Google Scholar: cites
La reforma constitucional durante el Gobierno Largo de O'Donnell
García García, Carmen (Universidad Autónoma de Madrid)

Títol variant: La reforma constitucional durant el "Govern Llarg" d'O'Donnell
Títol variant: The constitutional reform during O'Donnell's "Long Government"
Data: 2012
Resum: Tras repasar las concepciones que sobre la Constitución de 1812 tenían las distintas opciones políticas representadas en el Parlamento Largo, el artículo se centra en analizar cómo planteó el Gobierno unionista la llamada "cuestión constituyente". Si la máxima del Gabinete fue no reabrir el debate sobre la Ley fundamental con el fin de conseguir la estabilidad política que le afianzase en el poder, la no derogación de la reaccionaria reforma de 1857 acabó provocando justamente el efecto que se quería evitar: divisiones y deserciones en las filas unionistas. La inacción del Gobierno respecto a las reformas prometidas no sólo se explica por el miedo a desencadenar disidencias en el seno de la agrupación unionista, sino también por el precario equilibrio de poder entre la Corona y el jefe del Gabinete, que dificultó que O'Donnell fuese capaz de realizar una política autónoma.
Resum: Després de repassar les concepcions que sobre la Constitució de 1812 tenien les diferents opcions polítiques representades al Parlament Llarg, l'article se centra en analitzar com va plantejar el Govern unionista l'anomenada "qüestió constituent". Si la màxima del Gabinet va ser no reobrir el debat sobre la Llei fonamental per tal d'aconseguir l'estabilitat política que li afianzase al poder, la no derogació de la reaccionària reforma de 1857 va acabar provocant justament l'efecte que es volia evitar: divisions i desercions a les files unionistes. La inacció del Govern respecte a les reformes promeses no només s'explica per la por a desencadenar dissidències en el si de l'agrupació unionista, sinó també pel precari equilibri de poder entre la Corona i el cap del Gabinet, que va dificultar que O'Donnell fos capaç de fer una política autònoma.
Resum: After reviewing the ideas that the different political options represented in the Parlamento Largo had about the 1812 Constitution, this article focuses on an analysis of how the Unionista Government dealt with the so called "constitutional problem". The Cabinet's bottom line was not to reopen the debate about the Constitution in order to achieve the stability needed to remain in power. Yet, the non-repeal of the reform in 1857 ended up causing the undesirable effect: division within the Unionist group. Government did not take action not to trigger further dispute within the heart of the Unionist party, as well as the precarious balance between the Crown and the head of the Cabinet. All these reasons made it difficult for O'Donnell to carry out an independent policy.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Constitución de 1812 ; Unión Liberal ; O'Donnell ; Reforma constitucional de 1857 ; Gobierno Largo 1859-1863 ; Constitució de 1812 ; Unió Liberal ; Govern Llarg 1859-1863 ; Constitution of 1812 ; Liberal Union ; Constitutional Reform 1857 ; Long Government 1859-1863
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 1, Núm. 1 (2012) , p. 95-110, ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/garcia_garcia-v1n1
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/286218
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/garcia_garcia-v1n1
DOI: 10.5565/rev/rubrica.16


16 p, 314.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2012-12-19, darrera modificació el 2024-02-16



   Favorit i Compartir