Per citar aquest document: http://ddd.uab.cat/record/136712
L'Agricultura social. Aproximació conceptual i dinàmica en el context europeu
Guirado González, Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Badia i Perpinyà, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Tulla i Pujol, Antoni F. (Antoni Francesc) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Vera Martín, Ana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Valldeperas Belmonte, Natàlia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: Social farming. Theory and dimensions in the European context
Data: 2013
Resum: L'Agricultura Social (AS) ha sorgit com a sector emergent en els darrers deu anys en el món rural europeu. És un concepte derivat del terme anglès Social Farming. La característica més significativa de l’impuls d’aquesta activitat, tant en l’àmbit rural com periurbà, ha estat la funció social que se li ha donat a l’agricultura, sobretot per als col·lectius en risc d’exclusió social. L’AS s’insereix a l’agricultura com a activitat multifuncional, atorgant-li noves funcions i significats a la pràctica agrícola, oferint a través d’aquesta activitat serveis d’atenció sociosanitària, teràpia i rehabilitació, formació i suport educatiu. A aquestes noves funcions se li ha d’afegir l’ús de l’agricultura per a la inserció laboral i la inclusió social de col·lectius tan diversos com les persones amb discapacitat intel·lectual, amb trastorn mental, persones en situació d’atur o persones amb problemes d’addiccions, entre altres. Aquestes pràctiques estan fent sorgir iniciatives innovadores que fomenten l’economia social, el desenvolupament local i rural i el suport a un nou paradigma agrosocial. En aquest article pretenem aproximar-nos al concepte d’AS, així com a la tipologia, a les diverses formes d’organització i a la dimensió d’aquesta pràctica a escala europea.
Resum: Social Farming (SF) is an emerging sector of the rural European context. The concept is derived from English term Social Farming. In both the rural and peri-urban context, the most important motivating force for this activity has been the social function that has quite recently been acquired by agriculture, particularly among groups at risk of social exclusion. The SF concept can be associated with agriculture as a multifunctional activity, giving agricultural practice new meanings and functions and incorporating social services, medical treatment and rehabilitation, and educational training and support. In addition, agriculture must be considered as a means of employment and social integration for groups as diverse as individuals who are unemployed or living with mental retardation, mental disorders or addictions, among others. As a result, innovative SA activities are contributing to the social economy, local and rural development, and support for a new agro-social paradigm. In this article we address the SA concept as well as the typology, various organizational structures, and the dimensions of these initiatives on the European scale.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Agricultura multifuncional ; Agricultura social ; Exclusió social ; Rural ; Europa ; Multifunctional agriculture ; Social farming ; Social exclusion ; Europe
Publicat a: Biblio 3W : revista bibliográfica de geografía y ciencias sociales, Vol. XVIII, núm. 1046 (2013) , ISSN 1138-9796

Adreça alternativa: http://www.ub.edu/geocrit/b3w-1046.htm


25 p, 331.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2015-07-22, darrera modificació el 2016-06-04



   Favorit i Compartir