El telescopi MAGIC aporta llum al coneixement de la matèria fosca
Doro, Michele (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)

Títol variant: El telescopio MAGIC aporta luz al conocimiento de la materia oscura
Títol variant: MAGIC telescope sheds light on the understanding of dark matter
Data: 2011
Resum: La matèria fosca és el component majoritari de l'Univers: hi ha quatre vegades més matèria fosca que matèria normal. Tot i així, és una gran desconeguda: no emet ni absorbeix la llum directament i només es veu afectada per la força de la gravetat. Ara bé, quan dues partícules de matèria fosca col·lisionen, es poden aniquilar i generar raigs gamma, que són fotons amb milions de vegades més energia que la llum visible, i que poden ser detectats per instruments com el telescopi MAGIC, un experiment europeu situat a l'illa canària de La Palma. En aquest article, en què han participat investigadors de la UAB, es presenta la cerca de matèria fosca de MAGIC en l'objecte que es creu que és el més dominat per la matèria fosca del firmament i que es troba en els veïnatges de la nostra pròpia galàxia: una galàxia satèl·lit de la Via Làctia anomenada Segue 1.
Resum: La materia oscura es el componente mayoritario del Universo: hay quatro veces mas materia oscura que materia normal. Sin embargo, es una gran desconocida: no emite ni absorbe luz directamente y sólo se ve afectada por la fuerza de la gravedad. Ahora bien, cuando dos partículas de materia oscura colisionan, se pueden aniquilar y generar rayos gamma, que son fotones con millones de veces más energía que la luz visible, y que pueden ser detectados por instrumentos como el telescopio MAGIC, un experimento europeo situado en la isla canaria de La Palma. En este artículo, en el que han participado investigadores de la UAB, se presenta la búsqueda de materia oscura de MAGIC en el objeto que se cree que es el más dominado por la materia oscura del firmamento y que se encuentra en las vecindades de nuestra propia galaxia: una galaxia satélite de la Vía Láctea llamada Segue 1.
Resum: Dark matter is the major component of Universe: there is four times more dark matter than normal matter. But it is quite unknown: it does not emit or absorb light directly, but has a very important gravitational effect. However, when two dark matter particles collide, they may annihilate and produce different particles, including gamma-rays, which are photons million times more energetic than visible light and which can be detected by instruments like the MAGIC telescope, a European experiment located on the Canary Island of La Palma (Spain). This article, in wich UAB researchers participated, presents searches for dark matter using MAGIC by observing the object believed to be the most dark matter dominated in the vecinities of our own galaxy: a satellite galaxy of the Milky Way called Segue 1.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, desembre 2011, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 187.8 KB

Español
3 p, 160.9 KB

English
3 p, 155.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2013-02-04, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir