Disseny d'Experiments [103243]
Badiella Busquets, Llorenç (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària

Fecha: 2015-16
Resumen: Contextualització: Les ciències experimentals es caracteritzen perquè avancen gràcies a la realització d'estudis i experiments. Un experiment és "l'observació d'un fenomen en determinades condicions que en ocasions es poden controlar i en altres no, com a mitjà d'investigació". Per a poder treure conclusions adequades d'un experiment és necessari que hagi estat dissenyat amb cura. La investigació científica és un procés d'aprenentatge dirigit, i l'objectiu dels mètodes estadístics en general (i del Disseny d'Experiments en particular) és fer que aquest procés sigui el més eficient possible. Un experiment dissenyat és una prova (o sèrie de proves) realitzada sobre un procés, en la que es fan canvis convenients en les variables d'entrada o factors del procés, amb la finalitat d'observar i identificar els corresponents canvis produïts en les variables de sortida o resposta. En qualsevol experiment, els resultats i les conclusions que es poden extreure depenen de com s'hagin obtingut les observacions, i per tant és necessari dissenyar l'experiment de manera científica. Disseny d'Experiments és el nom que rep un conjunt d'eines estadístiques que s'utilitzen per a assistir l'investigador en el disseny dels experiments que ha de realitzar, de tal manera que se'n obtinguin observacions que es puguin analitzar usant mètodes estadístics, per a donar lloc a conclusions vàlides i objectives. El Disseny d'Experiments té un ampli ventall d'aplicacions, ja que l'experimentació és part fonamental del procés científic i una de les maneres d'aprendre sobre com funcionen els sistemes o processos. Generalment, aquest aprenentatge es dóna a través d'una sèrie d'activitats en les quals es fan conjectures relatives al procés, es realitzen experiments per a generar observacions a partir del mateix procés, i llavors es fa servir la informació d'aquestes observacions per a establir noves conjectures, que porten a realitzar nous experiments, i així successivament. Gran part de la investigació científica i tècnica és empírica i fa servir de manera extensiva l'experimentació. La utilització dels mètodes estadístics pot incrementar de manera considerable l'eficàcia d'aquests experiments i, molt sovint, reforçar les conclusions obtingudes, estalviant temps i recursos. En aquesta assignatura optativa es farà una introducció al Disseny d'Experiments, explicant els tipus d'estudis i dissenys més elementals, així com les idees més importants i les eines que més s'utilitzen. 1 Disseny d'Experiments 2015 - 2016 1) Entengui què és un experiment i la necessitat de dissenyar-lo de manera científica. 2) Entengui els principis bàsics del Disseny d'Experiments. 3) Comprengui els objectius d'un experiment dissenyat i sigui capaç d'identificar, en una situació real de la seva disciplina, la variable resposta, els factors i els seus nivells. 4) Conegui diferents tipus d'estudis i dissenys i sigui capaç de decidir, en cada situació particular, quin és el més adequat per a fer servir en el seu experiment. 5) Sigui capaç de portar a terme el disseny experimental escollit i d'analitzar correctament les dades obtingudes, traient conseqüències i prenent decisions basant-se en l'anàlisi.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Ciència i Tecnologia dels Aliments [2501925]
Plan de estudios: Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 26.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2015-07-22, última modificación el 2023-01-28



   Favorit i Compartir