Biblioteques UAB Homepage de la biblioteca

OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMsInternet


1 al 16 de maig de 1999

Albert Einstein

Una exposició bibliogràfica

Albert Einstein (1879-1955) és probablement el científic més emblemàtic del segle XX. Les seves aportacions a la física, des de la teoria de la relativitat a la física dels quanta, han estat revolucionàries. Però Einstein es distingí també per la seva popularitat i per l'impacte de les seves idees i opinions més enllà de la física. Per a molts, Einstein és la imatge del geni distret, afable, socialment compromès.

Què en sabem, de la vida i l'obra d'aquest home singular? La literatura sobre Einstein no deixa de créixer any rera any, amb les aportacions de científics, filòsofs, periodistes, historiadors i d'altres autors. Aquesta exposició presenta alguns exemplars destacats d'aquesta extensa bibliografia. La seva varietat i riquesa, aparents a cop d'ull, sorprendrà a més d'un.

Des del punt de vista científic i editorial, l'obra més rellevant és l'edició, en curs, de les publicacions, manuscrits i una seleccció de la correspondència d'Einstein. Aquest projecte s'inicià el 1971 i no es completarà fins ben entrat el segle vinent. Com gran part de les obres exhibides, aquesta es deu a historiadors de la ciència professionals. L'exposició reflexa clarament la consolidació de la història de la ciència com a disciplina, i la seva rellevància per a la comprensió d'aquest fenomen intel.lectual, social i cultural que anomenem ciència.

L'exposició només ha estat possible perquè la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries de la UAB, d'on provenen les obres que s'exhibeixen, és dipositària d'una de les col.leccions sobre història de la física més completes de l'Estat. El nucli d'aquesta col.lecció el forma el fons d'història de les ciències del Centre Borja de Sant Cugat, cedit a la UAB el 1992. L'acolliment d'un fons d'aquesta magnitud i importància distingeix la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries d'aquesta universitat. La seva continuïtat és d'interès, no només per al Centre d'Estudis d'Història de les Ciències, sinó per a tota la Facultat de Ciències.

Esperem que aquesta exposició contribuexi a difondre una part important del fons de la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries.

L'exposició

Obres d'Einstein

Les publicacions científiques d'Einstein es troben disperses en multitud de publicacions especialitzades (veure bibliografia en Margaret C. Shields, comp. "Bibliography of the writings of Albert Einstein to may 1951",dins Paul Arthur Schilpp, Albert Einstein: Philosopher-Scientist, [3rd ed.]. La Salle, Ill: Open Court, 1969, p. 689-760). Hi destaca Annalen der Physik, la revista degana de la física alemanya, que va publicar, entre d'altres, els tres cèlebres articles de 1905 (sobre l'efecte fotoelèctric, el moviment brownià i la teoria de la relativitat).

Einstein és autor, així mateix, de clàssics de la divulgació científica (com ara L'evolució de la física, escrit amb L. Infeld), i de diversos volums que recullen les seves idees i opinions sobre temes molt diversos, des de l'ètica fins a la política.

A banda dels seus treballs publicats, es conserven nombrosos manuscrits i cartes d'Einstein en institucions de tot el món. El seu arxiu i biblioteca personal van ser llegats a la Hebrew University of Jerusalem i estan dipositats a la Jewish National & University Library (Albert Einstein Archives). D'altra banda, Einstein pertany a una generació de físics que solia debatre per carta les seves idees i assumptes personals. Degut al seu interès, s'ha publicat la correspondència d'Einstein amb col.legues i amics com Max i Hedwig Born, Michele Besso, Arnold Sommerfeld o Maurice Solovine. El descobriment i la publicació, a finals dels 80, de la correspondència amb la seva primera dona, Mileva Maric, va causar polèmica per la possible participació de Mileva en els primers treballs científics d'Einstein. Moltes altres cartes seran incloses en l'edició de les obres d'Einstein.

La Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries acull alguns d'aquests manuscrits i cartes en format de microfilm. Formen part de l'arxiu Sources for History of Quantum Physics, dipositat a un nombre molt limitat d'institucions d'arreu del món, entre elles la UAB. Les cartes rebudes o escrites per Einstein figuren entre les prop de 700.000 recollides pel catàleg i microfitxes elaborat per l'historiador de la física Bruce Wheaton (Inventory of sources for history of twentieth-century physics).

El projecte editorial més ambiciós referit a Einstein és la publicació de The Collected Papers of Albert Einstein. Hi ha 25 volums previstos, dels quals n'han aparegut vuit. Els textos hi són reproduïts en la seva llengua original, i s'inclou també la traducció a l'anglès. Entretant, han aparegut edicions parcials de les seves obres, entre les quals cal esmentar l'edició francesa de Seuil, en 6 volums, que ha coordinat Françoise Balibar i que compta amb un valuós aparell crític.

Obres sobre Einstein

Les obres sobre Einstein inclouen des de nombroses biografies, fins a estudis monogràfics sobre determinats aspectes de la seva obra, com ara la gènesi i la difusió de la relativitat especial i general. D'altra banda, la influència del pensament d'Einstein no es limita a la física, sinó que s'estén a la filosofia (excepcionalment, els editors de la Library of Living Philosophers van dedicar un volum a Einstein), les arts plàstiques, o la literatura (vegeu per exemple A.J. Friedman i C.C. Donley, Einstein as Myth and Muse). L'obra d'Einstein és deutora, al seu torn, d'un moment ben determinat en la història de la cultura europea (S. Kern, The culture of Time and Space, 1880-1928).

Einstein en castellà i en català

La literatura einsteiniana compta amb una representació digna en castellà i fins i tot amb alguns títols en català. A més de les traduccions de l'obra de divulgació d'Einstein, alguna de les quals es remunta als anys 1920, s'ha de destacar el recull de textos sobre la teoria de la relativitat editat per L. Pearce Williams (La teoria de la relatividad), i la monografia de José Manuel Sánchez Ron, El origen y desarrollo de la relatividad. La visita d'Einstein a Espanya, el 1923, ha permès a l'historiador Thomas F. Glick fer un retrat incisiu de la comunitat de físics i matemàtics espanyols dels anys 1920 (Einstein y los españoles). Per commemorar el 75è aniversari de la visita d'Einstein a Barcelona, la Revista de Física va publicar el 1998 una traducció dels tres cèlebres articles de 1905 (Einstein en català). Dins el marc d'una nova col.lecció de textos clàssics de la ciència, es prepara un volum amb textos d'Einstein sobre relativitat especial i general.

Xavier Roqué
Centre d'Estudis d'Història de les Ciències (CEHIC), UAB

Què hi ha a les biblioteques de la UAB

  • Cerca en el catàleg

La consulta al catàleg ens permet saber quines obres hi ha a les biblioteques de la UAB, si estan disponibles i on estan:

Exemples de consulta:
a/einstein albert per recuperar les obres en que l'autor és Albert Einstein

s/einstein albert per recuperar estudis sobre Einstein. vegeu que hi han entrades més específiques com ara Einstein -- Epistolaris.

w/s:einstein per recuperar totes les entrades de matèries on aparegui la paraula Einstein

s/teoria quantica per recuperar obres sobre aquesta matèria

t/collected papers of albert einstein per veure si aquesta obra està a les biblioteques de la UAB

Seleccioneu el camp apropiat per a fer la cerca i entreu directament el o els termes de cerca, suprimint les comandes amb / dels exemples anteriors.

Les equivalències entre comandes i camps són:

a/ cerca per autor
s/ cerca per matèria
t/ cerca per títol
w/s: cerca avançada per paraula clau de matèria

  • Llistats bibliogràfics d'obres que es troben a les biblioteques de la UAB:

Recursos a Internet

  • sobre Einstein:

Albert Einstein Online
http://www.westegg.com/einstein/
La web més completa sobre Einstein, amb apartats per biografia, física, textos, cites, fotografies...

Erk's Einstein Pages
http://ourworld.compuserve.com/homepages/eric_baird/einstein.htm
Té un apartat amb enllaços als textos d'Einstein que estan a Internet: Einstein on Relativity

Albert Einstein Archives
http://sites.huji.ac.il/jnul/einstein/
The Hebrew University of Jerusalem rep tot el llegat d'Einstein: manuscrits i biblioteca personal.

The Einstein Papers Project
http://albert.bu.edu/
Edició en curs de la Boston University de The Collected Papers of Albert Einstein

Einstein-Image and Impact. AIP History Center exhibit
http://www.aip.org/history/einstein/
Exposició sobre Einstein de l'American Institute of Physics.

  • sobre història de la ciència en general:

Recursos a Internet per la Història de la Ciència
http://www.bib.uab.es/ciencies/i-hc.htm
Preparada per la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries de la UAB.

Enllaços d'Història de les Ciències i de la Tècnica
http://www.iec.es/societat/schct/linkshct.htm
Preparada per la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica.

Bibliografia

  • Einstein bibliography - AIP Center for History of Physics
    http://www.aip.org/history/einstein/bibliog.htm
    Bibliografia ordenada per categories segons el públic al que van adrecades les obres.
  • References for Einstein
    http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/history/References/Einstein.html
    Extensa bibliografia ordenada per tipus de documents: llibres i articles
  • Margaret C. Shields, comp. "Bibliography of the writings of Albert Einstein to may 1951",dins, Paul Arthur Schilpp, Albert Einstein: Philosopher-Scientist, [3rd ed.]. La Salle, Ill: Open Court, 1969, p. 689-760
  • BIBLIOTECA - TOPOGRÀFIC - CODI DE BARRES
    Humanitats- 1a plant 1(Ein) Sch - 1500157346
    Humanitats- 1a plant 1(Ein) Sch - 1500157340
    Ciències- Història H 53"19"Ein Sch - 1500588208


Pàgina preparada per la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries.
Darrera actualització: 1 de maig de 1999.
Podeu fer comentaris.