Chipre : escenarios para un futuro incierto
Fernández, Isabel
Herranz, Anna
Tirado, Arantxa

Imprint: Institut Universitari d'Estudis Europeus 2003
Description: 19 p.
Abstract: Fa més d'un quart de segle que Xipre està dividit, després que l'exèrcit turc intervingués a l'illa, davant l'intent de cop d'estat greco-xipriota recolzat per Grècia. Aquest episodi va concloure amb l'ocupació turca de la part nord de l'illa i el transvasament de població entre nord i sud fins a configurar dos territoris ètnicament homogenis i separats físicament per la "Línia verd" de Nacions Unides. Aquest conflicte que secciona l'illa ha quedat congelat fins als nostres dies, tot i els repetits intents i propostes de pau promoguts per la comunitat internacional1. L'11 de novembre de 2002, el Secretari General de Nacions Unides, Kofi Annan, va presentar un nou pla als líders xipriotes i als governs dels estats garants Grècia, Turquia i el Regne Unit. Donada la conjuntura actual, sobretot arran del procés d'ampliació europea, aquesta proposta constitueix una oportunitat "històrica" per desbloquejar la situació i arribar a un acord definitiu. En aquestes pàgines, plantegem els possibles escenaris de futur per Xipre, tenint en compte els diferents elements que poden condicionar les polítiques exteriors dels actors implicats en el contenciós.
Abstract: Hace más de un cuarto de siglo que Chipre permanece dividido, después de que el ejército turco interviniera en la isla, ante el intento de golpe de estado greco-chipriota respaldado por Grecia. Este episodio concluyó con la ocupación turca de la parte norte de la isla y el trasvase de población entre norte y sur hasta configurar dos territorios étnicamente homogéneos y separados físicamente por la "Línea verde" de Naciones Unidas. Este conflicto que secciona la isla ha permanecido congelado hasta nuestros días, a pesar de los repetidos intentos y propuestas de paz promovidos por la comunidad internacional. . El 11 de noviembre de 2002, el Secretario General de Naciones Unidas, Kofi Annan, presentó un nuevo plan a los líderes chipriotas y a los gobiernos de los estados garantes Grecia, Turquía y el Reino Unido. . Dada la coyuntura actual, sobre todo a raíz del proceso de ampliación europea, esta propuesta constituye una oportunidad "histórica" para desbloquear la situación y llegar a un acuerdo definitivo. En estas páginas, planteamos los posibles escenarios de futuro para Chipre, teniendo en cuenta los diferentes elementos que pueden condicionar las políticas exteriores de los actores implicados en el contencioso.
Rights: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Language: Castellà
Series: Institut Universitari d'Estudis Europeus. Observatori de Política Exterior Europea. Observatory Working Papers
Series: Working Papers OBS ; 43
Document: Working paper
Subject: Xipre ; Relacions exteriors ; Turquia



19 p, 294.0 KB

The record appears in these collections:
Research literature > Working papers

 Record created 2012-12-11, last modified 2022-07-10



   Favorit i Compartir