fora de la universitat i el seu compromís amb el diàleg intercultural en els estudis de gènere". Enhorabona!

  CONVOCATÒRIA DE PLACES DE PROFESSOR ASSOCIAT
   

El Departament de Sociologia precisa professorat associat. Les persones interessades poden enviar el seu currículum al correu d.sociologia@uab.cat com a molt tard fins el dimarts 16 de juliol de 2013. Més informació aquí.

  AJUTS ADDICONALS DE 1.200€ PER A FER ESTADES A L'ESTRANGER
   


Els estudiants universitaris que hagin obtingut una estada acadèmica amb reconeixement a l'estranger durant el proper curs 2013-2014 poden optar a un ajut de fins a 1.200 euros. Els ajuts anomenats MOBINT, són finançats per l'AGAUR. Per poder beneficiar-se de l'ajut, els estudiants, a més, han d'haver superat 60 crèdits de les seves titulacions. A més, tenir com a mínim una nota mitjana ponderada de l'expedient de 5,70 per als ensenyament tècnics o de 6,30 per a la resta de carreres i tenir un coneixement suficient de la llengua de docència de la universitat de destinació. La sol·licitud dels ajuts s'ha de presentar per via electrònica a través de l'Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat. Tota la informació sobre els ajuts es pot trobar al web www.gencat.cat/agaur.

    BECA COMUNIQUEM EUROPA
     


La Fundació Catalunya Europa, un any més, segueix apostant per la investigació i formació obrint les següents convocatòries:

- Beca "Comuniquem Europa" amb la col·laboració de l'Obra Social "La Caixa" per desenvolupar Pràctiques Professionals a la Fundació en temes de premsa, comunicació i gestió de xarxes per tal de difondre el pensament europeu a Catalunya. (Bases).

- Premi "Catalunya Europa Segle 21" amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell que té per objectiu promoure la recerca al voltant de reptes clau per a Europa, així com incentivar la gestació de noves idees i propostes per a la governabilitat de l'Europa del segle 21. (Bases).

  PREMIS DEL CONSELL MUNICIPAL D'IMMIGRACIÓ DE BARCELONA 2013
   

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat la convocatòria dels "Premis del Consell Municipal d'Immigració de Barcelona" de l'any 2013, amb la finalitat de valorar principalment entitats o projectes que hagin treballat en l'àmbit de la formació laboral de les persones immigrades. L'objectiu d'aquests premis és reconèixer la feina realitzada o els projectes en curs que hagin destacat, o siguin d'especial interès, en l'àmbit de la integració de les persones immigrades i de la cohesió social. La dotació econòmica del premi és de 6.000 euros per al millor projecte seleccionat pel jurat i 1.500 euros per la menció especial. El termini de presentació finalitza el 31 d'octubre de 2013. (Bases).

  CONVOCATÒRIA D'AJUTS DEL PROGRAMA DE SUPROT A LA INNOVACIÓ DE LES PIMES: INNOEMPRESA
   


El 6 de setembre finalitza el termini per a sol·licitar aquests ajuts en la convocatòria 2007-2013. Dirigits a projectes de desenvolupament de nous productes diferencials o projectes d'iniciació a la sistematització de la innovació, de la qual també poden ser beneficiàries les cooperatives i les societats laborals. Les categories a les quals es pot optar són:

Innoempresa Desenvolupament Individual: Ajut per a projectes individuals de desenvolupament de nous productes diferencials que aportin avantatges competitius a l'empresa.
Innoempresa Co-Desenvolupament: Ajut per a projectes col·laboratius de desenvolupament de nous productes diferencials que aportin avantatges competitius a l'empresa.
Innoempresa Sistematització: Ajut per a gestionar el procés d'innovació de forma sistemàtica, de manera que l'empresa desenvolupi el seu propi model de gestió de la innovació amb l'ajut d'un assessorament extern.

La sol·licitud s'ha de realitzar a través del web d'ACC1Ó i el termini finalitza el 6 de setembre.

  PREMI 'LA CAIXA' DE CIÈNCIES SOCIALS 2013
   


Un any més, l'Obra Social "la Caixa" obre el període de presentació de treballs pel premi "la Caixa" de Ciències Socials 2013. Aquesta convocatòria es pretén impulsar l'anàlisi i el debat entorn de les transformacions i els reptes socials, ambientals, tecnològics i de salut que afronta la societat contemporània. La dotació del premi és de 40.000 euros i la data límit per lliurar els treballs és el 31 de desembre de 2013. (Bases).

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

17/07/2013. 11h. Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Lectura de tesi "Sistemas de protección en los UE-8. Variaciones regionales y factores explicativos" a càrrec de Mariña Couceiro i dirigida pel Dr. José Adelantado.

 

22/07/2013. 11h. Sala de Graus d'Economia i Emprsa

Lectura de tesi "Policy Failure en la Política Educativa Mexicana. Inconsistencia en el Diseño de Estrategias Bottom-up" a càrrec d'Abril Alcalá Padilla. Dirigida pel Dr. Joaquim Brugué Torruella.

 
22/07/2013. 11,30h Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia
Lectura de tesi "Políticas Culturales: El fomento de la Lectura en México". A càrrec del doctorand Héctor Antonio Emiliano Magallanes Ramírez. Dirigida pel Dr. Joaquim Maria Molins López Rodó.
 

 

EL PERFIL

 

Isidor Torres Mayans es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2004.

Abans havia estudiat Periodisme a Blanquerna. Té un Màster en Direcció Pública per Esade. Ha treballat com a consultor de recursos huamns i organització per al sector públic del 2004 al 2010. Des del 2010 treballa a Planifica, empresa de la que és soci junt amb altres dos companys de promoció.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Em dedico a ajudar a pensar. Hi ha moltes persones desorientades que tenen feines que consisteixen fonamentalment en orientar els altres. El sector públic, per exemple, no és clarament el resultat d'un treball inconscient? Pensar és important.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
El sistema de la Facultat és un, mentre que les motivacions per ser-hi de cada estudiant són moltes. Per tant alguns s'hi trobaran millor que altres. Jo m'hi vaig sentir bé perquè m'agrada l'abstracció i tocar moltes disciplines distintes.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
La Universitat no ha de perpetuar sistemes injustos, ha de millorar el món! No hi ha transformació quan els llicenciats que surten de la Universitat entren a les empreses per baix, subordinats, amb males condicions i mal remunerats.

Es podria millorar el suport a la formació d'associacions, cooperatives i empreses per aconseguir que discursos frescos i transformadors entrin per dalt i no per baix. Acompanyar aquests projectes, fer-los visibles, relacionar-los entre sí.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que dediquin temps a a averiguar què volen fer en la vida i que confiïn en la seva resposta i en el seu talent.

Si voleu contactar amb l'Isidor podeu fer-ho a: (isidortorres@gmail.com i @isidortorres)

 
 
ENLLAÇOS
 

Cada vegada més, la societat en la que ens movem, ens exigeix un aprenentatge permanent (Lifelong Learning), per això pot ser una bona idea per als que encara dubteu què cursar el proper curs, donar una ullada als Màsters Oficials 2013-2014 que ofereix la nostra universitat, els quals tenen preinscripció oberta fins al 31 de juliol.

Feu-hi un cop d'ull!

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona