L'enllaç 15 - octubre de 2002

Editorial: La xarxa que ens ajunta

 

En aquest número
us recomanem...

Directori electrònic: les "pàgines blanques" de la UAB

Filtra i organitza el teu correu

Lletres i Psicologia aposten pels suports digitals en la docència

TSIUC 2002: els models de gestió dels Serveis Informàtics a debat

   

L'Equip de Govern ha comunicat la seva resolució de fixar una tarifa simbòlica pels punts de connexió a la xarxa. A partir d'ara, amb independència de si el punt de connexió pertany a un edifici nou o a un de ja existent, la tarifa tindrà l'import únic (i simbòlic) de 60 € i la diferència amb el cost real serà absorbida pel Pla d'Inversions de la UAB.

És una mesura simplificadora i integradora. És el reconeixement explícit que la connexió a la xarxa informàtica ha esdevingut imprescindible i s'ha convertit en infrastructura tan bàsica per tothom com, posem per cas, les taules o les cadires.

A dia d'avui tenim 7.400 punts de connexió a la xarxa activats i seguim creixent a una mitjana de setanta punts al mes. I, en contra de les profecies de saturació d'alguns, el ritme no baixa. Les aules informàtiques segueixen creixent, les aules normals i els seminaris s'integren a la xarxa, els laboratoris s'informatitzen, s'incrementen les impressores de xarxa, entren nous col·laboradors, s'integren els doctorants en els equips de recerca dels departaments, comença a popularitzar-se l'ús de portàtils, apareixen noves titulacions pròpies, no parem de construir nous instituts i centres de recerca, etc.

Hi ha un fenomen molt característic que ho retrata perfectament: cada vegada que es compra un ordinador nou, el vell no desapareix de la xarxa. Es produeix sovint una cadena de substitucions dintre el departament o unitat i, al final de la cadena, al nou vingut o el que teòricament requereix menys màquina se li assigna l'equip vell. Quan una màquina de la UAB surt cap a la cooperació internacional amb els països més endarrerits o cap al desguàs, en podeu estar ben segurs de que ha estat exprimida fins a la darrera possibilitat que ens oferia. Sabem, per exemple, que en un departament que han comprat 27 PCs nous, només n'han llançat 3.

Des del 1993 la UAB construeix totes les noves edificacions i fa les remodelacions dels edificis vells tenint en compte de manera estàndard les necessitats estructurals de la xarxa informàtica. L' estreta col·laboració entre l'Àrea d'Arquitectura i Urbanisme i l'SI ens ha permès una bona optimització en aquest punt. Recentment, des de la Vicegerència de Recursos Econòmics s'ha fet una actualització a l'alça dels patrons fixats als plecs constructius dels nous edificis i s'hi ha agregat les electròniques bàsiques de la xarxa i la interconnexió en malla amb dos edificis veïns per garantir-ne la disponibilitat.

Són passes importants --tenim la temptació de dir-ne "històriques"-- que ens porten cap a la normalització de les noves tecnologies dintre la quotidianitat. Són passes que ens faran més fàcil arribar a la fita final desitjada: la missatgeria unificada. La integració absoluta en la xarxa de tots els mitjans digitals de comunicació, correu, fax, telèfon, bústia de veu, biblioteca digital, vídeo conferència, radio, televisió, vídeo sota demanda, etc.

Amb la col·laboració de tots els que creuen que les tecnologies ben usades són un progrés, pensem arribar més aviat i més lluny del que molts s'imaginen. Que així sigui.

 
   
 

Sumari

Actualitat UAB

L'SI en xifres

Ho sabíeu?

Informàtica al Campus

Programari en català

Humor

Notes de societat

Cartes a l'enllaç

 

 

 

Articles més llegits a L'enllaç nº 14:

1. La xarxa va lenta... o no

2. La ITV del PC

3. Els correus-e rebuts, els virus i la prova del cotó

4. Virus de fum

 

 

Glossari

Hemeroteca de L'enllaç

Els qui hem fet L'enllaç nº 15