L'Escola de Bosc : un referent pioner a la transició nutricional moderna a Catalunya
Garrabou, Ramon, 1937- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
Cussó i Segura, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
Date: |
2004 |
Abstract: |
L'objectiu principal de l'article és intentar contestar a la pregunta sobre si a inicis del segle XX s'observen canvis significatius en el sistema alimentari catala que permetin situar-lo en les primeres etapes d'una transició alimentaria moderna, o bé si, com sovint s'argumenta, les continuitats serien el seu principal tret. Partim d'una noció de transició nutricional com la que formulen SMIL (2003) i altres autors en considerar que des del s. XK s'haurien iniciat profundes transformacions dels sistemes alimentaris preindustrials que es traduirien en un increment significatiu del subministrament d'aliments per habitant, canvis en la composició de la dieta, amb el fet més destacat d'un creixent consum d'aliments d'origen animal i de sucre, la simultania reducció de la ingesta d'hidrats de carboni, es a dir, de cereals, fecules i llegums, i la incorporació de fruites i verdures. |
Rights: |
Tots els drets reservats. |
Language: |
Català |
Document: |
Article ; Versió publicada |
Subject: |
Infants ;
Història ;
Nutrició ;
S.XIX-XX ;
Catalunya ;
Nutrición infantil ;
Siglos XIX y XX |
Published in: |
Estudis d'història agrària, Núm. 17 (2004) , p. 497-512, ISSN 0210-4830 |
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/EHA/article/view/102993
The record appears in these collections:
Articles >
Published articles
Record created 2013-07-10, last modified 2022-01-30