David López, 'viento en popa a toda bici'  

En David López és cap del SID de Ciències Socials des de fa 9 anys. Informàtic de professió i manetes de mena dedica el seu temps lliure a construir vaixells de fusta. Ara mateix està muntant un vaixell de vapor del Mississipí que li van regalar els companys de feina.

Quan vas començar a treballar a l’Autònoma?
Doncs la meva vinculació amb la universitat, ara al novembre, farà nou anys que va començar. Abans havia treballat durant tres anys en una empresa del Parc Tecnològic del Vallès, però finalment vaig decidir venir aquí a la UAB.

Per què vas decidir venir a la UAB?
Perquè mentre treballava al Parc Tecnològic vaig enganxar una època difícil: hi havia crisi de les empreses informàtiques i no es renovaven els contractes de treball. Em va sorgir la possibilitat de canviar de feina i no m’ho vaig pensar dos cops.

Devies notar un canvi important, oi?
La veritat és que sí. A més a més, quan vaig entrar em trobava una mica perdut perquè era una feina molt diferent. A l’altra empresa jo treballava com a programador i preparàvem programes d’intel•ligència artificial. El canvi va ser molt radical perquè vaig deixar de programar per portar un servidor Novell, una sala que en aquell moment tenia 60 ordinadors i per sortir a resoldre incidències. I clar, això era totalment diferent al que havia fet fins aleshores. Al principi va ser una mica complicat, però hi vas agafant l’aire i t’hi acostumes ràpidament. La feina en sí m’agrada molt més l’actual, és molt més agraïda, tot i que programar també tenia el seu punt.

Ara, amb tanta tecnologia nova, la teva feina deu haver canviat molt altra vegada...
Evidentment. Amb nou anys hem crescut molt amb complexitat. Abans només teníem una sala i la docència que hi havia a l’aula era puntual. En canvi ara tenim 207 ordinadors a les aules, canons de projecció i entre un 30 i un 40% del temps de les aules informàtiques es reserva a docència. Quan vaig entrar, els despatxos que tinguessin ordinadors es podien comptar amb els dits de la mà, i ara és molt difícil trobar un despatx que no tingui com a mínim un o, moltes vegades, dos ordinadors.

I la relació amb professors i alumnes és bona?
En el nostre cas el clima de relació és molt bo. Els problemes només són puntuals. I l’alumnat és molt “educat” i fan un ús responsable dels ordinadors, no acostuma a destirotar massa coses.

Quan plegues de la feina deixes de ser informàtic o no?
Mentre treballava al Parc Tecnològic casa meva era una perllongació de l’oficina. Però ara ho tinc molt clar: quan surto d’aquí l’ordinador només el faig servir per escoltar música i jugar a cartes. Però per res més, casa meva és casa meva i la feina la feina. També és cert que és molt difícil emportar-te aquest tipus de feina a casa.

Així doncs, a què dediques el teu temps lliure?
Abans el dedicava a fer coses que m’agradaven, però ara el dedico a fer feines de casa, faig de “marujo”.

Però bé deus tenir hobbys?
Sí, el meu principal hobby és escoltar música. Haig de reconèixer que sóc ultramegafan de Mike Oldfield. Però també tinc una altra passió: muntar vaixells de fusta. Consisteix en fer reproduccions a escala de vaixells fets en fusta. Per exemple, ara estic muntant un vaixell de vapor d’aquests que van pel riu Mississipí. Tu només has de comprar la caixa i ja et venen els plànols i el material, però ho has de fer tot. Penso que és un hobby molt interessant, tot i que crea addicció. Quan fas un vaixell petit el segon ja el vols més gran, i si pot tenir tres pals millor que dos; sempre en vols més. Però has de tenir molta paciència, tan per ser informàtic com per tenir aquest tipus de hobby. Perquè us en feu una idea, per muntar un vaixell una mica gran puc trigar un any o més.

És veritat que vens amb bicicleta cada dia?
Sí, utilitzo la bicicleta com a mitjà de transport habitual perquè m’agrada molt i estalvies molt més, tant en temps com en diners. En bus he arribat a trigar una hora i cinc minuts de Cerdanyola fins a l’Autònoma per fer el mateix trajecte que en bici només hi estic 15 minuts. I fer una mica d’esport és saludable, tot i que haig de reconèixer que venir de Cerdanyola a la universitat en bicicleta és extremadament perillós. Reconec que els que venim en bici ens juguem la vida cada dia perquè els cotxes passen absolutament de nosaltres: que hi ha una senyal de 40, és igual, a 120; que han de deixar un metre i mig per avançar-te... un pam i si tens sort! A mi, un camió m’ha arribat a llançar a la cuneta i no aturar-se ni per cortesia. Per això aprofito per reclamar un carril bici. Tot i que des del Rectorat ens diuen que algun dia ja el faran, molt em temo que haurà d’ocórrer una desgràcia perquè el carril bici sigui una realitat.

 

Elaborat pel Servei d'Informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona
Edifici D 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès). 93 581 21 00 Fax: 93 581 20 94
Correu electrònic: enllac@si.uab.es
Data d'actualització: juliol 2003