Caracterització radiològica i dosimètrica ambiental d'una planta de producció de fosfat bicàlcic
Mulas Capuz, Dani
Garcia-Orellana, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Casacuberta Arola, Núria
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2012
Descripció: 74 p.
Resum: The production of dicalcium phosphate are included in the list of industries classified as NORM in Euratom 29/96. The aim of this study is to determine the con-centrations of specific flows and their variability over time of 226Ra, 210Pb and 210Po in the inputs and out-puts of the production process. Also classified areas of the plant and the workers according to the radio-logical risk and radiation protection measures have been proposed. The results show that the rock phos-phate has a high specific activity of the 226Rn, 210Po and 210Pb in secular equilibrium (1500-2000 Bq • kg-1) but the outputs of the process will distort the secu-lar equilibrium. The only shortfall is the flow balance of 226Ra, which accumulates in the process. The dis-tribution of the dose in the plant concentrates on the area of reactor tanks and slop pipes as regards exter-nal irradiation dose and the grinding zone, the area of packaging and loading area so respects dose inhaled. We propose a signaling areas, cleaning and replace-ment of old equipment in the facilities and radiological safety of the maintenance staff.
Resum: La producció de fosfat bicàlcic es troba inclosa dins la llista d'indústries classificades com a NORM a Euratom 29/96. L'objectiu del present treball és l'estudi de les concentracions específiques i fluxos i la seva variabilitat en el temps de 226Ra, 210Pb i 210Po a les entrades i sortides del procés productiu. També s'han classificat les àrees de la planta i els treballadors en funció del risc radiològic i s'han proposat mesures de protecció radiològica. Els resultats mostren que la roca fosfòrica té una activitat específica alta de el 226Ra, 210Pb i 210Po en equilibri secular (1500-2000 Bq·kg-1) però que a les sortides del procés es l'equilibri secular és desvirtua. L'únic balanç de fluxos deficitari és el del 226Ra, que s'acumula a la planta. La distribució de la dosi a la planta es concentra en en la zona dels reactors i de les canonades dels tancs de decantació pel que respecta dosi per irradiació externa i en la zona de mòlta, la zona d'empaquetatge i la zona de descàrrega pel que respecta dosi per inhalació. Es proposa una senyalització de les zones, una neteja i substitució dels materials antics de les instal·lacions així com la vigilancia radiològica del personal de manteniment.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Fosfats ; Aspectes ambientals ; Indústria i comerç ; Radioactivitat ; Mesurament



Plànol
1 p, 111.7 KB

Resum
12 p, 708.2 KB

Projecte
74 p, 2.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2013-04-29, darrera modificació el 2022-07-09



   Favorit i Compartir