Núm. 96 - 12 de maig de 2014
 
 
 
LA INACABABLE BATALLA PER LA QUALITAT
 

La setmana passada es publicava al diari EL MUNDO un rànking de qualitat dels estudis universitaris més sol.licitats a les universitats espanyoles. El nostre grau en Ciència Política i Gestió Pública quedava com el segon millor a nivell estatal, només per darrere de la UPF. I si el grau de Sociologia no estava contemplat en el rànking, el departament de Sociologia de la UAB ha vingut sent considerat com el millor d'Espanya.

Fins aquí, el que ens diuen els de fora. I des de dins? En els últims anys s'han multiplicat a les universitats catalanes mil i un projectes d'assegurament de la qualitat, d'acreditació, de verificació, de re-verificació, etc. etc., però al final no s'ha fet mai la cosa elemental d'anar a l'aula o a la sala de seminari i veure què hi passa.

I, de fet, el desenvolupament del procés formatiu és molt opac. En part per bones raons: la professionalitat, l'especialització o la llibertat de càtedra porten a aixecar un mur en torn de la docència efectuada; i no seran els alumnes els que l'enderroquin. Però en d'altres casos el que pot succeir és que, sota l'aparent reserva i intimitat, funcioni el pacte no escrit de " jo no apreto / vosaltres no us queixeu".

La Universitat pública es troba en una situació peculiar. D'una banda, està vivint un atac sistemàtic i multidimensional (des dels pressupostos fins als projectes de reforma, passant per les restriccions a l'autonomia o les càrregues burocràtiques que imposa l'administració); però a més deu ser l'única institució els professionals de la qual es poden permetre desacreditar-la en públic, sense que se'ls desautoritzi o se'ls discuteixi. Ni és cert que la universitat sigui una "fábrica de parados", ni s'ha produït cap "adiós a la universidad"; però els autors de les dues idees (¿?), Amando de Miguel i Jordi Llovet van pel món ben orgullosos; i ni tant sols se'ls recorda que "de te fabula narratur". I estan lluny de ser els únics …

Per tant, no ens podem relaxar, ni instal.lar-nos en pràctiques i estils convencionals. L'esforç per la qualitat, per fer les coses una mica millor, ha de ser un projecte permanent, que guïi l'actuació dels responsables, i que mobilitzi energies i esforços tant de docents com d'alumnes. En el nostre cas, consolidada l'oferta de Masters de la facultat, i posades en marxa les dues operacions de dobles graus (Dret + Polítiques, Sociologia + Estadística Aplicada), ve ara la feina de posar-se a treball per assegurar que tot plegat funcioni el millor possible.

L'existència d'una xarxa de delegats / delegades a tots els grups de docència de la facultat ha de permetre una circulació àgil i "en temps real" de les dificultats o problemes que es plantegen; la recuperació de la pràctica de l'avaluació col.lectiva, al menys en els cursos inicials, ha de permetre una visió més global, menys "fragmentària" del professorat sobre el progrés de cada estudiant.

Més enllà d'això, la maduració de projectes basats en la xarxa (tinguin o no la condició de MOOC's) o la redefinició de la durada dels mòduls de docència o dels graus de presencialitat de les assignatures, com a qüestions a abordar el curs vinent, s'han d'enfocar des de l'anàlisi de les pràctiques actuals i dels seus resultats. Aquest és el sentit del repte de la qualitat.

Joan Botella, Degà

 
     
  ÉS NOTÍCIA
   
  ESCOLA D'ESTIU "TU I EUROPA" A ROMA
   


Des de Giovanni nel mondo, i coincidint amb la presidència d'Italia a la unió Europea, es volen oferir 3 beques completes per assistir a l'Escola d'Estiu que cobreixen tota la quota de participació.

Aquesta escola te l'objectiu d'involucrar els joves en una discussió sobre el futur d'Europa en termes d'estructura institucional i les futures polítiques i enfocaments.

Una setmana per compartir una experiència europea meravellosa a Roma, plena de debats i coneixement.


  LA UAB COL·LABORA PER A CREAR UN VIDEOJOC PER A PERSONES AMB DISCAPACITATS INTELECTUALS
   

L'empresa social sense afany de lucre CIPO i la UAB han creat un videojoc per potenciar les capacitats cognitives i motores de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns mentals.

El joc, anomenat CIPOActivity, permet jugar utilitzant només el moviment del cos i ha estat desenvolupat amb el suport del programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials de l'Obra Social "la Caixa".

  LA UAB INAUGURA UN ESPAI PER A L'EMPRENEDORIA I LA INNOVACIÓ
   


Lluís Tort i Glòria González, vicerector de Projectes Estratègics i de Planificació i vicerectora de Qualitat, Docència i Ocupabilitat respectivament, han inaugurat l'espai UAB Emprèn, unes instal·lacions que permetran als estudiants i titulats de la Universitat gaudir d'un espai de treball on desenvolupar les seves iniciatives innovadores.

L'espai UAB Emprèn es troba en l'edifici de la sala d'estudi de la Plaça Cívica i permet als emprenedors compartir una zona de treball, fomentar projectes i potenciar oportunitats de negoci, oferint gratuïtament els serveis necessaris perquè hi puguin realitzar els seus projectes amb assessorament professional. Les instal·lacions, amb zona de despatxos i sala de reunions completament equipades, ocupen 150 metres quadrats i poden acollir fins a una vintena d'estudiants.

En el nou espai es duran a terme també diferents accions dinamitzadores, com ara conferències amb ponents de referència i novells, tallers amb experts en el desenvolupament d'idees i d'empreses, sessions de presentacions de projectes, trobades de "networking", etc.

  MATRÍCULA OBERTA PER ALS NOUS CURSOS DEL COL·LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS DE CATALUNYA
   

Durant els mesos de maig i juliol podeu trobar l'oferta de cursos que ofereix el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs en matèria de mediació, investigació social, gestió de projectes i desenvolupament local.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

15/05/2014, 12:00 h, Sala Àngels Torrents del CED

"Patrones regionales de casamiento y unión consensual en Brasil en 2000 y 2010: ¿qué hace la diferencia?", a càrrec de Joice Melo, professora del Núcleo de Estudos de Populaçao de la Universidade Estadual de Campinas, Brasil. Cicle de conferències CED#30

 

16/05/2014, 11:00 h, Sala de Graus de la Facultat d'Economia i Empresa

Tesi doctoral "Political Disagreement in Contentious Politics", de Camilo Cristancho Mantilla, dirigida pels doctors Eva Anduiza i José Manuel Sabucedo Cameselle (Univ. de Santiago de Compostela). Departament de Ciència Política i Dret Públic.

 

19/05/2014, 19:00 h, CCCB (Barcelona)

"Qui té poder, avui?", conferència a càrrec de Carles A. Foguet, politòleg i consultor polític, i Owen Jones, escriptor, periodista i columnista del diari The Guardian.

 

19/05/2014 i 29/05/2014, 18:00 h, Sala de Vistes de la Facultat de Dret

Seminari sobre desigualtats, organitzat per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, l'Associació Amics de la UAB, Economistes Davant la Crisi i la Revista Alternativas Económicas

 

22/05/2014, 12:00 h, Sala Àngels Torrents del CED

"Minority Internal Migration in Europe", a càrrec de Nissa Finney, Investigadora del Cathie Marsh Centre for Census and Survey Research-CCSR, School of Social Sciences, University of Manchester. Cicle de conferències CED#30

 

EL PERFIL

 
La Clelia Colombo es llicencià en Sociologia en la promoció de l'any 2002 i es doctorà en Polítiques Públiques i Transformació Social l'any 2010.
Ha treballat com a Investigadora a l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP-UAB), l'IN3 de la UOC, la Fundació Jaume Bofill o l'àrea de recerca de la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat. Ha estat professora associada de Ciències Polítiques de la UAB i de la UOC. També ha estat directora de l'equip d'anàlisi i avaluació de polítiques públiques d'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya. Actualment és investigadora de l'Institut de Recerca i Prospectiva Tecnològica - Centre Comú d'Investigació de la Comissió Europea.

 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
La meva feina consisteix en fer recerca amb l'objectiu de donar suport al disseny, la implementació i el seguiment de polítiques socials i d'ocupació en el marc de la Unió Europea. Formo part de l'equip de recerca de tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per a la ocupabilitat i la inclusió social, on investigo sobre l'ús i l'impacte d'experiències d'innovació social a través de les TIC per ajudar a la inclusió social de grups desafavorits. Hi vaig accedir a través dels processos de selecció regular de la Comissió Europea.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Valoro molt positivament la formació rebuda a la Facultat, sobretot per l'amplitud de coneixements transmesos i per la transversalitat dels perfils de sociòlegs i politòlegs que s'hi formen com a professionals.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Crec que caldria aprofundir en l'ensenyament de la metodologia de recerca, les tècniques d'investigació social i l'anàlisi estadística, coneixements bàsics per a la comprensió i l'anàlisi de la realitat social. En aquest sentit trobo molt positiu el doble grau en sociologia i estadística que s'ha dissenyat recentment.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Les altes taxes d'atur actuals dificulten la incorporació al mercat de treball dels nous professionals. Els recomanaria que no es desanimin i que segueixin formant-se i treballant, qualsevol petita experiència suma i és un pas més en el camí cap als i les professionals que volen arribar a ser.

Si voleu contactar amb la Clèlia podeu fer-ho a clelia.colombo@ec.europa.eu

 
ENLLAÇOS
 

ERASMUS+

Blog amb les publicacions del professorat del Departament de Ciència Política i Administració Pública.

 
   
       
2014 Universitat Autònoma de Barcelona