Google Scholar: cites
Las TIC en la enseñanza : un estudio de casos desde el enfoque biográfico-narrativo
Elgue Patiño, Mara (Consejo de Formación en Educación (Uruguay))
Sallé Leiva, María Cristina (Consejo de Formación en Educación (Uruguay))

Títol variant: Les TIC en l'ensenyament : un estudi de casos des de l'enfocament biograficonarratiu
Títol variant: ICT in education : a case study of the biographical-narrative approac
Data: 2014
Resum: Esta investigación pone el foco en el uso educativo y en la apropiación de las TIC a partir de la distribución gratuita de una computadora para cada niño uruguayo (Plan Ceibal). Se realiza una indagación, desde una mirada crítica, acerca de cómo los docentes, en tanto sujetos autores en sus prácticas de enseñanza, se han resistido a ellas, las han articulado, las han incluido en el aula o se las han apropiado. Se procura explicitar la riqueza de la experiencia docente, actualmente desperdiciada, no visible, ignorada, que se produce en la intimidad de las aulas. Como enfoque específico de investigación educacional, se desarrollará un enfoque biográfico- narrativo (Bolívar, 2001) a partir de entrevistas. La identidad narrativa que define a los maestros se va formando en la medida en que se construye y se reconstruye el relato.
Resum: Aquesta recerca posa el focus en l'ús educatiu i l'apropiació de les TIC a partir de la distribució gratuïta d'un ordinador per a cada nen uruguaià (Pla CEIBAL). S'hi proposa una indagació, des d'una mirada crítica, sobre com els docents, en tant que subjectes autors en les seves pràctiques d'ensenyament, s'hi han resistit, les han articulades, les han incloses a l'aula o se n'han apropiat. Es procura explicitar-hi la riquesa de l'experiència docent, actualment desaprofitada, no visible, ignorada, que es produeix en la intimitat de les classes. Com a enfocament específic de recerca educativa, l'article es desenvoluparà mitjançant un enfocament biograficonarratiu (Bolívar, 2001) a partir d'entrevistes. La identitat narrativa que defineix els mestres es va formant en la mesura que el relat es va construint i reconstruint.
Resum: This research focuses on the educational use and acquisition of ICT, started by the free distribution of one computer to each Uruguayan child (CEIBAL plan), which showed the need for a critical study of how teachers, subjects authors of teaching practices, have acquired, articulated and included or rejected them. It is our aim, to show clearly how rich teaching experience is being ignored and wasted inside the classroom. The narrative biographic approach will be used as a research method to take into consideration the narrative interviews. The narrative identity that defines the teachers, is being formed along the construction and re-construction of the narration.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Narrativa ; Sujeto autor ; TIC ; Plan Ceibal ; Subjecte autor ; Pla Ceibal ; Narrative ; Subject author ; ICT ; Ceibal Plan
Publicat a: Educar, Vol. 50, Núm. 1 (Gener-Juny 2014) , p. 83-101, ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/287069
Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v50-n1-elgue-salle
DOI: 10.5565/rev/educar.114


19 p, 150.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-01-27, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir