Seguiment de la diagnosi socioambiental del Camí de Cavalls : sector nord-est
Minguell Manero, Laia
Montero de Amezaga, Kattalin
Rossell Suma, Carolina
Ruiz Rosillo, Mª Belén
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Boada, Martí, 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Duch Cortinas, Jordi, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Hierro Gutiérrez, Almudena, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Garcia-Solsona, Ester, tut.
Marí, Sergi, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2014
Descripció: 218 p.
Resum: El Camí de Cavalls és un element característic amb una importància històrica, cultural i recreativa considerable a Menorca. Aquesta illa va ser declarada Reserva de la Biosfera per l UNESCO l'any 1993; com a conseqüència, a l'any 2000 es va implantar el Pla Especial del Camí de Cavalls amb diversos objectius: definir les característiques del Camí i els seus instruments de gestió i aplicació; implantar mecanismes i normes que permetin l'ús públic que garanteixin la seva protecció i conservació; i finalment definir polítiques de sostenibilitat i conscienciació ambiental. Al llarg dels anys, la seva gestió ha permès que el Camí presenti una millora del seu estat de conservació i fer-ne un ús favorable a nivell socioambiental. L'any 2008 es va realitzar una diagnosi del Sector nord-est de la illa, aplicant-ne diversos indicadors per tal de determinar l'estat del Cam,í coincidint amb l'aplicació dels criteris plantejats pel Pla Especial del 2000 (Diagnosi Socioambiental del Camí de Cavalls de Menorca 2008). En aquest document s'explica la realització de la segona diagnosi, a partir del protocol dissenyat cinc anys abans, per tal de valorar l'estat actual del Camí i observar i definir les variacions que s'han produït en aquest període de temps. Els resultats mostren una tendència global positiva de millora del Camí, tal i com es planteja en la hipòtesis del projecte, tot i presentar-se una sèrie d'inconvenients a l'hora d'aplicar i valorar qualitativament els indicadors utilitzats. L'estudi s'ha realitzat amb la col·laboració dels centres de estudis ambientals de l'ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) amb seu a la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), i l'OBSAM (Observatori Socioambiental de Menorca) amb seu a l'IME (Institut Menorquí d'Estudis).
Resum: El Camí de Cavalls es un elemento característico con una importancia histórica, cultural y recreativa considerable en Menorca. Esta isla fue declarada Reserva de la Biosfera por la UNESCO en el año 1993; como consecuencia, en el año 2000 se implantó el Plan Especial del Camí de Cavalls con diferentes objetivos: definir las características del Camino y sus instrumentos de gestión y aplicación; implantar mecanismos y normas que permitan el uso público y que garanticen su protección y conservación; y finalmente, definir políticas de sostenibilidad y concienciación ambiental. A lo largo de los años, su gestión ha permitido que el Camino presente una mejora del estado de conservación y se establezca un uso favorable a nivel socioambiental. En el año 2008 se realizó una diagnosis del sector noreste de la isla, aplicando diferentes indicadores para determinar el estado del Camino, coincidiendo con la aplicación de los criterios planteados por el Plan Especial del 2000 (Diagnosi Socioambiental del Camí de Cavalls de Menorca 2008). En este documento se explica la realización de la segunda diagnosis a partir del protocolo diseñado cinco años antes, con el objetivo de valorar el estado actual del Camino y observar y definir las variaciones que se han producido en éste periodo de tiempo. Los resultados muestran una tendencia global positiva de mejora del Camino, tal y como se plantea en la hipótesis del proyecto, aún y produciéndose una serie de inconvenientes en la aplicación y valoración cualitativa de los indicadores utilizados. El estudio se ha realizado con la colaboración de los centros de estudios ambientales del ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) con sede en la UAB (Universitat Autónoma de Barcelona), y el OBSAM (Observatori Socioambiental de Menorca) con sede en el IME (Institut Menorquí d'Estudis).
Resum: The path of Camí de Cavalls is a particular element with a remarkable historical, cultural and recreative significance in Menorca. This island was declared National Biosphere Reserve by the UNESCO in 1993; as consequence, in 2000 Spanish government implanted a Special Program of the Camí de Cavalls with several aims: define characteristics of the Path and their strategies of management and enforcement; introduce mechanisms and rules that allow the public use to ensure the protection and conservancy; and finally define sustainable policies and environmental awareness. Through the years, the Path managment has allowed the improve of its conditions and a right socio-environtmental use. In 2008, was made a diagnosis of northeastern part of the island, using different indicators to determine the status of the path, according to the application of the criteria set by the Special Plan 2000 (Diagnosi Socioambiental del Camí de Cavalls de Menorca 2008). In this document the completion of the second diagnosis is explained from protocol designed five years earlier, in order to assess the current state of the road and observe and define the changes that have occurred in this period. In 2008, was performed a diagnosis in the north-east section of the island, enforcing several indicators in order to determinate the conditions of the Road based on the standards stablished on the 2000 Special Program (Diagnosi Socioambiental del Camí de Cavalls de Menorca 2008). In this project it's been made a second diagnosis using the same guidelines designed five years ago, to determine the path status and define the different changes that have occurred during this period of time.
Resum: The results show a positive global tendency about the condition of the path, as it is described in the project's hypothesis, even had been occurred some drawbacks in the implementation and qualitative evaluation of the indicators. This study has been realized in collaboration with environmental research center of ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Science and Technology Institute) with its central office in the UAB (Autonomus University of Barcelona) and OBSAM (Social Enviromental Observatory of Menorca) with its central office in the IME (Minorcan Research Institute).
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Indicadors ambientals ; Metodologia ; Camins ; Menorca (Balears)



Resum
8 p, 815.0 KB

Projecte
218 p, 5.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2014-03-16, darrera modificació el 2022-07-09



   Favorit i Compartir