La Comunidade de Traballo Galicia-Norte de Portugal. Elementos para la comparación
Cancela Outeda, Celso

Publicació: Institut Universitari d'Estudis Europeus 2007
Descripció: 29 p.
Resum: Les institucions polítiques gallegues han establert relacions de divers tipus amb altres entitats regionals radicades fora de les fronteres estatals originant així una activitat paradiplomàtica. Al marge de les accions dirigides cap a la UE, Portugal, i en concret amb la seva Regió Nord, ha acaparat una part considerable dels esforços i recursos de la Generalitat de Catalunya en aquest àmbit. Les iniciatives concertades per les autoritats d'ambdues ribes de Miño han donat peu a l'anomenada cooperació transfronterera. Aquestes pàgines es centren en la cooperació desenvolupada entre el Govern gallec i les autoritats de la Regió Nord de Portugal. En la selecció del tema, pesen tant les raons d'ordre quantitatiu (la densitat de les interrelacions econòmiques, culturals, universitàries, etc. ) Com institucional (la Comunidade de Traballo Galícia-Nord de Portugal). Des de fa gairebé tres lustres, aquesta entitat és l'instrument institucional que canalitza la cooperació transfronterera. Malgrat la seva relativa joventut, i més enllà de les realitzacions concretes, és destacable el patrimoni intangible: la creació del context (principalment polític i institucional) propici per a la cooperació entre els diversos actors polític-administratius i socioeconòmics per tal d'aprofitar les oportunitats i d'afrontar els desafiaments derivats de processos com la integració europea i la globalització econòmica.
Resum: Las instituciones políticas gallegas han establecido relaciones de diverso tipo con otras entidades regionales radicadas fuera de las fronteras estatales originando así una actividad paradiplomática. Al margen de las acciones dirigidas hacia la UE, Portugal, y en concreto con su Región Norte, ha acaparado una parte considerable de los esfuerzos y recursos de la Xunta de Galicia en este ámbito. Las iniciativas concertadas por las autoridades de ambas orillas del Miño han dado pie a la denominada cooperación transfronteriza. Estas páginas se centran en la cooperación desarrollada entre el Gobierno gallego y las autoridades de la Región Norte de Portugal. En la selección del tema, pesan tanto las razones de orden cuantitativo (la densidad de las interrelaciones económicas, culturales, universitarias, etc. ) como institucional (la Comunidade de Traballo Galicia-Norte de Portugal). Desde hace casi tres lustros, esta entidad es el instrumento institucional que canaliza la cooperación transfronteriza. Pese a su relativa juventud, y más allá de las realizaciones concretas, es destacable el acervo intangible: la creación del contexto (principalmente político e institucional) propicio para la cooperación entre los diversos actores político-administrativos y socioeconómicos con el fin de aprovechar las oportunidades y de afrontar los desafíos derivados de procesos como la integración europea y la globalización económica.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Institut Universitari d'Estudis Europeus. Governança Multinivell a la Unió Europea, "EUgov". Working papers
Col·lecció: Working Papers On Line (WPOL) ; 16/2007
Document: Working paper
Matèria: Cooperació transfronterera ; Galícia ; Portugal



29 p, 198.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2012-12-11, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir