El secreto de Estado : entre el acceso a la información y la defensa nacional
Galán Medina, Marta
García Morales, María Jesús, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Política i de Dret Públic)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Data: 2015
Descripció: 50 pag.
Resum: Este Trabajo de Fin de Grado pretende analizar el contenido del secreto de Estado. Desde tiempos remotos, en todas las civilizaciones, los Gobiernos de los Estados, han clausurado el conocimiento público de determinada información, que podría producir un riesgo o perjuicio para la seguridad y defensa nacional del Estado. Todos los Estados, para preservar su integridad, prevén la confidencialidad de determinada información, y por ende, se configura la excepción del secreto de Estado al principio de publicidad y al derecho a la libertad de información. Con este trabajo, se pretende abordar los límites y requisitos que se deben cumplir, para que la aplicación del secreto de Estado sea lícito, así como la determinación de qué actos se pueden clasificar, qué órganos están autorizados para su acceso y su posterior descalificación; así como el procedimiento sancionador. Analizando por tanto, la jurisprudencia española, la del Tribunal Europeo de Derechos Humanos, la doctrina y la normativa vigente para examinar la colisión que ocasiona el mantenimiento del secreto de Estado, frente al derecho a la tutela judicial efectiva, el principio de separación de poderes, el derecho de acceso a la información y el derecho a la información en la era de la trasparencia.
Resum: Aquest Treball final de Grau, pretén analitzar el contingut del secret d'Estat. Des de temps remots, en totes les civilitzacions, els Governs dels Estats, han clausurat el coneixement públic de determinada informació, que podria produir un risc o perjudici per a la seguretat i defensa nacional de l'Estat. Tots els Estats, per preservar la seva integritat, preveuen la confidencialitat de determinada informació, i per tant, es configura l'excepció del secret d'Estat al Principi de Publicitat i al dret a la llibertat d'informació en l'era de la transparència. Amb aquest treball, es pretén abordar els límits i requisits que s'han de complir, perquè l'aplicació del secret d'Estat sigui lícit, així com la determinació de quins actes es poden classificar, quins òrgans estan autoritzats per al seu accés i la seva posterior desqualificació; així com el procediment sancionador. Analitzant per tant, la jurisprudència espanyola, la del Tribunal Europeu de Drets Humans, la doctrina i la normativa vigent per a examinar la col·lisió que ocasiona el manteniment del secret d'Estat, enfront del dret a la tutela judicial efectiva, el principi de separació de poders, el dret d'accés a la informació i el dret a la informació.
Resum: This work aims to analyze the content of State secrecy. Since a long time, in all civilizations, the Governments of states have closed the public awareness of certain information that could produce a risk or damage to the national security and state defense. All states to preserve their integrity provide the confidentiality of certain information, and therefore, the exception of secret state is configured to the publicity principle and freedom of information right. With his work, the aim is to give some clarity about which are the limits and requirements that must be met so that the application of state secrecy would be lawful, as well as determining the actions that could be classified, which organs are authorized to access and subsequent disqualification, as well as the disciplinary procedure. So that, analyzing the Spanish jurisprudence, the European Tribunal of Human Rights, the doctrine and the actual normative to examine the collision that causes the maintenance of state secret, against the effective judicial protection right, the power separation principle, the access to information right, and the information right.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Dret [2500786]
Pla d'estudis: Grau en Dret [949]
Document: Treball de recerca ; Treball final de grau ; Text
Matèria: Secrets d'Estat ; Espanya ; Seguretat de l'Estat ; Secreto de Estado ; Materia clasificada ; Derecho a la información ; Secretos oficiales ; Defensa y seguridad nacional ; Secret d'estat ; Matèria classificada ; Dret a la información ; Secrets oficials ; Defensa i seguretat nacional ; State secrets ; Classified stuff ; Information right ; Official secrets ; Defense and national security



50 p, 514.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Dret. TFG

 Registre creat el 2015-07-01, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir