El moviment veïnal al Barcelonès Nord (1954-1987)
Cuesta Gómez, José Miguel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània)

Títol variant: El movimiento vecinal en el Barcelonès Nord (1954-1987)
Títol variant: The Urban Social Movement in Barcelonès Nord (1954-1987)
Data: 2015
Resum: Amb l'arribada de població d'altres indrets de l'Estat espanyol, els municipis de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs van experimentar un gran creixement demogràfic a partir de la dècada de 1940. La lluita contra l'infrahabitatge i la manca de serveis bàsics, juntament amb l'acció d'organitzacions catòliques de base i dels militants antifranquistes, van afavorir la configuració d'un fort sentiment d'identificació col·lectiva, així com un potent moviment veïnal que es va desenvolupar durant els darrers anys de franquisme i la transició.
Resum: Con la llegada de población de otros lugares del Estado español, los municipios de Badalona, Santa Coloma y Sant Adrià de Besòs experimentaron un gran crecimiento demográfico a partir de la década de 1940. La lucha contra la infravivienda y la falta de servicios básicos, junto con la acción de organizaciones católicas de base y de los militantes antifranquistas, favorecieron la configuración de un fuerte sentimiento de identificación colectiva, así como un potente movimiento vecinal que se desarrolló durante los últimos años de franquismo y la transición.
Resum: With the arrival of people from other parts of the Spanish state, the towns of Badalona, Santa Coloma de Gramenet and Sant Adrià de Besòs underwent a large population growth starting in the 1940s. The fight against substandard housing and lack of basic services, along with the action of grassroots Catholic organisations and anti-Franco activists, favoured the formation of a strong sense of collective identification, as well as a powerful urban social movement which developed during the last years of the Franco regime and the transition.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Febrer 2015, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 91.9 KB

Español
2 p, 184.8 KB

English
2 p, 192.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Arts i humanitats > Centre d'Estudis sobre dictadures i democràcies (CEDID-UAB)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2015-03-03, darrera modificació el 2022-10-07



   Favorit i Compartir