Resum: |
INTRODUCCIÓ L'assignatura s'estructura en dues parts complementàries. A la primera part es tracta com l'entorn ambiental (l'exposició a la contaminació atmosfèrica, la qualitat de l'aigua, les radiacions, els tòxics en aliments, etc. ) pot afectar la salut de les persones Aquests són problemes amb creixent interès que s'examinen des d'una perspectiva epidemiològica, amb una especial atenció als aspectes metodològics d'avaluació del risc. A la segona part de l'assignatura es planteja la gestió integral del riscos ambientals d'impactes més immediat, com ara els anomenats riscos naturals i accidents industrials, des d'una perspectiva de la seva valoració social, la comunicació i la gestió que se'n fa a nivell català, espanyol i europeu. Proporcionar els elements bàsics per poder conèixer i estudiar els efectes sobre la salut de les condicions ambientals a les que estan sotmeses les persones (contaminació atmosfèrica, qualitat de l'aigua, radiacions, residus, metalls, etc. ). Així mateix, proporcionar els coneixements bàsics sobre els principals riscos naturals i industrials del nostre entorn i la seva gestió. Es presentaran els temes principals de salut i de risc ambiental i aquells d'interès més actual amb els objectius específics de: Conèixer els principals conceptes i mètodes epidemiològicsper avaluar el risc per la salut dels factors ambientals 1. Conèixer els principals factors de risc ambiental per a la salut. 2. Donar eines als estudiants per a la comprensió i discussió dels estudis epidemiològics. 3. Conèixer les principals perspectives científiques sobre els riscos ambientals que donen suport a la gestió. Contrastar les perspectives científiques amb les perspectives socials. 4. Introduir els estudiants al tema de la comunicació del risc 1 Epidemiologia Ambiental i Gestió de Riscs 2014 - 2015 4. Introduir els estudiants al tema de la comunicació del risc 5. Conèixer amb exemples seleccionats de riscos específics, la prevenció del risc, la gestió de els emergències i les actuacions post-calamitat. |