Mujer frontera : Experiencia de Investigación Acción Participativa Feminista con Mujeres Víctimas de la Trata de Personas
Flamtermesky, Helga
Martínez Martínez, Luz María, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Social)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Social

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013
Descripció: 1 recurs electrònic (279 p.)
Resum: La trata és un delicte altament lucratiu que afecta a centenars de milers de dones a tot el món. La majoria de les política de combat i d'atenció a víctimes es realitzen per a les dones però sense les dones. Una pràctica assistencialista amb connotacions neo-colonials que genera unes víctimes imaginades molt allunyades de l'experiència, les necessitats i les prioritats de les víctimes reals. Aquesta tesi doctoral és fruit del treball en quatre països amb 22 dones immigrants que han estat víctimes de la trata. En un exercici d'empoderament i descolonització que ha durat tres anys les dones i la investigadora han analitzat, reflexionat i, finalment, qüestionat els principals protocols i les polítiques d'atenció a víctimes, per acabar elaborant propostes alternatives. El procés s'ha dut a terme amb una metodologia d'investigación-acció-participativa feminista (IAPF) que ha permès a les dones entaular un diàleg horitzontal amb referències acadèmiques feministes i post-colonials.
Resum: La trata es un delito altamente lucrativo que afecta a centenares de miles de mujeres en todo el mundo. La mayoría de las política de combate y de atención a víctimas se realizan para las mujeres pero sin las mujeres. Una práctica asistencialista con connotaciones neo-coloniales que genera unas víctimas imaginadas muy alejadas de la experiencia, las necesidades y las prioridades de las víctimas reales. Esta tesis doctoral es fruto del trabajo en cuatro países con 22 mujeres inmigrantes que han sido víctimas de la trata. En un ejercicio de empoderamientoy descolonización que ha durado tres años las mujeres y la investigadora han analizado, reflexionado y, finalmente, cuestionado los principales protocolos y las políticas de atención a víctimas, para acabar elaborando propuestas alternativas. El proceso se ha llevado a cabo con una metodología de investigación-acción-participativa feminista (IAPF) que ha permitido a las mujeres entablar un diálogo horizontal con referencias académicas feministas y post-coloniales.
Resum: Trafficking is a highly lucrative crime that affects hundreds of thousands of women all over the World. Most policies to combat trafficking and assist victims are developed for the women but without them. This is a neo-colonial practice that creates imagined victims that are far away from the experience, the needs and the priorities of real victims. This doctoral thesis is the result of a process carried out in four countries with 22 women who have been trafficked. It has been a three year long empowering and decolonising exercise in which the women and the researcher have analized, reflected and finally challenged mainstream protocols and handbooks to combat trafficking, leading to suggestions for alternative approaches. The process has been conducted using a feminist participatory-action-research (FPAR) methodology that has allowed the women to establish a horizontal dialogue with feminist and postcolonial scholars.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Social, 2013
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Castellà
Document: Tesi doctoral
Matèria: Delictes contra les dones ; Prevenció ; Dones ; Assistència institucional ; Tràfic de blanques
ISBN: 9788449036811

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/116186
Adreça alternativa: https://www.educacion.gob.es/teseo/mostrarRef.do?ref=1015146


279 p, 12.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2013-09-05, darrera modificació el 2022-08-10



   Favorit i Compartir