NO NECRO

A finals de l’any 2014 va morir Maurice Duverger, probablement el politòleg europeu més important;  semblava obligat fer-hi aquí una referència detallada, entre altres raons per haver pronunciat una conferència en l’acte d’inauguració de curs a la Facultat fa més de 25 anys.
I just iniciat el nou any, qui ens ha deixat ha estat Ulrich Beck, sens dubte un dels sociòlegs en actiu amb un major impacte dins i fora de la professió i un dels què ens proporcionat una eina molt útil per a l’anàlisi de la realitat: un concepte abstracte.

De manera que apareixia amb molta naturalitat la temptació de fer sengles notes necrològiques, amb l’excusa addicional que això permetia prestar atenció tant al que fan els politòlegs com el que fan els sociòlegs. De fet, en els últims anys ens hem ocupat vàries vegades de personatges destacats dins la professió que ens havien deixat, com Robert Dahl, J.J. Linz, Albert O. Hirschmann o Elinor Strom. I encara amb més raó en el cas de col.legues d’aquí que ens han deixat, com van ser Tomàs Garcia o Francesc Morata.

Però ha semblat que una excessiva atenció a la desaparició de mestres i a la commemoració de les seves contribucions podria no ser el millor que podriem fer per a la comunitat. Al contrari: allò que Duverger, Beck o tants d’altres ens han deixat, ja està incorporat al cos de les respectives disciplines, és una cosa coneguda i que forma part del “conventional wisdom”. I potser el que ara necessitem són mirades cap al futur; potser més precàries, més innovadores, sense el pes d’una tradició consolidada, però capaces d’enfrontar-se a un món social i polític que ja és completament diferent del que haviem conegut, i que encara ho serà més en un futur immediat.

És segur que el 2015 serà un any que inaugurarà paisatges nous en moltes diferents direccions. I per això hem cregut que el primer butlletí de l’any havia  de mirar més cap endavant i evitar la temptació d’improvisar una glossa ràpida, breu i necessàriament injusta sobre Duverger o Beck ( que, però, no oblidarem: la Facultat organitzarà xerrades – debat commemoratives sobre tots dos al llarg del trimestre).

                                                                        Joan Botella, Degà

 

Eleccions al Deganat el proper 17 de febrer

La Junta de la Facultat va convocar els comicis pel tercer dimarts de febrer. El període de presentació de candidatures estarà obert fins el 22 de gener i els resultats definitius es publicaran el 20 de febrer. També hi ha previstes unes eleccions parcials a la Junta de la Facultat. Més informació

 

 

"Només la renda bàsica proporcionaria seguretat al precariat"

Entrevista a Guy Standing, sociòleg i economista britànic, gran defensor de la implementació d'una renda bàsica incondicional, que va presentar el seu últim llibre a la Facultat de Dret de la UAB. Més informació

 

 

La UAB obre el període de preinscripció als màsters oficials

El proper 16 de gener s'obrirà el període per formalitzar la preinscripció als màsters oficials que la UAB impartirà el curs 2015-2016. S'ofereix més d'un centenar de programes de màster oficial de tots els àmbits acadèmics. Més informació

 

 

Oposició total a la nova Llei de Seguretat Ciutadana

El II Seminari de Filosofia del Dret i Sociologia Jurídica va servir per mostrar el total desacord de la doctrina amb l’anomenada ‘Llei Mordassa’. Els conferenciants van posar de manifest el caire poc democràtic d’una reforma que limita els drets i les llibertats. Més informació

 

 

Crisi, immigració i ocupació a debat

El Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball presenta el llibre “Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales”. A l’acte, que es celebrarà al Caixa Fòrum de Barcelona, hi intervindran els professors de la UAB i autors del llibre Óscar Molina, Sònia Parella i Fausto Miguélez. Més informació

 

ENTREVISTA

En Frederic López i Palau és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració des de l'any 2010, en l'itinerari de Gestió i Administració Pública. Actualment treballa a cavall de Brussel•les i Estrasburg com assistent permanent acreditat de l'eurodiputat Francesc Gambús (UDC-EPP). També ha treballat com a cap de l'oficina de relacions institucionals al gabinet de la vicepresidenta Joana Ortega.

- En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Un APA (Assistent Parlamentari Acreditat) té un vano d'activitats molt ampli. Des de dur l'agenda del diputat a Brussel•les i preparar els continguts de les reunions a les que assisteix, fins a preparar les sessions plenàries del Parlament Europeu amb el diputat, col•laborar en l'elaboració dels informes i opinions dels que és ponent, i fer reunions tècniques amb altres assistents. Vaig accedir-hi des de la meva feina anterior, que era molt similar sobretot en la part d'activitat parlamentària, on hi vaig arribar gràcies a la confiança que em van fer des del partit on vaig realitzar les pràctiques que havíem de cursar a la carrera.

- Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La formació que se'ns dóna a la Facultat és molt bona, i sobretot als politòlegs ens dóna unes habilitats de poder fer diverses coses a la vegada, de ser molt polivalents, cosa que en altres itineraris acadèmics no es reforça tant. Això ens dóna un plus molt positiu en perspectiva al món professional.

- Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Com dic, l'orientació acadèmica és molt bona, o si més no, m'ha estat de molta utilitat tant pel que fa als coneixements com pel que fa a les habilitats que adquireixes al llarg de la formació. Tot i això si que he trobat que es podria millorar la vessant curricular relacionada amb l'administració pública fent-la més pràctica. Tractar només la part legal del Dret Administratiu t'enriqueix i et dóna un marc de treball, però després la pràctica diària de l'administració va molt més enllà, i és una pota de la nostra formació a reforçar.

- Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Perseverança. Tots els inicis són complicats, sobretot quan tanques una etapa com la carrera, sigui polítiques o sociologia. A la incertesa de l'inici d'un nou projecte s'afegeix més encara la situació actual del mercat laboral, però el que mai podem fer es deixar de perseguir els nostres objectius, tant professionals com personals. I que mai es perdi l'esperança, per titànics que puguin ser els objectius.  

 

Agenda

20/01/2015, 13h. Sala de Reunions del Departament de Sociologia

"The Other Within: The Cultural Sociology of South African Modernity" a càrrec de Marian Burchardt, Max Planck Institute for the Study of Religious and Ethnic Diversity.

22/01/2015, 11.30 hs. Sala de Graus Filosofia i Lletres

"Cafè, Granotes i Treballadors: des de l'ecologia política a les polítiques de biodiversitat tropical".

23/01/2015, 11 hs. Sala de Graus de Ciències Polítiques i Sociologia.

"Innovación Democrática y Empoderamiento: Estudio Comparado de Ocho Experiencias de Presupuesto Participativo en Chile". Lectura tesi de Camilo Hernán Aedo Vallejos.

Del 28 al 30 de gener. Sala de Teatre UAB.

Lliga de Debat de la UAB: "Una societat avançada i complexa com la nostra podria funcionar eficientment amb una economia basada principalment en intercanvis no monetaris?"