Google Scholar: cites
Gènere, llar i immigració internacional a Catalunya
Domingo i Valls, Andreu, 1958- (Centre d'Estudis Demogràfics)
Bayona, Jordi (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: Género, hogar e inmigración internacional en Cataluña
Títol variant: Gender, household and international migration in Catalonia
Data: 2011
Resum: El volum i les característiques sociodemogràfiques dels fluxos migratoris internacionals arribats a Catalunya, així com els de la població de nacionalitat estrangera empadronada i les seves formes d'assentament, resulten incomprensibles sense considerar la relació de gènere, entre les persones immigrades i les no immigrades. D'una banda, i des de Catalunya, cal considerar la millora en el nivell d'instrucció de les generacions més joves i la incorporació creixent d'aquestes al mercat laboral, que ha revolucionat les condicions de reproducció, tant biològica com domèstica, a la llar. En aquest últim cas, s'ha produït un procés d'externalització del treball domèstic de la llar i s'ha creat una àmplia demanda de mà d'obra coberta majoritàriament per dones estrangeres. De l'altra, i entre els estrangers, per a algunes nacionalitats han estat precisament les dones les que s'han configurat com a capdavanteres en els fluxos migratoris i han estat decisives en un primer moment d'inserció. Així, es poden discriminar els processos migratoris pel protagonisme que tenen els homes o les dones, de la qual cosa resulten uns forts desequilibris de sexe en la seva composició. Aquests mateixos desequilibris tenen també un impacte determinant en el paper que desenvolupen uns o altres dins de la llar. En la composició de les llars on viuen estrangers, que el 2007 ja representaven una de cada sis llars a Catalunya, les diferències de gènere i els desequilibris dels efectius delimiten tant el tipus de llar on es troben residint com les relacions de parentiu observades dins de cada llar. Si a la resta de llars és el cicle de vida familiar el que explica el tipus de llar on es troben en un moment o altre, o les relacions que dins d'aquesta es produeixen, entre els estrangers apareix la forta pertorbació del fenomen migratori, especialment en els estadis inicials d'aquest.
Resum: El volumen y las características sociodemográficas de los flujos migratorios internacionales llegados a Cataluña, así como los de la población de nacionalidad extranjera empadronada y sus formas de asentamiento, resultan incomprensibles sin considerar la relación de género, entre las personas inmigradas y las no inmigradas. Por un lado, desde Cataluña, es necesario considerar la mejora en el nivel de instrucción de las generaciones más jóvenes y la incorporación creciente de éstas en el mercado laboral, que ha revolucionado las condiciones de reproducción, tanto biológica como doméstica, del hogar. En este último caso, se ha producido un proceso de externalización del trabajo doméstico, creando una amplia demanda de mano de obra cubierta mayoritariamente por mujeres extranjeras. Por el otro, y entre los extranjeros, para algunas nacionalidades han sido precisamente las mujeres las que se han convertido en pioneras en los flujos migratorios, siendo decisivas en la primera etapa de asentamiento. De este modo, se puede discriminar entre los procesos migratorios según el protagonismo que tienen hombres o mujeres, resultando unos fuertes desequilibrios por razón de sexo en su composición. Estos mismos desequilibrios tienen también un impacto determinante en el papel que desarrollan unas y otros en el hogar. En la composición de los hogares donde viven inmigrantes extranjeros, que en 2007 ya representaban uno de cada seis hogares en Cataluña, las diferencias de género y los desequilibrios de los efectivos delimitan tanto el tipo de hogar donde se encuentran residiendo como las relaciones de parentesco observadas dentro de cada hogar. Si en el resto de hogares es el ciclo de vida familiar el que explica el tipo de hogar donde se encuentran en un momento u otro, o las relaciones que dentro de éste se producen, entre los extranjeros hay que tener en cuenta la perturbación que representa el fenómeno migratorio, especialmente en los estadios iniciales de éste.
Resum: Gender relationships are key to understanding the number and the sociodemographic characteristics of the international migratory flows that have arrived in Catalonia over the past few years and they also explain the characteristics of the stocks of immigrants and their settlement process. In the case of Catalonia, we have to consider the higher educational levels attained by younger generations and their increasing incorporation into the labour market. This fact has revolutionised reproduction trends, with both biological and domestic ramifications. As regards consequences within the home, domestic work has become increasingly externalised. This has lead to a high demand for domestic workers and, by and large, foreign-born women have fulfilled this demand. In fact, among some nationalities, women have been the first to arrive in the migratory process. Migratory flows can be classified according to the gender composition of the first arrivals that show a significant imbalance in composition. These differences also exist in household composition and in the tasks that the household members carry out. In 2007 in Catalonia, one in six households included a foreign-born member in their composition. In these households, gender differences and imbalances in the stocks of immigrants inform us of the type of household and intra-household relationships. If, in general, a household typology can be described by a typical family life-cycle, in a household with foreign-born members we can observe significant disturbances caused by the migratory process, especially in the initial stages of immigration.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; Versió publicada
Matèria: Demografia ; Gènere ; Població de nacionalitat estrangera ; Estructura de la llar ; Reagrupament familiar ; Género ; Población de nacionalidad extranjera ; Estructura del hogar ; Reagrupamiento familiar ; Gender ; Foreign population ; Household structure ; Family reunification ; Demography
Publicat a: Revista catalana de sociologia, Núm. 26 (Juliol 2011) , p. 11-34, ISSN 2013-5149

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/RevistaSociologia/article/view/244798
DOI: 10.2436/20.3005.01.32


24 p, 487.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2013-12-11, darrera modificació el 2022-03-17



   Favorit i Compartir