Núm. 87 - 9 de desembre de 2013
 
 
 
NO HEM COMPLERT
 

Acaba l'any, s'acosten dies de vacances, i moltes persones i institucions fan balanç de l'exercici. Per nosaltres no és el moment de fer-ho, però sí que hi ha una dimensió que creiem mereix ser comentada.

L'any que ara acaba és el del cinquè centenari de la redacció d'El Príncep de Maquiavel. Tot i que la primera edició no va veure la llum fins als anys trentes del segle, els maquiavel·listes coincideixen a assenyalar 1513 com el moment en què el florentí va posar per escrit la seva experiència i les seves reflexions.

Maquiavel no és poca cosa: a part que els estudiants de Polítiques han de llegir-lo obligadament (i en més d'una assignatura, em temo), bona part dels historiadors l'han presentat com el fundador de la ciència política; i fins i tot alguns dels grans textos clàssics sobre la formació de la teoria sociològica l'inclouen entre la llista, almenys, dels grans predecessors.

Maquiavel és, doncs, uns dels nostres; però no hem estat capaços de fer-ne cap commemoració, ni un col·loqui, ni una taula rodona, ni res per l'estil. Quan, fa un parell d'anys, un grup d'acadèmics de la casa ens vàrem presentar com a candidatura al deganat, una de les dimensions en què ens proposàvem treballar era la de recuperar una certa tradició de conferències, de col·loquis, d'actes públics, que permetessin compartir dins la Facultat les preocupacions i els interessos acadèmics, més enllà dels límits de les especialitzacions de cadascú, i també connectar una facultat com la nostra amb els problemes i els moviments del nostre entorn social. Totes dues facetes encarnen bé, crec, una part de la nostra responsabilitat social i institucional.

Per raons que seria llarg d'analitzar, aquesta tradició es va interrompre ja fa temps, i no hem sigut capaços de programar un conjunt d'actes atractiu i continuat. És cert que hem rebut xerrades de destacats col·legues (Pastor, Poulin, Torreblanca), o que s'han organitzat taules rodones sobre les eleccions del novembre passat o sobre la figura de JJ Linz. Però aquestes iniciatives han interessat, sobretot, als especialistes en l'assumpte concret; no han arribat a captar l'interès dels estudiants de manera visible; no han pogut generar una percepció d'espai de debat actiu", i no han estat suficients com per crear hàbit.

Balanç, doncs, poc reeixit. Però el final d'any és també el moment de fer-se propòsits pel futur: quedem, doncs, convocats per l'any que ve. Hi tornarem.

I aquesta potser sigui una bona manera de desitjar-vos a tots un bon canvi d'any!

Joan Botella, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  TROBADA-SOPAR DE LES 25 PROMOCIONS DE LA FACULTAT
   


Al concloure el curs, estudiants de quart finalitzaran el seu grau, i suposaran les vint-i-cinquenes promocions (2013-2014) formades a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia.

Per aquest motiu, el Dr. Jeroni Sureda, llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració de la primera promoció (1988-1989) amb la col·laboració de la facultat, intenta promoure la idea d'una trobada-sopar per part de tots els llicenciats i graduats fins al moment, pel pròxim 30 de maig de 2014.

Podeu veure l'esdeveniment a facebook

  VI LLIGA DE DEBAT UNIVERSITARI DE LA UAB 2013-2014
   


Del 27 al 31 de gener de 2014 a la sala Teatre (Edifici de Participació), arriba la VI Lliga de debat universitari de la UAB (2013-2014), sota el tema "Treball: a qualsevol preu?".

El termini d'inscripcions finalitza el 10 de gener. Des de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia us volem animar a què hi participeu! Més informació

  NECESSITEM UNA CRÍTICA CONSTRUCTIVA
   


Des de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia volem obrir un espai on fàcilment pugueu dir-nos les mancances i fortaleses del butlletí i les xarxes socials de la facultat.

Al Facebook es penjarà una imatge on veureu la frase "Necessitem una crítica constructiva" on podreu comentar la vostra opinió. Qualsevol idea, crítica o la vostra conformitat amb la manera com es duen a terme, serà de gran utilitat per poder millorar.

Moltes gràcies a tots i totes!

  ENQUESTA DE VALORACIÓ DE L'ACTIVITAT DOCENT
   

Com cada any, arriben les enquestes de valoració de l'actuació docent del primer semestre, organitzades per l'Oficina de Qualitat Docent juntament amb 15 universitats més de l'Estat, entre les quals participa la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquest cop el formulari no es realitzarà a les aules, sinó on-line. Per tant, s'haurà de completar a través de la xarxa durant un període limitat, que va tenir el seu inici el 13 de novembre. Es prega als alumnes la seva participació i es recomana fer-la el més aviat possible, a poder ser abans del 20 de desembre.

Podreu realitzar l'enquesta entrant en aquest enllaç.

  ARRIBEN LES VACANCES DE NADAL
   

El pròxim dia 19 de desembre serà l'últim dia de classes, començant així les vacances de nadal, fet pel qual la Facultat romandrà tancada fins al 7 de gener.

Des de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia us volem desitjar un bon nadal i pròsper any nou!

  CURS EXPRÉS "APRENDRE A EMPRENDRE"
 


Treball Campus organitza en el marc del Programa UAB-Emprèn, un curs exprés de formació en emprenedoria i creació d'empreses, amb la participació dels professors Carlos Guallarte i Juanjo Villanueva i dels emprenedors Francesc Font (creador de la plataforma Nubelo) i Javier Aguilar (creador de la consultoria King-eClient).

Es dura a terme els dies 11, 12 i 17 de desembre a l'aula Q3/0011 de l'Escola d'Enginyeria de 12 a 16h. Per participar al curs, cal que envieu un e-mail, especificant el vostre nom i cognoms, facultat o escola de procedència o curs de màster/doctorat.

  AJUTS PER A LA CORRECCIÓ DE MATERIALS DOCENTS EN ANGLÈS
 


El pròxim 16 de desembre, finalitza el segon període de presentació de sol·licituds de la convocatòria d'ajuts per la correcció de materials docents en anglès, que organitza la UAB sota el Programa de Foment de la Docència en Angles (2011-2015) en el marc del Pla de llengües.

Les sol·licituds s'han de presentar al Registre General de la UAB. Més informació.

  LA UAB COL·LABORA AMB LA MARATÓ DE TV3
   


El pròxim dia 15 de desembre arriba la Cursa de la UAB que s'organitza des de l'Autònoma per col·laborar amb la Marató de TV3. Una cursa on solidaritat i salut van de la mà, i que permetrà avançar en l'estudi de les malalties neurodegeneratives (Alzheimer, esclerosi múltiple o parkinson, son alguns exemples).

El mateix dia, de 9:00 a 13:00h, es durà a terme una fira a la Vila Universitària de la UAB, per tant, a uns metres de la sortida/arribada de la cursa, dedicada a que entitats relacionades amb aquest tipus de malalties puguin donar-se a conèixer.

El nombre d'inscripcions està sent tot un èxit, superant ja els 1000 inscrits! A què estàs esperant?

     
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

09/12/2013, 19:00 h, Col·legi d'Economistes de Catalunya (Gal·la Placídia, 32. Barcelona)

"Los intereses del futuro. Economía en un cambio de época", presentació del llibre de Joan Cals Güell, professor de les Facultats d'Éconòmiques i Ciències Polítiques. Hi intervindran l'autor, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, i l'exdegà de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB, Joan Clavera.

 

11/12/2013, 18:00 h, Seu de la Direcció General de Joventut

"Condicions de vida, pobresa i mobilitat social", conferència a càrrec de Xavier Martínez-Celorrio, Antoni Marín i María Cervini, dins del cicle "A contracorrent. L'ìmpacte de la crisi en les trajectòries juvenils", organitzat per la Direcció General de Joventut. Aforament limitat.

 

11/12/2013, 19:30 h, Sala Verdaguer

"Químics a l'exili. L'impacte de la guerra civil en una comunitat científica", a càrrec d'Alfons Zarzoso, professor d'Història de la Ciència de la UAB, Artur Bladé, exfuncionari de la Conselleria d'Universitat i Recerca, Joaquim Sales, catedràtic emèrit de Química inorgànica de la UB, i Agustí Nieto-Galan, professor d'Història de la Ciència de la UAB. Organitzen el Centre d'Història de la Ciència de la UAB i l'IEC. Entrada lliure.

 

12/12/2013, 12:30 h, Sala Teatre edifici ETC

Conferència a càrrec de Xavier Verdaguer, creador de nombroses empreses, fundador de la competició Imagine i del Centre de Creativitat Imagine (Sillicon Valley i Barcelona). Presentació de la primera edició del concurs Imagine Express 2014. Organitza Treball Campus i el programa UAB Emprèn. Amb la presència de Glòria González, vicerectora de Qualitat, Docència i Ocupabilitat de la UAB.

 

18/12/2013, 10:00-18:00 h, Sala d'Actes de la Facultat de Filosofia i Lletres

"Republicanisme, democràcia i nació (1910-1923)", jornada organitzada pel Grup d'Història del Parlamentarisme del UAB. A les 10 inauguració, amb les intervencions del director del grup de recerca, Borja de Riquer, els coordinadors de la jornada, Gemma Rubí (UAB) i Santi Izquierdo (UPF) i conferència de Salvador Cruz, professor de la Universidad de Jaén.

 

18/12/2013, 18:00 h, Seu de la Direcció General de Joventut

"Una mirada global sobre la joventut a Catalunya", conferència a càrrec de Cristina López i Pau Serracant, dins del cicle "A contracorrent. L'ìmpacte de la crisi en les trajectòries juvenils", organitzat per la Direcció General de Joventut. Aforament limitat.

 

20/12/2013, 10:30 h, Sala de Juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres

"Subjectes pel cos", diàleg amb Catherine Malabou. Organitzat pel Grup d'Investigació "Cuerpo y Textualidad" i el Departament de Filosofia d ela UAB. Accés lliure.

 

EL PERFIL

 

En Joan Cuevas es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de 2009.

Ha fet estudis de postgrau a la Universitat Pompeu Fabra - The Johns Hopkins University (Màster en Polítiques Públiques i Socials). També ha treballat com a consultor al departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull. Continua treballant en diferents projectes relacionats amb el tercer sector i les polítiques comunitàries i socials a la Fundació Pere Tarrés.
 

En què consisteix la teva feina?
El departament on treballo està a mig camí entre la pràctica de l'àmbit social i el món acadèmic. La nostra tasca se centra a fer petites investigacions o gestionar coneixement acadèmic de tal manera que es pugui implementar per a solucionar problemes reals. No sempre s'aconsegueix! Els projectes on participo són molt diversos: des de la coordinació dels continguts del portal xarxanet.org fins a avaluacions de serveis o plans, elaboració de plans de participació o de joventut, projectes per millorar la gestió d'entitats...

Com vas accedir-hi?
Vaig accedir-hi l'any 2007 a través d'unes pràctiques de l'oficina de treball campus de la UAB. Just acabava el tercer any de carrera.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Molt positiva pel que fa al debat acadèmic i molt rica a l'hora de conèixer persones interessantíssimes. Tot i això cal dir que quan entres al món professional te n'adones de la manca de coneixement i habilitats pragmàtiques. Surts com un mecànic amb molts coneixements teòrics sobre els tipus de motors que existeixen, però et falta la caixa d'eines.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
La Facultat té personalitats potents que aconsegueixen impactar en la pràctica de les polítiques públiques. Està bé tenir aquestes persones referents, però els estudiants haurien de sortir amb capacitat de poder aplicar els reptes i visió d'aquestes personalitats.
Penso que la Facultat s'hauria de marcar dues prioritats estratègiques i treballar-hi dur: la millora de la connexió entre la pràctica professional i la facultat, i l'enfocament del currículum cap a l'aprenentatge d'eines i coneixement basat en l'evidència pràctica.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
En primer lloc construir-se una idea real de les sortides professionals que té la carrera. En això, hi hauria d'ajudar la facultat. Un cop disposin d'aquest mapa, que intentin enfocar els seus recursos i eines a fer-se un lloc en l'espai que més desitgin. Les eines i recursos poden ser pràctiques professionals, fer molt networking, aprendre pel seu propi compte, fer voluntariat en temes relacionats, o fer algun màster. Després estan les competències transversals que també cal potenciar: habilitats comunicatives i de gestió, idiomes, etc.

Si voleu contactar amb el Joan podeu fer-ho a jcuevas@peretarres.org o a través del twitter @JoanCuevas.

 
 
ENLLAÇOS
 

La facultat de Ciències Polítiques i Sociologia a les xarxes socials! No t'ho perdis!

Fes-te fan a facebook o segueix-nos a twitter!

Si ets exalumne de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, registra't al Directori de graduats i graduades!

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona