Despiece de porcino: Canal Chuleta I
Fàbregas i Comadran, Xavier

Títol variant: Cutting up pig carcass: loin bone-in carcass I
Títol variant: Especejament de porcí: Canal Llonza I
Data: 1993
Descripció: 20 fotografies
Resum: La matanza tradicional del cerdo divide la canal en dos medias canales simétricas, a partir del corte de las costillas justo a cada lado del espinazo; es la canal para lomo. En los modernos mataderos industriales frigoríficos, la maquinaria esquina las canales justo por la mitad del espinazo, obteniéndose la canal para chuleta, que es la más consumida actualmente. Se presenta el proceso de despiece y las piezas obtenidas en el despiece en vertical de una canal de chuleta (canal suspendida).
Resum: La matança tradicional del porc es divideix la canal en dues mitges canals simètriques, a partir del tall de les costelles just a cada banda de l'espinada; és la canal per a llom. En els escorxadors moderns industrials frigorífics, la maquinària separa les canals just per la meitat de l'espinada, obtenint-se la canal per a llonza, que és la més consumida actualment. Es presenta el procés d'especejament i les peces obtingudes en l'especejament en vertical d'una canal de llonza (canal suspesa).
Nota: El autor agradece a todos los matarifes, operarios cárnicos, cuadreros, clasificadores de canales, abastecedores, entradores, tratantes, ganaderos, criadores, payeses, transportistas, técnicos, directivos y empresarios del sector cárnico, ganadero y del cuero y piel en bruto, y también por supuesto a los compañeros veterinarios, la colaboración y experiencia demostrada y los conocimientos referidos. Y a Jordi Ferré i Losa, la revisión de la traducción al inglés.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Col·lecció: Memoria cárnica digital
Document: Imatge fixa ; Image
Matèria: Especejament ; Llonza ; Bestiar porcí ; Despiece ; Porcino ; Canal ; Chuleta ; Cutting ; Pig ; Carcass ; Loin bone-in



Corte vertical costillas. Se corta 1ª vértebra
624x946, 133.4 KB

Corte vertical costillas
622x946, 170.0 KB

Picado por puente
780x1182, 189.7 KB

Chuleta bajada. Se aprecia paletilla
629x946, 131.1 KB

Chuleta bajada. Se aprecia paletilla
624x946, 130.5 KB

Canal sin chuleta
775x1182, 184.0 KB

Corte separación costilla de canal
780x1182, 188.3 KB

Canal sin chuleta y sin costilla
623x946, 128.1 KB

Piezas: chuleta y costilla
626x946, 152.8 KB

Canal sin chuleta y sin costilla y ambas piezas separadas
623x946, 135.5 KB

Corte paletilla para hacer paletilla York: se deja sin piel para deshuesar
623x946, 141.5 KB

Paletilla medio bajada
626x946, 137.7 KB

Canal sin chuleta, sin costilla, sin paletilla y las 3 piezas separadas
622x946, 136.5 KB

Separando papada
(la papada es sin corteza; será para butifarra blanca)

620x946, 136.3 KB

Canal sin chuleta, sin costilla, sin paletilla, sin papada y las 4 piezas separadas
629x946, 136.3 KB

Separando panceta: es siempre sin hueso; se corta donde termina magro
622x946, 137.5 KB

Canal sin chuleta, sin costilla, sin paletilla, sin papada, sin panceta y las 5 piezas separadas
620x946, 139.6 KB

Canal queda con: penca
(tocino canal), jamón, rabo

628x946, 138.9 KB

Rabo descolgado
623x946, 132.1 KB

Despiece: chuleta, costilla, paletilla, papada, panceta, tocino, jamón y rabo
625x946, 147.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Fons personals i institucionals > Xavier Fàbregas > Memòria càrnia digital (MCD)
Documents gràfics i multimèdia > Fotografies

 Registre creat el 2015-03-13, darrera modificació el 2023-01-26



   Favorit i Compartir