La gestación por sustitución transnacional : entre el interés superior del menor y el interés superior del mercado
Pinilla Miranda, Isabel
Gete-Alonso Calera, Ma. del Carmen, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Privat)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Data: 2015
Descripció: 68 pag.
Resum: El contrato de gestación por sustitución con componente transnacional constituye un fenómeno creciente a nivel global. El propósito principal de quienes recurren a esta práctica en el extranjero, en Estados donde está permitida, es que la filiación que de ella resulta y se determina allí a su favor se reconozca jurídicamente en sus Estados de origen, donde está prohibida. El ordenamiento jurídico español declara que el contrato es nulo, sin embargo - después de años de periplo registral y jurisdiccional, en que a la filiación así determinada se le ha dispensado un tratamiento muy desigual - los consulados y oficinas del Registro Civil estatales tienen actualmente orden del Ministerio de Justicia de practicar su inscripción. De modo que, a pesar de su nulidad, el contrato produce el efecto que esencialmente persigue, provocando una insostenible disfunción en el sistema que exige una impostergable revisión de la regulación vigente. En la construcción de ese nuevo régimen específico que reclaman la situación y sus múltiples derivaciones, se ofrece necesario el debate doctrinal desencadenado, pero no resulta fácil hallar puntos de encuentro que posibiliten el mínimo consenso deseable para alcanzar una pacífica solución jurídica. Este estudio pretende - a partir del examen directo de los textos legales, la lectura de la profusa y más reciente literatura vertida sobre la materia, y el análisis de la reacción administrativa y judicial frente al fenómeno - exponer el estado actual de la cuestión y brindar una reflexión con el ánimo de contribuir al citado debate, proponiendo una posible solución al problema.
Resum: El contracte de gestació per substitució amb component transnacional constitueix un fenomen creixent a nivell global. El propòsit principal d'aquells que recorren a aquesta pràctica a l'estranger, en Estats on està permesa, és que la filiació que d' ella resulta i es determina allà al seu favor es reconegui jurídicament als seus Estats d'origen, on està prohibida. L'ordenament jurídic espanyol declara que el contracte és nul, tanmateix -després d'anys de periple registral i jurisdiccional en què a la filiació així determinada se li ha dispensat un tractament molt desigual - els consolats i oficines del Registre Civil estatals tenen actualment ordre del Ministeri de Justícia de practicar la seva inscripció. De manera que, tot i la seva nul·litat, el contracte produeix l'efecte que essencialment persegueix, provocant una insostenible disfunció en el sistema que exigeix una inajornable revisió de la regulació vigent. En la construcció del nou règim específic que reclamen la situació i les seves múltiples derivacions, s'ofereix necessari el debat doctrinal desencadenat, però no resulta fàcil localitzar punts de trobada que possibilitin el mínim consens desitjable per assolir una pacífica solució jurídica. Aquest estudi pretén - a partir de l'examen directe dels textos legals, la lectura de la profusa i més recent literatura vessada sobre la matèria, i l'anàlisi de la reacció administrativa i judicial davant el fenomen - exposar l'estat actual de la qüestió i oferir una reflexió amb l'ànim de contribuir al citat debat, proposant una possible solució al problema.
Resum: The surrogate motherhood contract with transnational component is a growing phenomenon worldwide. The main purpose of those who turn to this practice abroad, in the countries where it is allowed, is obtaining in their home states, where it is forbidden, the resulting filiation from it and in this way acknowledged. According to the Spanish law this contract is void. However, the filiation stated like this has received a very unequal treatment for years in its journey through the civil registry offices and in courts, and Spanish consulates and these offices have currently been ordered to enter its registration. So, despite its nullity, the contract produces its essential intended effect, causing an unsustainable dysfunction in the system which requires revising the current regulation and cannot be postponed for long. In the new specific legal system construction which the situation ant its multiple derivations are claiming, the originated doctrinal debate appears as necessary, but it is not easy to find meeting points that allow the minimum and desirable consensus to achieve a peaceful legal remedy. This study aims - from the direct examination of legal instruments, the most recent literature on the subject, and the analysis of the administrative and judicial reactions to the phenomenon - at setting out the current status of the issue and providing a reflection to contribute to that debate by proposing a possible solution to the problem.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Dret [2500786]
Pla d'estudis: Grau en Dret [949]
Document: Treball de recerca ; Treball final de grau ; Text
Matèria: Mares de lloguer ; Aspectes legals ; Espanya



68 p, 1.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Dret. TFG

 Registre creat el 2015-06-29, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir