Aggregation as bacterial inclusion bodies does not imply inactivation of enzymes and fluorescent proteins
Garcia-Fruitos, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí")
González Montalbán, Núria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí")
Morell Fernández, Montse (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí")
Vera Barrón, Andrea (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí")
Ferraz Colomina, Rosa Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí")
Arís i Giralt, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
Ventura, Salvador (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Villaverde Corrales, Antonio (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
González Montalbán, Núria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí")
Ferraz Colomina, Rosa Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí")
Ventura Zamora, Salvador (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Date: |
2005 |
Abstract: |
Background: Many enzymes of industrial interest are not in the market since they are bio-produced as bacterial inclusion bodies, believed to be biologically inert aggregates of insoluble protein. Results: By using two structurally and functionally different model enzymes and two fluorescent proteins we show that physiological aggregation in bacteria might only result in a moderate loss of biological activity and that inclusion bodies can be used in reaction mixtures for efficient catalysis. Conclusion: This observation offers promising possibilities for the exploration of inclusion bodies as catalysts for industrial purposes, without any previous protein-refolding step. |
Rights: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. |
Language: |
Anglès |
Document: |
Article ; Versió publicada |
Published in: |
Microbial cell factories, Vol. 4, N. 27 (September 2005) , p. 1-6, ISSN 1475-2859 |
DOI: 10.1186/1475-2859-4-27
PMID: 16156893
The record appears in these collections:
Research literature >
UAB research groups literature >
Research Centres and Groups (research output) >
Health sciences and biosciences >
Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB)Articles >
Published articles
Record created 2013-10-30, last modified 2023-02-10