Web of Science: 0 cites, Scopus: 7 cites, Google Scholar: cites
Programas de estudio y textos escolares para la enseñanza secundaria en Chile : ¿qué oportunidades de alfabetización científica ofrecen?
Uribe Rivera, Malva Elisa (Universidad de Chile. Centro de Investigación Avanzada en Educación, CIAE)
Ortiz Cáceres, Iván (Unidad de Curriculum y Evaluación (UCE). Ministerio de Educación.)

Títol variant: Programes d'estudi i textos escolars per a l'ensenyament secundari a Xile : quines oportunitats d'alfabetització científica ofereixen?
Títol variant: Curricula and textbooks for secondary education in Chile : what opportunities for scientific literacy they offer?
Data: 2014
Resum: En los años noventa Chile emprendió una amplia reforma curricular en la educación nacional, que planteó un enfoque de alfabetización científica para las ciencias naturales. El propósito de este artículo es revisar la presencia de este enfoque en dos documentos de gran importancia en la práctica pedagógica: los programas de estudio y los textos escolares. El estudio consistió en un análisis de contenido de un corpus de 12 documentos correspondientes a textos escolares y programas de estudio de Biología, Química y Física de la Educación Secundaria de los grados 9 y 10, mediante una malla de análisis y una subdivisión detallada de los documentos. Los resultados muestran una presencia débil del enfoque de alfabetización científica en los documentos analizados, contrastando con los propósitos declarados en el marco curricular de ciencias.
Resum: In the 90 Chile undertook a comprehensive reform of national education curriculum, which posed a scientific literacy approach to natural science. The purpose of this paper is to review the presence of this approach in two documents of great importance in pedagogy: curriculum and textbooks. The study was a content analysis of a corpus of 12 documents for school textbooks and curricula in biology, chemistry and physics in secondary education in grades 9 and 10, using a grid of analysis, and a detailed subdivision of the documents. The results show a weak appropriation of scientific literacy approach in the documents analyzed, contrasting with the purposes stated in the curriculum framework for science education.
Resum: En els anys noranta Xile va emprendre una àmplia reforma curricular en l'educació nacional, que va plantejar un enfocament d'alfabetització científica per a les ciències naturals. El propòsit d'aquest article és revisar la presència d'aquest enfocament en dos documents de gran importància en la pràctica pedagògica: els programes d'estudi i els textos escolars. L'estudi va consistir en una anàlisi de contingut d'un corpus de 12 documents corresponents a textos escolars i programes d'estudi de Biologia, Química i Física de l'Educació Secundària dels graus 9 i 10, mitjançant una malla d'anàlisi i una subdivisió detallada dels documents. Els resultats mostren una presència feble l'enfocament d'alfabetització científica en els documents analitzats, contrastant amb els propòsits declarats en el marc curricular de ciències.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Alfabetización científica ; Textos escolares ; Programas de estudio ; Coherencia curricular ; Oportunidades de aprendizaje ; Scientific literacy ; Textbooks ; Study programs ; Curricular coherence ; Opportunity to learn ; Alfabetització científica ; Textos escolars ; Programes d'estudi ; Coherència curricular ; Oportunitats d'aprenentatge
Publicat a: Enseñanza de las ciencias, Vol. 32 Núm. 3 (2014) , p. 37-52, ISSN 2174-6486

Adreça original: https://ensciencias.uab.es/article/view/v32-n3-uribe-ortiz
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/287578
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/v32-n3-uribe-ortiz
DOI: 10.5565/rev/ensciencias.968


16 p, 299.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Enseñanza de las ciencias
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-11-04, darrera modificació el 2022-12-12



   Favorit i Compartir