Google Scholar: cites,
¿Fascismo en las instituciones del "Nuevo Estado"? Personal político, cultura política y participación en el franquismo (1936-1951)
del Arco Blanco, Miguel Ángel (Universidad de Granada)

Data: 2014
Resum: A través de l'estudi del personal polític de les institucions del règim franquista entre 1936 i 1951, l'article pretén contribuir al debat sobre la naturalesa del Nou Estat, alineant-se amb les postures que consideren que va ser un règim parafascista. S'estudia per a això el perfil socioeconòmic i polític del personal de les altes institucions de l'Estat, els governadors civils i els ajuntaments urbans i rurals. En aquests àmbits s'evidencia la renovació del personal polític, sent els factors per al reclutament del mateix la seva militància en Falange i la seva participació activa en la guerra civil espanyola. Es conclou amb una caracterització de la cultura política del personal polític.
Resum: The article contributes to the debate about the nature of the Francoist State through the study of the political personnel in the institutions of the regime, considering that it was a parafacist regime. It studies the socioeconomic and political profile of the rank and file officers in the high state institutions, the civil governors, and urban and rural city councils. It is demonstrated the renewal of the political personnel, selected for being members of Falange and for their active participation in the Spanish Civil War. The article concludes with a characterisation of the political culture of the Francoist political personnel.
Resum: A través del estudio del personal político de las instituciones del régimen franquista entre 1936 y 1951, el artículo pretende contribuir al debate sobre la naturaleza del Nuevo Estado, alineándose con las posturas que consideran que fue un régimen parafascista. Se estudia para ello el perfil socioeconómico y político del personal de las altas instituciones del Estado, los gobernadores civiles y los ayuntamientos urbanos y rurales. En esos ámbitos se evidencia la renovación del personal político, siendo los factores para el reclutamiento del mismo su militancia en Falange y su participación activa en la guerra civil española. Se concluye con una caracterización de la cultura política del personal político.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Espanya ; Història ; 1936-1939, Guerra Civil ; 1939-1975, Franquisme ; Feixisme ; Franquisme ; Guerra civil ; Personal polític ; Falange ; Fascism ; Francoism ; Spanish civil war ; Political personnel ; Fascismo ; Franquismo ; Personal político
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 3 Núm. 5 (2014) , p. 29-43, ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v3n5-arco
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/286262
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/v3n5-arco
DOI: 10.5565/rev/rubrica.57


15 p, 427.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-07-14, darrera modificació el 2024-02-16



   Favorit i Compartir