Córrer la veu  Notícies del Servei de Biblioteques de la UAB
     Número 126, 14 de juny de 2004 
                                            Hemeroteca    i     Redacció 

Llibres electrònics netLibrary
http://www.netlibrary.com/

Des de finals de maig, hi ha accés a la col·lecció de llibres electrònics de netLibrary, concretament 1100 llibres seleccionats per les biblioteques del CBUC, més 3407 llibres lliures de drets d’autor que formen la col·lecció gratuïta de netLibrary.

Els llibres es poden consultar a l’adreça (http://www.www.netlibrary.com/) i en els propers mesos hi haurà accés també des del catàleg del Servei de Biblioteques de la UAB (http://www.babel.uab.es/).
 

Biblioteca Digital de Catalunya (BDC): incorporació de les bases de dades de l’Idescat i de l’ICC
http://www.cbuc.es/5digital/idescat/
http://www.cbuc.es/5digital/icc/

Una de les tasques de la BDC és la de difondre recursos electrònics catalans. Així doncs, la informació estadística que ofereix a través del seu portal web l’Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ara es pot consultar també a la BDC. S'hi pot trobar informació sobre família, benestar social o mercat de treball, entre d'altres. Ofereix dades tant per al conjunt de Catalunya com distribuïdes per comarques, municipis i altres divisions territorials.

Pel que fa a la informació que ofereix l’Institut Català de Cartografia (ICC), és una selecció dels recursos que elabora l’ICC tals com la base toponímica de Catalunya, les calculadores geodèsiques, la xarxa d’estacions GPS, el servei Geofons o la informació sísmica de Catalunya, entre altres.
 

Biblioteca Digital de Catalunya: exemple de bones pràctiques

La BDC ha estat considerada com una "E-library success story", o exemple de bones pràctiques per la Kovacs guide to Electronic Library Collection Development. El llibre escrit per Diane Kovacs i Kara Robinson és una guia de desenvolupament de la biblioteca digital que inclou recomanacions, directrius d’avaluació i selecció de fons, així com una llista dels principals recursos d’informació per àrea temàtica. La referència completa de l’obra és: Kovacs, Diane K; Robinson, Kara L.The Kovacs guide to electronic library collection development: essential core subject collections, selection criteria, and guidelines. New York: NealSchuman Publishers, 2004 ISBN 1-55570-483-2
 

TILT: Tutorial d’Alfabetització Informacional
http://bibliotecnica.upc.es/tilt/

La UPC ha fet una versió catalana del tutorial d'habilitats informacionals TILT, elaborat originalment per les biblioteques de la Universitat de Texas, i adreçat a alumnes universitaris de primer cicle. El TILT és una web educativa dissenyada per introduir als estudiants en el seu primer any a la universitat en la utilització de les fonts d'informació i recerca. El tutorial ofereix una introducció i tres mòduls que es poden fer en qualsevol ordre. La realització de cada mòdul és d'uns 30 minuts aproximadament.

Hi trobareu un enllaç des de l’apartat de formació d’usuaris del Servei de Biblioteques de la UAB (http://www.bib.uab.es/formacio/curs.htm)
 

Accés lliure a les revistes científiques

Quaranta-vuit societats científiques de tot el món defensen a Washington l'accés lliure a les revistes científiques i elaboren una declaració sota el nom de Washington D.C. Principles For Free Access to Science. Més informació a l’adreça (http://www.dcprinciples.org/) i el document de la declaració és pot consultar a (http://www.dcprinciples.org/statement.htm )

Una altra bona notícia del món de l’accés lliure té a veure amb la plataforma Directory of Open Access Journals (DOAJ,http://www.doaj.org) que ha anunciat recentment la incorporació del buidat a nivell d'article de les revistes repertoriades.
DOAJ permet cercar prop de 46000 articles a l’actualitat, i només és una part dels 1100 títols de revistes que es poden consultar a la plataforma, amb la qual cosa el nombre d’articles anirà molt en augment.

 

Exposicions a les biblioteques de la UAB
http://www.bib.uab.es/socials/bjpiquer.htm (Josep-Joan Piquer i Jover)
http://hipatia.uab.es/exposicions/breus/bonet/bonet.htm (Maria del Mar Bonet a la UAB)
http://hipatia.uab.es/dali/dali.htm (Comunicar Dalí)
http://www.bib.uab.es/ciencies/paleo.htm (PaleopatologIa)

La Biblioteca de Ciències Socials ha preparat una exposició bibliogràfica amb motiu de la incorporació del fons Piquer i Jover, format per una col·lecció d’uns 450 documents sobre protecció dels infants, adopció i delinqüència juvenil. A més del llegat s’exposen obres escrites per Josep-Joan Piquer i Jover, que fou investigador en el camp de la pedagogia i protecció de la infància, però també historiador de les comarques de la Vall del Corb i del monestir cistercenc de Santa Maria de Vallbona de les Monges.

Amb motiu de la cloenda de l'any de la Mediterrània, el passat dia 26 de maig Maria del Mar Bonet oferí un recital a la Rambla nord del Campus, al costat de la Biblioteca d'Humanitats. La Biblioteca d'Humanitats ha preparat una breu exposició, en la qual trobareu, a més de les seccions habituals, un parell de vídeos i una estrevista amb la cantautora mallorquina: Maria del Mar Bonet a la UAB

En el marc de la celebració del centenari del naixement de Salvador Dalí el Departament d’Història de l’Art de la UAB ha organitzat una exposició en col·laboració amb els/les alumnes de l’assignatura de Museologia del mateix departament. La Biblioteca d'Humanitats ha col·laborat dissenyant l'exposició virtual Comunicar Dalí.

Fins a mitjans de juny la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries, hi haurà una exposició sobre Paleopatologia, paral·lelament al Curs Internacional de Paleopatologia que organitza el Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE). La mostra, que s'ha fet amb col·laboració amb professors de la Unitat d'Antropologia, la podeu veure també a l'expositor de la biblioteca.

 
ISSN: 1696-9839                                                                                         Unitat Tècnica i de Projectes