Tractaments adjuvants a la ventilació mecànica en pacients amb lesió pulmonar aguda / síndrome del destret respiratori agut : tractament postural amb decúbit pron, òxid nitric inhalat i insuflació de gas traqueal
Martínez Pérez, Melcior
Blanch, Lluís, dir.
Artigas Raventós, Antoni, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013
Descripció: 1 recurs electrònic (122 p.)
Resum: La primera part de la Tesi analitza els efectes combinats de la inhalació d'òxid nítric (NO) i el canvi postural a decúbit pron en pacients amb síndrome del destret respiratori agut (SDRA). Varem estudiar 14 pacients adults amb SDRA sotmesos a ventilació mecànica. Durant l'estudi es van mesurar paràmetres hemodinàmics i d'oxigenació en supí i després de 2 hores de canvi a pron, abans i després de la inhalació de 10 ppm de NO. El canvi postural a decúbit pron va millorar significativament l'oxigenació (≥ 20% increment en PaO2/FiO2) amb una reducció del curtcircuit intrapulmonar en 10 dels 14 pacients. La inhalació de NO en supí va provocar una milloria en l'oxigenació menor que el canvi postural, 5 dels 14 pacients van respondre al NO en supí i 8 dels 14 en pron. La combinació de la inhalació de NO i el decúbit pron va millorar l'oxigenació amb un efecte additiu, observant-ne una resposta positiva en 13 dels 14 pacients. Els canvis induïts pel NO es van correlacionar amb els observats en les resistències vasculars pulmonars només en pron. Varem concloure que en pacients amb SDRA la combinació de NO inhalat i pron potser una eina útil com a adjuvant a la ventilació mecànica. En la segona part varem analitzar l'efecte de la insuflació de gas traqueal espiratòria (TGI) en pacients amb traumatisme cranioencefàlic (TCE) greu i lesió pulmonar aguda (LPA)/ SDRA. Es van estudiar prospectivament 7 pacients amb TCE greu i LPA/SDRA. Ventilats amb una estratègia que assegurava una correcta oxigenació (PaO2 > 70 mmHg) i normocàpnia (PaCO2 35-40 mmHg). Varem administrar IGT espiratòria a 8L/min durant 90 min, mantenint la isocàpnia amb reduccions simultànies del volum tidal. Varem mesurar paràmetres hemodinàmics, d'oxigenació, mecànica pulmonar i cerebrals, basalment i després de IGT. Observant que la IGT permetia una disminució significativa del volum tidal (9. 1 a 7. 2 ml/Kg) amb una reducció de la driving pressure. La PEEP total augmentà (9. 3 a 12. 7 cmH2O) per la generació d'hiperinsuflació pulmonar. La oxigenació va millorar discretament. No es van observar canvis en els paràmetres hemodinàmics ni cerebrals. Varem concloure que en aquests pacients la IGT espiratòria va permetre mantenir la normocàpnia amb una reducció significativa en el volum tidal.
Resum: The first part of the thesis analyze the combined effects of inhaled nitric oxide (NO) and prone position in patients with acute respiratory distress syndrome (ARDS). We prospectively studied 14 mechanically ventilated adult patients with ARDS. We measured hemodynamic and oxygenation parameters in supine and 2 h later in prone, before and during inhalation of 10 ppm NO. In the prone position oxygenation increased significantly (≥ 20% increment in PaO2/FiO2) and venous admixture decreased in ten of 14 patients. In the supine position, inhalation of NO improved oxygenation to a lesser extent, five of the 14 patients responded to NO inhalation in supine and 8 of 14 responded in prone. The combination of NO therapy and prone positioning was additive in increasing oxygenation with a positive response in 13 of 14 patients. NO-induced changes in PaO2/FiO2 were correlated to changes in pulmonary vascular resistance only in the prone position. We concluded that in patients with ARDS the combination of inhaled NO and prone position is a valuable adjunct to mechanical ventilation. In the second part we analyzed the effect of phasic tracheal gas insufflation (TGI) in patients with severe head trauma and acute lung injury (ALI)/ ARDS. We prospectively studied seven patients with severe head trauma and ALI/ARDS. Patients were ventilated with a ventilatory strategy providing adequate oxygenation (PaO2 > 70 mmHg) and normocapnia (PaCO2 35-40 mmHg). Mid to end expiratory TGI at 8L/min flow rate was delivered for 90 min while normocapnia was maintained by simultaneous reductions in tidal volume. We measured hemodynamic, oxygenation, lung mechanics and cerebral parameters in basal and after TGI. We found that TGI allowed a significant decrease in tidal volume from 9. 1 to 7. 2 ml/Kg, with associated reduction in driving pressure. Total PEEP increased from 9. 3 to 12. 7 cmH2O due to the generation of lung hyperinflation. Oxygenation improved slightly during TGI. No changes in hemodynamic or cerebral parameters were observed. We concluded that in patients with severe head trauma and ALI, expiratory TGI allowed the targeted PaCO2 level to be maintained together with a substantial reduction in tidal volume.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina, 2013
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Insuficiència respiratòria ; Síndrome del destret respiratori ; Respiració artificial
ISBN: 9788449036293

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/116218


122 p, 1.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2013-09-05, darrera modificació el 2023-11-15



   Favorit i Compartir