Google Scholar: cites
Immigració i política demogràfica en l'obra de Josep Antoni Vandellós
Domingo i Valls, Andreu, 1958- (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: Inmigración y política demográfica en la obra de Josep Antoni Vandellós
Títol variant: Immigration and Population Policy in the work of Josep Antoni Vandellós
Data: 2012
Resum: Josep Antoni Vandellós i Solà (1899-1950), economista i estadístic, va dedicar part fonamental de la seva obra als primers estudis demogràfics de Catalunya, concretament a partir de dues obres fonamentals, ambdues publicades el 1935: Catalunya, poble decadent i La immigració a Catalunya. En la seva pretensió d'esbossar una política global de població que donés compte dels reptes als quals s'enfrontava Catalunya respecte a la immigració massiva de principis dels anys trenta procedent de la resta de Espanya, en ple inici de la recessió econòmica que va seguir a la crisi del 29, planteja problemes de gran actualitat, basats en la selecció i control dels fluxos, però també en l'assentament i integració de la població immigrada. Aquest article realitza una anàlisi de la genealogia del discurs de Vandellós, que ens ajuda a entendre el moment en el qual es va enunciar, però també un discurs cada cop més estès a Europa.
Resum: Josep Antoni Vandellós i Solà (1899-1950), economista y estadístico, dedicó parte fundamental de su obra a los primeros estudios demográficos de Cataluña, concretamente a partir de dos obras fundamentales, ambas publicadas en 1935: Catalunya, poble decadent y La immigració a Catalunya. En su pretensión de esbozar una política global de población que diera cuenta de los retos a los que se enfrentaba Cataluña respecto a la inmigración masiva de principios de los años treinta procedente del resto de España, en pleno inicio de la recesión económica que siguió a la crisis del 29, plantea problemas de gran actualidad, basados en la selección y control de los flujos, pero también en el asentamiento e integración de la población inmigrada. Este artículo realiza un análisis de la genealogía del discurso de Vandellós, que nos ayuda a entender el momento en el que se enunció, pero también un discurso cada vez más extendido en Europa.
Resum: Josep Antoni Vandellós i Solà (1899-1950), economist and statistician, devoted a fundamental part of his work to do the first demographic studies of Catalonia, specifically from two key works, both published in 1935: Catalunya, poble decadent and La immigració a Catalunya. In his attempt to outline a comprehensive policy on population that could account for the challenges he faced Catalonia with respect to mass immigration in the early thirties from the rest of Spain, in the beginning of the recession that followed the 29 economic crisis, raises questions of great relevance, based on the selection and control of flows, but also in the settlement and integration of the immigrant population. This article provides an analysis of the genealogy of Vandellós discourse, which helps us to understand the time that was stated, but also an increasingly common discourse in Europe nowadays.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Demografia ; Polítiques demogràfiques ; Migració ; Eugenèsia ; Catalunya ; Políticas demográficas ; Migración ; Cataluña ; Demography ; Population policies ; Migration ; Eugenics ; Catalonia
Publicat a: Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 73 (2012) , p. 9-26, ISSN 2014-0037

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/63629
DOI: 10.2436/20.3002.01.1


18 p, 680.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2014-04-04, darrera modificació el 2022-03-07



   Favorit i Compartir