Google Scholar: cites
Andrés Oller, un liberal de orden catalán en tiempos de convulsión (1771-1833)
Ramisa Verdaguer, Maties (Universitat de Vic)

Data: 2012
Resum: Este artículo relata la agitada biografia del magistrado y político gerundense Andrés Oller, dirigente catalán de la Guerra de la Independencia y diputado a las Cortes Ordinarias de 1813-1814. Analiza sus actividades como vocal de la Junta Superior de Cataluña, puesto desde el que participó en la defensa del sitio de Gerona y en la toma de las grandes decisiones políticas y militares del Principado entre 1808 y 1811. Explica su intervención en las Cortes Ordinarias, donde actuó oficiosamente como aglutinador y portavoz de los diputados catalanes. Y finalmente se centra en su trabajo como alto funcionario de la magistratura durante el gobierno de Fernando VII. A la luz de la documentación analizada -procedente sobretodo del Archivo de la Corona de Aragón, del Archivo Histórico Nacional y de las Actas de las sesiones de Cortes-, la personalidad de Andrés Oller se nos revela como una de las más potentes e interesantes de entre los dirigentes catalanes de la época.
Resum: Aquest article relata l'agitada biografia del magistrat i polític gironí Andrés Oller, dirigent català de la Guerra de la Independència i diputat a les Corts Ordinàries de 1813-1814. Analitza les seves activitats com a vocal de la Junta Superior de Catalunya, lloc des del qual va participar en la defensa del lloc de Girona i en la presa de les grans decisions polítiques i militars del Principat entre 1808 i 1811. Explica la seva intervenció a les Corts Ordinàries, on va actuar oficiosament com a aglutinador i portaveu dels diputats catalans. I finalment se centra en el treball com a alt funcionari de la magistratura durant el govern de Ferran VII. A la llum de la documentació analitzada-procedent sobretot de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, l'Arxiu Històric Nacional i de les Actes de les sessions de Corts-, la personalitat d'Andrés Oller se'ns revela com una de les més potents i interessants de entre els dirigents catalans de l'època.
Resum: This article recounts Andres Oller's hectic biography, a Judge and politician born in Girona, Catalan leader of the War of Independence and deputy to the Ordinary Courts of 1813-1814. The work analyzes his activities as a member of the Superior Junta of Catalonia, the position from which he participated in the defense of the siege of Girona and in orden to make great political and military decisions in Catalonia between 1808 and 1811. His intervention in the Ordinary Courts, where he acted as unofficial spokesman and umbrella of the Catalan deputies, is also explained. Finally, the article focuses on Oller's work as a senior member of the Magistrature during Fernando VII's reign. Following the documentation from the Archive of the Crown of Aragon, the National Historical Archive and the Record of Proceedings of Courts, the personality of Andres Oller apperas as one of the more powerful and interesting among the Catalan leaders of that time.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 1, Núm. 2 (2012) , p. 47-63, ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/ramisa-v1n2
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/286947
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/ramisa-v1n2
DOI: 10.5565/rev/rubrica.26


17 p, 326.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2013-01-07, darrera modificació el 2024-02-16



   Favorit i Compartir