Web of Science: 1 cites, Google Scholar: cites
Dos narrativas de Mariel : muestrario de perdedores y suicidas
Matute Castro, Arturo (Denison University)

Títol variant: Dos narratives de Mariel : mostrari de perdedors i suïcides
Títol variant: Two Narratives From Mariel : Inventory of Losers and Suicides
Data: 2015
Resum: Este trabajo aborda la función de la derrota en dos obras de autores de la emigración cubana de la década del ochenta, conocida como la generación del Mariel. Analizo el primer texto escrito por Reinaldo Arenas una vez que llega al exilio, "Final de un cuento" (1982), y publicado en el número inaugural de la revista Mariel (1983-1985). Comparo al héroe perdedor en el cuento de Arenas con el protagonista de la novela de Guillermo Rosales La casa de los náufragos (Boarding Home), de 1987. Considero que el significar la derrota como acto de resistencia frente a grupos políticos y culturales hegemónicos inscribe a los autores del Mariel dentro de un corpus de literatura latinoamericana migrante del cual tradicionalmente se les ha excluido.
Resum: Aquest treball aborda la funció de la derrota a dues obres d'autors de l'emigració cubana de la dècada del vuitanta, coneguda com la generació del Mariel. Analitzo el primer text escrit per Reinaldo Arenas una vegada que arriba a l'exili, "Final d'un conte" (1982), i publicat al número inaugural de la revista Mariel (1983-1985). Comparo l'heroi perdedor en el conte de Arenas amb el protagonista de la novel·la de Guillermo Rosales La casa dels nàufrags (Boarding Home), de 1987. Considero que el significar la derrota com a acte de resistència enfront de grups polítics i culturals hegemònics inscriu a els autors del Mariel dins d'un corpus de literatura llatinoamericana immigrant del qual tradicionalment se'ls ha exclòs.
Resum: This article addresses the role of failure in two works by authors of the Cuban diaspora from the eighties, known as the Mariel generation. I analyze the first text written by Reinaldo Arenas once he became an exile, "Final de un cuento" (1982), which was included in the inaugural issue of Mariel (1983-1985). I compare the defeated hero in Arenas' short story with the protagonist in Guillermo Rosales's novel La casa de los náufragos (Boarding Home), published in 1987. I argue that signifying failure as an act of resistance towards hegemonic political and cultural groups inscribes Mariel authors within a corpus of migrant Latin American literature from which they have been traditionally excluded.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Reinaldo Arenas ; Guillermo Rosales ; Literatura cubana del exilio ; Diáspora cubana ; Literatura migrante ; Literatura cubana de l'exili ; Diàspora cubana ; Literatura migrant ; Cuban exile literature ; Cuban diaspora ; Migrant literature
Publicat a: Mitologías hoy, Vol. 12 (2015) , p. 83-100 (Dossier) , ISSN 2014-1130

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/303845
Adreça original: https://revistes.uab.cat/mitologias/article/view/v12-matute
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/v12-matute
DOI: 10.5565/rev/mitologias.281


18 p, 309.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Mitologías hoy
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2015-12-24, darrera modificació el 2022-12-14



   Favorit i Compartir