AMENACES I VIDA UNIVERSITÀRIA

El divendres 22 al matí va aparèixer una pintada que cobria tota la porta d’accés a la Facultat ( la porta orientada cap a la Plaça Cívica). Sense signatura, hi apareixia el nom del degà de la Facultat, encerclat de dues dianes de tir al blanc ( i amb l’advertiment “1r. avís i últim”), i una referència amenaçadora als exàmens de final de curs.

No es tracta de fer cap gesticulació exagerada ni d’alarmar-se més enllà del compte. Fins i tot seria possible que fos una pintada feta en broma. Però aquí comença el que és preocupant: creure que una amenaça així es pot fer en broma. Podriem donar una llarga llista de col•legues nostres de la Universitat del País Basc, que van viure en carn pròpia el cost d’aquestes bromes. Creure que això és una brometa divertida manifesta mal esperit, desconeixement i despreci per la vida i pel funcionament d’una universitat pública.

La vida universitària requereix llibertat i responsabilitat; per això no hi tenen lloc ni les amenaces ni les pintades anònimes. Tots estem concernits: l’amenaça al desenvolupament normal dels exàmens convocats afecta tots els alumnes, com també afecta la feina d’avaluació de tots els docents, el procés administratiu d’avaluació dels alumnes, la matrícula per al curs vinent, etc. En altres paraules: tots els àmbits del funcionament de la universitat pública es veuen posats en qüestió per comportaments com aquests.

Per això aquests comportaments s’han de considerar indesitjables; i això vol dir que no és només una responsabilitat o una feina “ de les autoritats”: ens toca a tots, en el nostre entorn més immediat, en els comentaris que es fan o en les coses que es veuen. És necessària una expressió continuada, massiva, de rebuig a aquestes amenaces, com a única forma de fer que desapareixin. En presència d’aquest estil, no serà possible abordar bé i en bones condicions les importants decisions que ens convoquen en els propers mesos.

                        L’equip de deganat.

 

Ehlers planteja la cooperació com l’única eina de progrés

El Ministro del “Buen Vivir” d’Equador va visitar la Facultat el passat 19 de maig i va exposar un discurs sòlid i poc convencional, basat en la cerca de la dignitat i la felicitat humana. Els mètodes d’Ehlers, com fer tancar als ulls als assistents fins a dues vegades, van sorprendre al públic. Més informació

 

 

“Estudiar en aquesta Facultat t’ajuda molt als Ajuntaments”

El passat dilluns 11 de maig, la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia va acollir una taula rodona amb alumnes i exalumnes que formaven part de candidatures a les eleccions municipals. Més informació

 

 

Curs propedèutic sobre mètodes quantitatius

Els propers 3,4,7,8 i 9 de setembre de 2015 la Facultat organitza aquesta formació destinada a estudiants dels graus de Ciència Política i Gestió Pública, Sociologia i Criminologia (UAB). Ja es pot realitzar la inscripció. Més informació

 

 

Gairebé 4.000 persones han estat beneficiàries de la tasca solidària de la FAS

La Fundació Autònoma Solidària va tancar el curs 2014-2015 fent un balanç de les activitats dutes a terme. Ha gestionat 15 programes socials, on han participat més de 450 voluntaris i voluntàries -la majoria estudiants de la UAB-, amb programes socioeducatius com el CROMA, el programa Campus Ítaca o programes de voluntariat a presons, hospitals i escoles. Més informació

 

 

"El món on som espera que els alumnes s'especialitzin"

El passat dijous 30 d’abril es van presentar a la Sala d'Actes els cinc màsters que s’imparteixen a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Els coordinadors dels cursos van dur a terme la sessió d'informació. Més informació

 

ENTREVISTA

El Miguel Vicente és llicenciat en Sociologia des de l’any 2006.  Ha fet estudis de postgrau a la Universitat Autònoma de Barcelona (Doctor en Comunicació Audiovisual i Publicitat). Actualment treballa com a professor d’universitat al Campus de Segovia de la Universitat de Valladolid.
- En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Sóc Professor Titular al Departament de Sociologia i Treball Social de la Universitat de Valladolid. Des del 2006 treballo a la Facultat de Ciències Socials, Jurídiques i de la Comunicació. M’encarrego de les matèries que tenen a veure amb els mètodes de recerca als diferents graus i màsters que ofereix aquest centre.
- Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Vaig estudiar Sociologia com a segona carrera, després de periodisme. Tenia bastant clar que buscava amb aquests estudis: aprofundir als mètodes per aplicar-los a les recerques que desenvoluparia posteriorment al camp de la comunicació i un coneixement més gran de les teories sociològiques per a poder explicar els fenòmens que ens envolten.
- Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
La meva “pràctica professional” es desenvolupa al context universitari, així que potser no sigui la veu més autoritzada en aquest sentit, donat que moltes coses de les que es podrien millorar a Bellaterra també les hauria de posar en marxa a Segovia... Crec que la millor contribució que poden fer els estudis de sociologia actualment hauria de combinar el rigor teòric i metodològic als processos de recerca amb una major connexió amb l'entorn social del que es recerca.
- Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
A la UAB poden trobar un equip docent de qualitat, amb una notable experiència al seu camp de recerca, així que han de fer el que pugin per apropar-se a aquests grups i aprendre a posar en pràctica els continguts que s’imparteixen a les aules. Sense aquest pas endavant, la formació no tindrà els mateixos efectes. A més, han de tenir clar que els seus coneixements han de traduir-se en estudis concrets i necessaris pel seu entorn, si es que volen viure de l’ofici de sociòleg.

 

Agenda

27/05/2015, 19h. Palau Macaya

Debats 'Entendre la societat': L'emigració dels joves en temps de crisi. A càrrec de Pau Serracant, investigador de l’Observatori Català de la Joventut.

03/06/2015. 13:00h. Sala de reunions del Departament de Sociologia

“Religión y política: la representación de los evangélicos en el Congreso brasileño" per part de l'investigador Rafael Bruno, de la Universidad Estadual de Rio de Janeiro.