Per citar aquest document: http://ddd.uab.cat/record/138486
Water consumption patterns of hotels and their response to droughts and public concerns regarding water conservation : the case of the Barcelona hotel industry during the 2007-2008 episode
Dinarès, Marta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Saurí i Pujol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: Els patrons de consum d’aigua dels hotels i la seva resposta a la sequera i a la demanda social per a la conservació d’aigua : el cas de la indústria hotelera de Barcelona durant l’episodi de 2007-2008
Títol variant: Les modes de consommation de l’eau des hôtels et leur réponse à la sécheresse et à la demande sociale de conservation de l’eau : le cas de l’industrie hôtelière de Barcelone pendant l’épisode de 2007-2008
Títol variant: Los patrones de consumo de agua de los hoteles y su respuesta ante la sequía y la demanda social de conservación de agua : el caso de la industria hotelera de Barcelona durante el episodio de 2007-2008
Data: 2015
Resum: El subministrament d’aigua és un factor limitant en moltes destinacions turístiques d’ambient càlid i assolellat, com és el cas de la regió mediterrània. La intensificació i la freqüència dels episodis de sequera, en un context de canvi climàtic, plantegen dubtes sobre la sostenibilitat del sector turístic. Respon, el sector hoteler, a aquests dubtes? I en cas afirmatiu, com? Com afecta la sequera a l’adopció de pràctiques d’estalvi d’aigua? Difereixen les respostes adaptatives d’acord amb les característiques dels establiments hotelers? El present estudi analitza el consum anual d’aigua del sector hoteler de la ciutat mediterrània de Barcelona durant un període de deu anys, incloent-hi quatre esdeveniments de sequera, i n’enquesta els directors. Els resultats mostren que la sequera promou canvis tècnics i de conducta, primordialment en hotels de categoria superior. Els decrets de sequera emesos pel Govern semblen influir en l’adopció de mesures d’estalvi per part de la indústria hotelera. L’heterogeneïtat del sector hoteler és un factor que s’ha de tenir en compte en anàlisis futures i en el disseny de polítiques.
Resum: Water supply is a constraining factor in many mass tourist destinations, such as those of the Mediterranean region. Intensifying and increasingly frequent droughts in the context of climate change raise concerns about the sustainability of the tourist sector. Does the hotel sector respond to such concerns, and if yes, how? How do drought episodes affect the adoption of conservation practices and how may adaptive responses differ according to the characteristics of hotel establishments? We survey hotel managers in the Mediterranean city of Barcelona and analyze the annual water consumption of the hotels in the city over a period of 10 years, including four drought events. We find that droughts act as drivers of technological and behavioral change, with the effects being more pronounced in higher star hotels. Drought regulations issued by the government appear to send important signals to the hotel industry, and trigger the adoption of conservation measures. Hotel heterogeneity should be taken into account in future analysis and policy design.
Resum: El suministro de agua es un factor limitante en muchos destinos turísticos cálidos y soleados, como los de la región del Mediterráneo. La intensificación y la frecuencia de las sequías, en el contexto del cambio climático, plantean dudas acerca de la sostenibilidad del sector turístico. ¿Responde el sector hotelero a esas dudas? Y en caso afirmativo, ¿cómo? ¿Cómo afecta la sequía a la adopción de prácticas de ahorro de agua? ¿Difieren las respuestas adaptativas de acuerdo a las características de los establecimientos hoteleros? El presente estudio analiza el consumo anual de agua del sector hotelero de la ciudad mediterránea de Barcelona durante un período de diez años, incluyendo cuatro episodios de sequía, y encuesta a sus directores. Los resultados muestran que la sequía promueve cambios técnicos y de conducta, primordialmente en los hoteles de categoría superior. Los decretos de sequía emitidos por el Gobierno parecen influir en la adopción de medidas de ahorro. La heterogeneidad del sector hotelero es un factor que debe considerarse en futuros análisis y en el diseño de políticas.
Resum: L’approvisionnement en eau est un facteur limitant dans de nombreuses destinations touristiques chaudes et ensoleillées, comme celles de la région méditerranéenne. L’intensification et la plus grande fréquence des sécheresses, dans le contexte du changement climatique, impliquent des inquiétudes quant à la durabilité du secteur touristique. Le secteur hôtelier répond-il à ces préoccupations, et dans le cas affirmatif, comment? Comment la sécheresse affecte-t-elle l’adoption de pratiques de conservation de l’eau et comment ces réponses adaptatives peuvent-elles varier selon les caractéristiques des hôtels? Cette étude analyse la consommation annuelle d’eau du secteur l’hôtelier de la ville méditerranéenne de Barcelone, sur une période de 10 ans comprenant quatre épisodes de sécheresse, et présente l’interview de responsables de ce secteur. Les résultats montrent que la sécheresse permet de développer les changements techniques et comportementaux, principalement pour les hôtels avec le plus d’étoiles. Les décrets de sécheresse émis par le gouvernement semblent influer sur l’adoption de mesures de conservation. L’hétérogénéité du secteur hôtelier est un facteur à considérer dans les analyses futures et la conception des politiques.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Sequera ; Consum d’aigua ; Accions de conservació d’aigua ; Sector hoteler ; Barcelona ; Drought ; Water consumption ; Water-conservation measures ; Hotel industry ; Sequía ; Consumo de agua ; Medidas de conservación de agua ; Sector hotelero ; Sécheresse ; Consommation d’eau ; Mesures de conservation d’eau ; Secteur hôtelière ; Barcelone
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 61, Núm. 3 (setembre-desembre 2015) , p. 623-649 (Articles) , ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: http://www.raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/v61-n3-dinares-sauri
DOI: 10.5565/rev/dag.255


27 p, 1.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2015-09-30, darrera modificació el 2016-06-04



   Favorit i Compartir