Welfare and management strategies to reduce pre-weaning mortality in piglets
Muns, Ramon
Gasa, Josep, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Manteca Vilanova, Xavier, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013
Descripció: 1 recurs electrònic (157 p.)
Resum: La mortalitat durant la lactació és probablement el major problema econòmic i de benestar a afrontar per les explotacions porcines. Davant aquesta problemàtica, el principal objectiu d'aquesta tesis doctoral és intentar identificar els principals aspectes que poden contribuir a incrementar la supervivència dels garrins durant la lactació i, al mateix temps, identificar i jerarquitzar les tasques de maneig més efectives realitzades al voltant del part. Quatre estudis s'han dissenyat per assolir els nostres objectius (chapter 4, 5, 6 and 7): Al primer estudi, es van portar a terme dos experiments per estudiar l'efecte sobre truges primípares i les seves garrinades que s'observa després d'allotjar les truges en grup durant la gestació i mantenir-les lleugerament sobrealimentades (PEN, n = 27 per Exp. 1; n = 10 per Exp. 2) en comparació a tenir-les en gàbies convencionals (STALL, n = 24 per Exp. 1, n = 9 per Exp. 2). Es va mesurar la grassa dorsal (BF) al inici i final de la lactació i es va registrar la mortalitat. Els garrins es van pesar i es va registrar la seva temperatura rectal (RT). Per l'Exp. 1 es va enregistrar el comportament d'un subgrup de truges. Per l'Exp. 2 es van analitzar cortisol salivar de les truges i la concentració en sang de TSH i T4 dels garrins. Les truges del grup PEN van mostrar major BF a l'inici de la lactació (P 0. 001). Es va observar una tendència a major concentració de cortisol en les truges del grup PEN a les 24 h d'estar a les gàbies de part (P = 0. 070) i una tendència a passar-se més temps assegudes o dempeus la jornada anterior al part (P = 0. 057). Els garrins nascuts al grup PEN van tenir nivells menors de T4 (P = 0. 078). No obstant, els garrins del grup STALL tingueren major RT als 60 min de vida (P 0. 05) i van sobreviure en més nombre després de les primeres 48 h de vida fins al final de la lactació (P 0. 05). A l'Exp. 2, els garrins del grup STALL pesaven més (P 0. 05) i van tenir un guany mig diari durant lactació més elevat (P 0. 05). Les truges nul·lípares allotjades en grup i lleugerament sobrealimentades durant la gestació es veuen sotmeses a un major estrès al ser introduïdes a les gàbies de maternitat que les truges allotjades en gàbies convencionals durant la gestació. Aquest estrès matern pot comprometre la capacitat de termoregulació dels seus garrins. L'objectiu del segon experiment va ser el de desenvolupar, a partir del seu comportament, un sistema d'avaluació de la vitalitat dels garrins que guardés relació amb el seu posterior creixament i supervivència. Es van emprar 287 garrins provinents de 21 truges multípares. Els garrins es van pesar acabat el part i es van avaluar 4 paràmetres comportamentals en un petit tancat circular de 55 cm de diàmetre: capacitat de moviment (U), estimulació del braguer (U), nombre de voltes completes dins el tancat (N), i capacitat de cridar (S). A dia 1, 2, 3 i 17 es van pesar els garrins, i a dia 1, 2 i 3 se'ls hi va mesurar la RT. Es van realitzar anàlisis de regressió múltiple per la supervivència i creixement dels garrins fins el deslletament. El guany de pes dels garrins durant la lactació va estar influenciat pel pes al naixement (P 0. 001), el número de part de al truja (P = 0. 024), el número de nascuts vius al part (P 0. 10). A dia 19, les truges HL van tenir menys garrins morts per garrinada que les truges LL (0. 80 vs. 1. 69 ± 0. 307; P = 0. 022) i les truges del grup COL-HL van tenir menys garrins morts per garrinada que les CON-HL (0. 47 vs. 1. 14 ± 0. 160; P = 0. 062). Les adopcions dels SP per formar garrinades LL no va aconseguir reduir el CV de pes de al garrinada al deslletament. Els garrins del grup COL van tenir major concentració de IgG que els del grup CON (P = 0. 001); mentre que el grup control negatiu va tenir nivells de IgG inferiors a COL i CON (5. 4 ± 2. 32 mg/ml vs. 30. 6 ± 1. 58 mg/ml and 21. 5 ± 0. 95 mg/ml. respectively; P 0. 001 ambdós casos). Fer 'garrinades de petits' no va reduir la mortalitat ni va reduir el CV del pes de la garrinada. Donar calostre als garrins SP millora el seu estatus immunitari a dia 4. A més a més, en garrinades no homogeneïtzades, aportar calostre als garrins SP és una bona estratègia per millorar el seu rendiment.
Resum: Pre-weaning mortality in breeding herds remains as one of the most important welfare and economic problems in swine production. Therefore, the principal objective of the present thesis was to identify the main aspects that may help to reduce on-farm piglet pre-weaning mortality and to establish a management hierarchy identifying the most effective tasks around farrowing. To achieve our objective, four studies were performed (chapter 4, 5, 6 and 7): In the first study, two experiments were carried out to observe the effect of two gestation management systems (STALL: gilts housed in stalls with no changes in management, and PEN: slightly overfed gilts loose-housed in pens) on gilt and piglet performance. A total of 27 PEN and 24 STALL gilts and 10 PEN and 9 STALL gilts were used in Exp. 1 and Exp. 2, respectively. Backfat (BF) at the beginning and at the end of lactation, and litter pre-weaning mortality were recorded in gilts. Weight and rectal temperature (RT) was recorded in piglets. In Exp. 1 the behaviour of a subsample of gilts was continuously videotaped during lactation. In Exp. 2 cortisol in gilt saliva, and TSH and T4 in piglet blood were measured. In both experiments, PEN gilts had more BF than STALL gilts when moved to the farrowing stalls (P 0. 001). PEN gilts tended to have higher cortisol concentration 24 h after entering the farrowing stall (P = 0. 070) and to spend more time sitting or standing up 1 day before parturition (P = 0. 057) than STALL gilts. Piglets from PEN gilts had lower T4 (P = 0. 078) than those from STALL gilts. However, piglets from STALL gilts showed higher RT 60 min after birth (P 0. 05) and lower mortality from 48 h after of birth until weaning (P 0. 05). In Exp. 2, piglets from STALL group also had higher BW (P 0. 05) and average daily gain (P 0. 05) at the end of lactation. During lactation, PEN gilts lost more BF than STALL gilts (P 0. 001). Gilts that are loose-housed and slightly overfed in pens during gestation may be more stressed when housed in farrowing stalls than those that have been kept in stalls during gestation, thus compromising their offspring thermoregulatory capacity and growth. For the second study, the aim was to develop a vitality scoring method based on piglet behavior and relate it to piglet growth and survival. From 21 sows, 287 piglets were used. After farrowing (day 0), piglets were weighed and tested for 4 behavioural parameters in a circular enclosure (55 cm diameter): movement capacity (M), udder stimulation (U), number of completed circles around the enclosure (N), and screaming (S). Piglets were weighed again on day 1, 2, 3 and 17. Piglet RT was recorded on day 0, 1, 2 and 3. Sow's farrowing information was recorded. Multiple regression analyses for survival and BW gain at weaning as dependent variables was performed. Piglet BW gain at weaning was influenced by BW at birth (P 0. 001), sow parity (P = 0. 024), total number of piglets born alive per sow (P 0. 10). At day 19, HL sows had lower number of dead piglets per litter than LL sows (0. 80 vs. 1. 69 ± 0. 307; P = 0. 022) and COL-HL sows had lower number of dead piglets per litter than CON-HL (0. 47 vs. 1. 14 ± 0. 160; P = 0. 062). Cross-fostering SP at the same litter did not prevent from increasing litter's CV of BW at weaning. Piglets from COL group had higher IgG concentration than piglets from CON group (P = 0. 001). While piglets from the negative control group had lower IgG concentration than COL and CON groups (5. 4 ± 2. 32 mg/ml vs. 30. 6 ± 1. 58 mg/ml and 21. 5 ± 0. 95 mg/ml. respectively; P 0. 001 in both cases). Allocating small piglets to the same litter through cross-fostering had a negative effect on mortality and did not improve litter CV of BW at weaning. Colostrum supplementation of SP piglets improves immune status at day 4. Besides, in non homogenized litters, coslostrum supplementation of SP piglets might be a good management strategy to improve litter performance.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments, 2013
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Anglès
Document: Tesi doctoral ; Versió publicada
Matèria: Welfore ; Pig ; Sow
ISBN: 9788449038693

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/120198
Adreça alternativa: https://www.educacion.gob.es/teseo/mostrarRef.do?ref=1041138


157 p, 1.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2014-12-11, darrera modificació el 2022-11-23



   Favorit i Compartir