Google Scholar: cites
El curt segle XX
Buj, Serge (Université de Rouen)

Data: 2013
Resum: Els homenatges que es van celebrar després de la mort d'Eric Hobsbawm, l'octubre del 2012, van obrir de nou un espai de discussió al voltant de la seva obra escrita. Ha estat segurament un dels esperits més avançats del segle XX, segle de fortes evolucions dins del pensament històric, sobretot quan s'ha hagut de formar un concepte vàlid d'aproximació a la història contemporània. Ens proposem plantejar la relació entre el treball específic de l'historiador, examinant la pròpia ideologització del discurs històric i la seva inserció dins d'un aspecte particular de la recerca històrica, la que s'interessa en la història actual. Aquesta posició particular de l'historiador quan tracta d'un temps que coincideix amb la seva biografia personal sotmet la seva interpretació dels fets a un debat o a una controvèrsia permanents. Examinant alguns exemples contemporanis no exhaustius, intentarem saber si aquesta implicació biogràfica ha influenciat la seva determinació a pensar el segle XX. I si la definició global que dóna no tenia fonaments més en criteris personals que científics, principalment quan ho va definir com a segle curt.
Resum: Los homenajes que se celebraron después de la muerte de Eric Hobsbawm, en octubre del 2012, abrieron de nuevo un espacio de discusión alrededor de su obra escrita. Ha sido seguramente uno de los espíritus más avanzados del siglo XX, siglo de fuertes evoluciones dentro del pensamiento histórico, sobre todo cuando se ha tenido que formar un concepto válido de aproximación a la historia contemporánea. Nos proponemos plantear la relación entre el trabajo específico del historiador, examinando la propia ideologización del discurso histórico y su inserción dentro de un aspecto particular de la investigación histórica, la que se interesa en la historia actual. Esta posición particular del historiador cuando trata de un tiempo que coincide con su biografía personal somete su interpretación de los hechos a un debate o a una controversia permanentes. Examinando algunos ejemplos contemporáneos no exhaustivos, intentaremos saber si esta implicación biográfica ha influenciado su determinación en pensar el siglo XX. Y si la definición global que da no tenía fundamentos más en criterios personales que científicos, principalmente cuando lo definió como siglo corto.
Resum: After Eric Hobsbawm death, on October 2012, homages in his honor opened again a space of discussion about his written work. Hobsbawn has probably been one of the most advanced spirits of the XX century, a century of strong evolutions inside the historical thought, specially when a valid concept to approach the contemporary history has been necessary. This paper discusses the relation between the specific work of the historian, analyzing the ideological component of his discourse, and its role in a particular aspect of the historical research, the one that deals with the current history. When a historian deals with a period of time of his own biography, his interpretation of the facts are under a permanent debate and controverse. By examinating some contemporary examples, we will try to know if this biographical involvement has influenced Hobsbawn's thought of the XX century, and if the global definition he proposed was founded more in personal than in scientific criteria, specially when he defined the century as the short century.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Segle XX ; Historiografia ; Biografia ; Eric Hobsbawm
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 2, Núm. 4 (2013) , p. 57-72, ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v2n4-buj
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/286534
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/v2n4-buj
DOI: 10.5565/rev/rubrica.49


16 p, 495.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-02-05, darrera modificació el 2024-02-16



   Favorit i Compartir