Les relacions de gènere en les parelles joves a partir de l'anàlisi dels espais domèstics
Roca Escoda, Marta (Universitat de Ginebra)

Data: 2000
Resum: Aquest article és el resultat d'una investigació sobre la construcció i la reproducció de la divisió sexual del treball domèstic en les joves parelles a partir dels espais domèstics. La investigació es concreta en dues anàlisis que es troben estretament interrelacionades. En primer lloc, s'ha tractat la qüestió de la interiorització dels models femenins i masculins a partir de la representació dels estereotips sexuats a la publicitat televisiva. Concretament, s'han volgut posar de manifest les formes dicotòmiques que prenen els estereotips sexuats amb relació als espais. En segon lloc, s'ha portat a terme una anàlisi, a partir d'entrevistes a joves parelles, per veure les diferents representacions i pràctiques quotidianes de la jove i del jove amb relació als espais de casa seva. L'anàlisi mostra fins a quin punt el jove i la jove reconstrueixen les seves identitats de gènere apropiant-se de manera diferent els espais domèstics.
Resum: Este artículo es el resultado de una investigación sobre la construcción y la reproducción de la división sexual del trabajo doméstico en las jóvenes parejas a través del análisis de los espacios domésticos. La investigación se concreta en dos análisis que se encuentran en estrecha interrelación. En primer lugar, se ha tratado la cuestión de la interiorización de los modelos femeninos y masculinos a partir de la representación de los estereotipos sexuados en la publicidad televisiva. Concretamente, se han querido poner de manifiesto las formas dicotómicas que toman los estereotipos sexuados en relación con los espacios. En segundo lugar, se ha llevado a cabo un análisis, a partir de entrevistas a jóvenes parejas, para ver las diferentes representaciones y prácticas cotidianas de la joven y del joven en relación con los espacios de su hogar. El análisis muestra hasta qué punto el joven y la joven reconstruyen sus identidades de género apropiándose de manera diferente los espacios domésticos.
Resum: This article relates the result of a study about the construction and the reproduction of gender division of housework in young couples trough the analysis of domestic spaces. Starting from interviews to young married couples, the aim was to see at what extent young women and young men internalise stereotyped gender spaces in the construction of their gender identity. The research consists in two strictly inter-related analysis. Firstly, the question of the internalisation of male and female patterns has been addressed, through the analysis of stereotypical representations of gender in television advertisement. The scope was to show the dichotomy in the forms taken by gender stereotypes in relation to spaces. Secondly, the analysis has been realised through interviews to young couples in order to see the different everyday representations and practises of young man and young woman in relation to domestic spaces.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; Versió publicada
Matèria: Igualtat entre els sexes ; Divisió sexual del treball domèstic
Publicat a: Revista catalana de sociologia, Núm. 12 (Juliol 2000) , p. 11-40, ISSN 2013-5149

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/RevistaSociologia/article/view/222307


30 p, 99.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2013-12-17, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir