Anàlisi de l'expressió gènica en la trombocitèmia essencial : relació amb la policitèmia vera
Puigdecanet i Riubugent, Eulàlia
Florensa, L., dir. (Hospital del Mar (Barcelona, Catalunya))
Espinet i Solà, Blanca, dir. (Hospital del Mar (Barcelona, Catalunya))
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013
Descripció: 1 recurs electrònic (317 p.)
Resum: La trombocitèmia essencial (TE) és una neoplasia mieloproliferativa que es caracteritza per una hiperplàsia megacariocítica medul·lar, un increment persistent de la xifra de plaquetes circulants i, clínicament, per episodis de trombosi i/o hemorràgia. No presenta un marcador diagnòstic específic ja que només es coneixen les alteracions moleculars causants de la malaltia en un 50% dels pacients, sent la mutació JAK2V617F l'alteració més comú. En aquesta tesi doctoral s'ha analitzat el perfil d'expressió gènica de granulòcits de sang perifèrica de la TE i de pacients amb policitèmia vera (PV) i trombocitosis reactives, utilitzant la tècnica de microarrays d'expressió i de RT-PCR quantitativa a temps real amb la plataforma de Taqman® Low density Arrays (TLDA). S'han inclòs un total de 98 pacients (57 TE i 41 PV), sis trombocitosis reactives i 10 individus sans com a control. L'anàlisi d'expressió en els pacients amb TE ha mostrat un perfil proinflamatori que caracteritza aquesta malaltia. També s'han detectat gens diferencialment expressats entre els pacients JAK2V617Fpositius i JAK2V617F-negatius que han permès identificar vies de senyalització afectades per la mutació JAK2V617F i d'altres independents de la mutació, que podrien estar afectades per alteracions moleculars encara desconegudes. A més, aquest perfil d'expressió s'ha comparat amb el de la PV, neoplàsia mieloproliferativa en la que el 95% dels pacients presenten la mutació JAK2V617F, i amb les trombocitosis reactives. Com a resultat, s'han definit gens l'expressió dels quals podrien tenir una implicació en la patogènesi de la TE, especialment en les TE JAK2V617F-negatives.
Resum: Essential thrombocythemia (ET) is a myeloproliferative neoplasm characterized by increased bone marrow megakaryocytes, persistent thrombocytosis and an increased risk of thrombohemorragic complications. ET does not have specific biological markers as in only in 50% of patients specific molecular abnormalities have been described, being JAK2V617F mutation the most frequent. In polycythemia vera (PV), another myeloproliferative neoplasm, JAK2V617F mutation is detected in about 95% of patients. In this project we characterized the gene expression profile of peripheral blood granulocytes in ET, in polycythemia vera (PV) and in reactive thrombocytosis, using whole genome oligonucleotide microarray technology and real-time quantitative RT-PCR (using Taqman® Low density Arrays (TLDA)). A total of 98 patients (57 ET and 41 PV), six reactive thrombocytosis and 10 healthy individual used as controls, were included in the study. Gene expression analysis defined a proinflammatory pattern in ET. Moreover, genes differentially expressed between JAK2V617F-negative and JAK2V617F-positive ET patients were detected. Those set of genes identified JAK2V617F dependent and JAK2V617F independent signaling pathways. Those signalling pathways altered in JAK2V617F-negative patients could highlight molecular abnormalities which are still unknown. ET results were compared to PV and secondary thrombocytosis gene expression profiles. As a result, a set of genes that could provide insight into ET pathogenesis, specially in JAK2V617F-negative patients, was detected.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia, 2012
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Trombocitopènia ; Policitèmia ; Mutagènesi

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/117676


317 p, 4.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2013-11-06, darrera modificació el 2022-05-07



   Favorit i Compartir